”Nollan euron sähkölasku näyttää kivalta”

Kevättalvella Timo Helosuo asennutti aurinkopaneelit sekä kaupunkikotiin että mökille. Nyt puolen vuoden kokemuksen jälkeen hän sanoo: ”Kun mökille tuli ensimmäinen 0 euron sähkölasku, hieraisin silmiäni. Sitten tuli toinen, ja kolmas.”

Kesämökin sähkölaskut ovat olleet parhaimmillaan 0 euroa.Kesämökin sähkölaskut ovat olleet parhaimmillaan 0 euroa.

Aurinkoinen kesä on ollut Timo Helosuon perheelle monella tapaa mieluinen. Lomasäät ovat olleet kohdallaan, ja samaan aikaan on ollut ilo seurata aurinkopaneelien toimintaa.

Helosuon Vantaan-omakotitalon ja Vääksyn-kesäasunnon katoille asennettiin Oomi-aurinkopaneelit viime kevättalvella. Paneelien asennus sujui mutkattomasti – kunhan katot oli saatu puhtaaksi lumesta.

Nyt puoli vuotta myöhemmin Helosuo myhäilee tyytyväisenä. Tulokset ovat kiistattomat: aurinkopaneelit säästävät selvää rahaa ja tuottavat päästötöntä energiaa.

Mökin sähkölaskut nollassa

Kesämökillä Vääksyssä aurinkopaneelit istuvat hyvin vanhan tiilikaton päälle. Ilmalämpöpumppu, kodinkoneet ja auton lataus ovat hoituneet pääosin itse tuotetulla aurinkoenergialla.

”Paneelit ovat tuottaneet sähköä jopa yli oman tarpeen, jolloin ylimääräisen on myyty sähköverkkoon”, Helosuo sanoo.

Mittari alkoi raksuttaa jo varhain keväällä, ja energiaa kertyy talteen myös iltamyöhään ja pilviselläkin säällä.

”Mittareista on hauskaa seurata, miten aurinkoenergiaa kertyy. Siinä on tietynlainen pelillinen elementti mukana”, Helosuo sanoo. Puhelimeen asennettu sovellus kertoo paitsi kerätyn energian määrän, myös pienentyneen hiilijalanjäljen.

Kaupungissa lasku vain kolmasosan

Vantaalla sijaitsevan omakotitalon aurinkopaneelit ovat tuottaneet sähköä niin paljon, että sähkölasku on ollut vain kolmanneksen verrattuna edelliseen kesään. Näin on käynyt siitä huolimatta, että kuuman kesän vuoksi ilmastointia on tarvittu paljon enemmän kuin aiempina kesinä.

Aurinkopaneelien ansiosta ostetun sähkönkulutus on pienentynyt 30 %.

”Tavoitteenamme oli, että pystymme vähentämään sähkölaskua kolmanneksella. Nykyisillä sähkön hinnoilla se on iso säästö”, Helosuo sanoo.

Hän on tyytyväinen koko pakettiin: Oomin aurinkopaneelien asennukseen, niiden toimintavarmuuteen ja seurannan helppouteen. Vain yksi asia kaduttaa.

”Jos nyt asentaisin paneelit, yrittäisin saada niitä mahtumaan katoille vielä enemmän!” Helosuo sanoo.

Vantaalla sijaitsevan omakotitalon aurinkopaneelit ovat tuottaneet sähköä niin paljon, että sähkölasku on ollut vain kolmanneksen verrattuna edelliseen kesään.Vantaalla sijaitsevan omakotitalon aurinkopaneelit ovat tuottaneet sähköä niin paljon, että sähkölasku on ollut vain kolmanneksen verrattuna edelliseen kesään.

Talvellakin voi asentaa

Helosuon paneelit asennettiin runsaslumisena kevättalvena. Heti kun lumi suli ja kevätaurinko alkoi paistaa, paneelit pääsivät käyttöön.

Etukäteen Helosuota mietitytti, miten lumi valuu katoilta pois ja pitääkö kattoa jotenkin itse puhdistaa.

”Katolle ei tarvitse kiivetä, eikä paneeleita pidä itse lähteä puhdistelemaan. Lumi valuu niiden päältä helposti pois. Ainoastaan katolle asennetut lumiesteet hidastivat Vantaan-kotimme katolla lumien putoamista, joten paneelit olivat pidempään lumen peitossa kuin mökillä. On siis parempi, jos paneelit pystyy asentamaan niin, etteivät lumiesteet haittaa lumien sulamista”, Helosuo pohtii.

Hän toivoo leutoa ja vähälumista talvea – ihan kaikkien kannalta.
 

 
Julkaistu
12.9.2022