Uusi katto, pienempi lämmityslasku – tarkista katon kunto

Kun vesikatto uusitaan, tehdään samalla tärkeät tarkistukset eristeisiin ja vesikattorakenteen tuuletuksiin. Kattoremontin jälkeen lämpö pysyy sisällä ja kosteus ja kylmyys ulkona. Energialasku voi pienentyä jopa neljänneksen.

Kattokeskuksen tarkastajan saa tarvittaessa paikalle nopeasti, kiiretilanteissa jopa vuorokauden sisällä.Kattokeskuksen tarkastajan saa tarvittaessa paikalle nopeasti, kiiretilanteissa jopa vuorokauden sisällä.

Useimmiten kattoremontin tarve lähtee epäilystä, että vesikatto vuotaa esimerkiksi puutteellisten rakenteiden kuten aluskatteen vuoksi. Kattoremontti merkitsee kuitenkin paljon muutakin kuin vesikaton uusimista: samalla tutkitaan aina katon rakenteet, eristeet ja tuuletus.

– Eristeiden huono kunto huomataan viimeistään silloin, kun vesikatto avataan. Talviaikaan talon lämpöhävikistä kielivät räystäissä roikkuvat jääpuikot ja katolla epätasaisesti sulava lumipeite, toimitusjohtaja Ensio Haapanen Kattokeskuksesta sanoo.

Myös epätavallisen suuri energialasku voi kertoa siitä, että lämpötalous ei ole kohdallaan.
Rakennukseen käytettävästä energiasta lähes puolet kuluu lämmitykseen – jopa paljon enemmän, jos eristeet eivät ole asianmukaiset. Lämpöä karkaa harakoille, jos eristeet ovat vanhat ja painuneet kasaan. Pahin tilanne on silloin, jos vesikatto vuotaa, ja eristeet ovat päässeet kostumaan.

– Lämpö nousee aina ylöspäin. Jos katossa on vuotoja, se aiheuttaa merkittävää lämpöhukkaa, Haapanen muistuttaa.

Katto kuntoon ennen aurinkopaneelien asennusta

Moni suunnittelee nyt myös oman aurinkovoimalan perustamista ja haluaa asentaa katolle aurinkopaneelit. Ennen sitä katon kunto ja käyttöikä pitää ehdottomasti tarkistaa.

– Paneelien asentaminen ei ole järkevää sellaiselle katolle, joka on huollon tai kattoremontin tarpeessa. Vesikate pitää tarkistaa, samoin sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet kuten lumiesteet ja katon kulkutiet. Meidän asentamillemme katoille paneelit on turvallista laittaa, Haapanen sanoo.

Vuotaako vesikatto?

Katto kuluu nopeammin, jos sitä ei huolleta säännöllisesti: jos roskia ei ole puhdistettu katolta ja ränneistä, ja jos katon pinnoite on päässyt rikkoutumaan. Tyypillinen vuotokohta on läpivienti savupiipun tai tuuletusputken juuressa. Myös taitekohtien ja kulmien liitokset voivat usein alkaa vuotaa.

– Katto pitäisi tarkistaa kahdesti ja vähintään kerran vuodessa. Jos ei itse voi kiivetä katolle, kannattaa tilata ammattilainen, Haapanen sanoo. Kattokeskuksen tarkastajan saa tarvittaessa paikalle nopeasti, kiiretilanteissa jopa vuorokauden sisällä.

Onko kattoremontti ajankohtainen?
Lue lisää

Kattoremontti on kannattava investointi

Eristeiden ja kattoremonttimateriaalien laatu sekä tuuletuksen tärkeys korostuvat erityisesti nyt, kun ilmastonmuutoksen vuoksi ilman kosteuspitoisuus on korkeampi kuin ennen. Talvet ovat muuttuneet leudommiksi ja kosteammiksi, ja se koettelee paitsi vesikattoa myös eristeitä.

Kattoremontissa vesikatto ja eristeet uusitaan tarvittaessa ja huolehditaan siitä, että tuuletus toimii. Kun eristeiden määrää kasvatetaan, talon energiatalous paranee ja lämmityslasku voi pienentyä jopa neljänneksen.

– Kattoremontti on kannattava investointi, sillä se pidentää koko rakennuksen elinkaarta. Kun energian hinta nyt on noussut, remontilla voi olla suuri merkitys myös lämmityskustannuksissa, Ensio Haapanen sanoo.

Toisin kuin usein luullaan, talvi ei ole este kattoremontille.Toisin kuin usein luullaan, talvi ei ole este kattoremontille.

Myös talvella voi remontoida

Kattokeskuksen kattoremontti on avaimet käteen -kokonaisuus, joka kestää noin viikon. Remontin aikana voi asua kotona. Vanha katto puretaan ja uusi asennetaan, eli tuuletusrimat ja ruoteet, aluskatteet, räystäslaudat ja vesikate. Pakettiin kuuluvat myös sadevesijärjestelmät, -kourut ja kattoturvatuotteet. Eristystä lisätään tarvittaessa.

Toisin kuin usein luullaan, talvi ei ole este kattoremontille. Noin päivässä tehtävä purku ja uuden katon asentaminen säältä suojaan eivät myöskään estä asumista kotona.

–Talvi on siinä mielessä erinomainen aika tehdä kattoremonttia, että silloin on yleensä kuivempaa. Routa ja lumi vahvistavat pihamaata, joten se kantaa paremmin telineet ja koneet, Ensio Haapanen Kattokeskuksesta sanoo.

Energiaremontin neljä askelta

  1. Katto tarkistetaan ja arvioidaan sen kunto, eristeiden vahvuus ja tuuletuksen toimivuus.
  2. Suunnitellaan tarvittavat korjaukset, joista annetaan kirjallinen suunnitelma hinta- ja aikataulutietoineen.
  3. Korjataan rakenteet.
  4. Katto eristetään laadukkailla levy- tai puhallustuotteilla. Asennetaan uusi vesikattorakenne laadukkaista tuotteista sekä asennetaan sadevesikourut ja kattoturvatuotteet.

Onko kattoremontti ajankohtainen? Lue lisää


 
Julkaistu
12.10.2022