Ympäristöystävällinen jätevesijärjestelmä vakuutti uudisrakentajat
Jätevesijärjestelmän asennus on nopeaa haastavallekin tontille

Satakuntalaiset Johanna ja Sauli halusivat nelihenkiselle perheelleen uuden kodin metsäiseltä tontilta ja mielellään idyllisessä maalaismaisemassa. Unelma kuulostaa melkeinpä maalaukselta, mutta todellisuus oli lähempänä kuin he osasivat arvatakkaan. Tontti uudelle kodille löytyi totuttujen lähiöiden ja keskustan ulkopuolelta. Tästä on nyt aikaa kolmisen vuotta. Löytämässään tontissa he ihastuivat erityisesti sen korkeuseroihin ja kallioiseen maastoon.
Johanna ja Sauli arvostavat ekologisuutta ja kunnioittavat luontoa, joten rakennusprojekti tuli toteuttaa arvojen mukaisesti.

Perheen talossa on huikeat 148 m². Pariskunta suunnitteli hirsitalon yhdessä talotoimittajan rakennusarkkitehdin kanssa.Perheen talossa on huikeat 148 m². Pariskunta suunnitteli hirsitalon yhdessä talotoimittajan rakennusarkkitehdin kanssa.

Useiden rakennuslupahakemusten käsittelyn jälkeen, perhe sai luvan alkaa rakentaa unelmataloaan. Ensin tontilta kaadettiin puita ja tehtiin runsaasti raivaus- ja räjäytystöitä. Kaikki maaurakointityöt teki paikallinen urakoitsija ja talopaketti toimitettiin säältä suojaan -pakettina suoraan tontille hirsitalotoimittajalta. Sauli ja Johanna tekivät taloprojektissaan paljon itse. He muun muassa tekivät kaikki talon pinnat itse, pystyttivät väliseinät, tekivät levytyksiä ja tasoituksia. Märkätilat teki alan ammattilainen.

Ekologiset materiaalivalinnat taloprojektin ydin

Perhe asetti tärkeimmiksi kriteereiksi rakentamisessa muovittomuuden, energiaystävällisyyden sekä mahdollisimman ekologiset materiaalivalinnat.

Halusimme, että meidän olisi täällä hyvä olla, ja ympäristö säilyisi mahdollisimman koskemattomana.

Tontilla ei ollut viemäriverkkoa, joten kiinteistölle suunniteltiin asennettavaksi umpisäiliö wc-vesille ja suodatuskenttä harmaille vesille. Tämä sopi perheelle äärimmäisen hyvin, koska heille on tärkeää, ettei ympäristöä saa kuormittaa liikaa, eikä mustaa vettä saa päästää luontoon.
Biopuhdistajan asennus onnistuu selkeiden ohjeiden avulla päivässä.Biopuhdistajan asennus onnistuu selkeiden ohjeiden avulla päivässä.

Tontille piti aluksi toteuttaa kenttäratkaisu, mutta töiden alettua kävi nopeasti ilmi, että imeytyskenttää ei pystytä toteuttamaan tontin korkeuserojen ja haasteellisen maaperän takia. Johanna ja Sauli hakivat netistä vaihtoehtoisia ratkaisuja ja löysivät Vestelli Biopuhdistaja 3 -harmaavesipuhdistajan, jonka vahva rakenne, toimintavarmuus ja helppohoitoisuus vakuuttivat.

‒ Biopuhdistajan toimintaperiaate vaikutti selkeältä ja oli helppo ymmärtää, miten puhdistus toimii.

Pariskunta vakuuttui myös siitä, ettei Biopuhdistaja vaadi käyttäjältä suuria huoltotoimenpiteitä. Ja mikä parasta, tuote on kotimainen. 

Näin asennetaan Biopuhdistajaa paikalleenNäin asennetaan Biopuhdistajaa paikalleen
Ja tältä se näyttää asennettuna pihan viimeistelytöiden ollessa kesken.Ja tältä se näyttää asennettuna pihan viimeistelytöiden ollessa kesken.

Biopuhdistajan asennuksen teki alusta loppuun paikallinen maaurakoitsija. Vestelli Biopuhdistaja 3 oli urakoitsijalle uusi tuote, mutta selkeiden asennusohjeiden avulla asennus hoitui tehokkaasti alle päivässä.  

Uudisrakentajat suosivat kaksoisviemäröinti-ratkaisua

Umpisäiliö sopii jätevesien varastointiin esimerkiksi pohjavesialueella tai kun kiinteistöllä syntyy vain vähäinen määrä jätevesiä loma-asunnoissa sekä yleistyvissä kaksoisviemäröintiratkaisuissa. Voit johtaa umpisäiliöön WC-jätevedet, kun se on osana kaksoisviemäröintiä, jolloin harmaat jätevedet käsitellään erikseen. Umpisäiliö on aina luonnon kannalta paras ratkaisu, koska kiinteistöllä syntyvät mm. kolibakteereita sisältävät WC-jätevedet varastoidaan ja kuljetetaan pois kuormittamasta lähiympäristöä ja -vesiä.

Tutustu lisää kaksoisviemärijärjestelmään 

55658_p_ver-1

Olisiko jotain voitu tehdä toisin?

Biopuhdistajaa hankittaessa tulee ottaa huomioon sekä talon, Biopuhdistajan että purkupaikan riittävät etäisyydet. Vaikka Biopuhdistajaa ei oltu suunniteltu alkuperäisiin suunnitelmiin, tontilta löytyi kuitenkin sopiva tila Biopuhdistajalle, tarvittavat etäisyydet huomioiden.

Jos olisimme tienneet Vestellistä aiemmin, olisimme asentaneet Biopuhdistajan ja umpisäiliön samaan aikaan. Kannattaa siis heti alkuun selvittää, mitkä vaihtoehdot soveltuu parhaiten sille omalle rakennuspaikalle, kertoo Sauli.

Jos jotain jäi hampaankoloon, niin se ettei Vestelliä oltu hoksattu aiemmin etsiä. Sauli olisi toivonut, että Biopuhdistaja oltaisiin suunniteltu kiinteistölle jo heti alussa. Näin olisi säästetty aikaa ja resursseja.
Tämä jätevesiratkaisu sopi tähän paikkaan täydellisesti.Tämä jätevesiratkaisu sopi tähän paikkaan täydellisesti.

Vestellin Biopuhdistaja - Käyttäjätestin voittaja jätevesijärjestelmien vertailussa

Biopuhdistaja-jätevesijärjestelmä perustuu aidoissa olosuhteissa testattuun suomalaiseen
tekniikkaan. Tuotteilla on myös Avainlippu, joka on merkki siitä, että ne on valmistettu Suomessa.
Biopuhdistaja on loistanut kaikissa testeissä ja se täyttää korkeimmat puhdistusvaatimukset
vuodenajasta riippumatta.

Tuotteet saivat lisäksi parhaat arviot käyttäjäkokemusten perusteella (lähde: MAVEKE-hanke). Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota muun muassa asennuksen helppouteen, erinomaiseen puhdistustehoon, käyttämukavuuteen, positiivisiin ympäristövaikutuksiin sekä maltillisiin kustannuksiin.

Käyttäjätestin voittaja jätevesijärjestelmien vertailussa


Jäikö jokin askarruttamaan? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?


 
Julkaistu
23.9.2022