• Etusivu
  • LVI

Säästöä sähkönkulutukseen – näillä vinkeillä onnistut

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 23.10.2023
20229_79494.jpg

Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.

Asunnon sähkönkulutukseen vaikuttavat erityisesti lämmitysmuoto, kodin koko, kunto ja sijainti sekä asukkaiden määrä ja heidän arkirutiininsa. Sähkön hinnan noustessa yhä pienemmillä arjen muutoksilla voi saavuttaa merkittävää taloudellista hyötyä.

Energiansäästö sähkölämmitystalossa

Sähkölämmitteisen talon vuosittaisesta kokonaissähkönkulutuksesta keskimäärin noin 50 % kuluu huonetilojen lämmittämiseen ja toinen puoli koostuu lämpimästä käyttövedestä ja taloussähköstä.

Lämmityssähköstä jopa yli puolet käytetään kolmen kylmimmän talvikuukauden aikana. Koska sähkönkulutus on talvikuukausina selvästi suurinta, myös suurimmat säästöt energiankulutuksessa voi tehdä silloin.

20229_79492.jpg
Info

Info

10 vinkkiä – säästöä voi saada muun muassa seuraavilla keinoilla:

  1. Laskemalla asuintilojen lämpötilaa asteella
  2. Vähentämällä sähkösaunan lämmittämistä
  3. Tiivistämällä ovet ja ikkunat
  4. Lyhentämällä suihkuaikoja
  5. Sammuttamalla harvoin käytetyt sähkölaitteet (huom. ei lämmityslaitteita)
  6. Sammuttamalla valot huoneesta poistuessa
  7. Pitämällä sähkölaitteet hyvässä kunnossa ja uusimalla vanhat paljon energiaa vievät kodinkoneet
  8. Ajastamalla kellokytkimellä sähkönkulutusta vähäisemmän kulutuksen tunneille
  9. Lämmittämällä tulisijaa ja hyödyntämällä aurinkoenergiaa
  10. Päivittämällä lämmitysjärjestelmän esimerkiksi lämpöpumpulla

Remonttikohteissa vesikiertoisen sähkölämmityksen etuna on sen muokattavuus. Järjestelmään voidaan helposti liittää ilma-vesilämpöpumppu, aurinkokeräimet tai tulisija. Hybridiratkaisut säästävät lämmityskustannuksia ja ovat usein kustannustehokkaampia tapoja saneerauksessa kuin koko järjestelmän uusiminen.

Lue myös: Ilma-vesilämpöpumppu säästää euroja ja ympäristöä

Jos taas halutaan parantaa suorasähkölämmitteisen talon energiatehokkuutta, voidaan käyttöön ottaa esimerkiksi aurinkovedenlämmitin, jolloin käyttövettä ei tarvitse lämmittää yleisen verkon maksullisella sähköllä. Myös ilmalämpöpumppu on sopiva laite suoralla sähköllä lämmitettävän talon energiakulujen pienentämiseen.

Turkulaisen Niemen perheen kodin käyttövesi lämmitetään Jäspi VLM -lämminvesivaraajalla.
Turkulaisen Niemen perheen kodin käyttövesi lämmitetään Jäspi VLM -lämminvesivaraajalla.

Käytä lämmintä vettä fiksusti

Sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitaloissa käyttövesi lämmitetään lämminvesivaraajalla. Lämmin vesi voi olla jopa 2–3 kertaa kylmää kalliimpaa, joten omien vedenkäyttötapojen muuttamisella voi saavuttaa merkittävää säästöä sähkölaskuun. Suuri osa lämpimästä käyttövedestä kuluu suihkussa, joten yksinkertaisimmillaan säästöä saa aikaan suihkuajan lyhentämisellä sekä suihkun sekoittajan ja suihkusuuttimen vaihtamisella energiapihiin malliin.

Myös lämminvesivaraajaan ja sen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota, kun energiasäästöt halutaan maksimoida. Lämminvesivaraajan lämpötila kannattaa säätää sellaiseksi, että se kattaa juuri ja juuri lämpimän käyttöveden riittävyyden. Pienemmän lämminvesivaraajan lämmitys on aina isoa edullisempaa, joten uutta varaajaa hankittaessa on tärkeää, että se mitoitetaan oikein. Uuden varaajan lämpöhäviöt myös ovat vanhaa pienemmät paremman eristyksen vuoksi, jolloin energiatehokkuus kohenee.

Lue myös: Vältä kylmät suihkut ja suuret sähkölaskut – valitse lämminvesivaraaja oikein

Haluatko lisätietoa? Jätä Kaukoralle yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kaukora Oy
LVI
asuminen
aurinkosähkö
ilmavesilämpöpumppu
käyttövesi
energiansäästö
sähkö
energiankulutus
ilmalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
Vaillant lämpöpumppu
Miten lämpöpumppu toimii ja miten eri lämpöpumpputyyppien toiminta eroaa toisistaan?
Lämpöpumput ovat tuttuja, mutta toimintaperiaate voi olla monille mysteeri. Kuinka lämpöpumppu voi tuottaa niin energiatehokkaasti kylmästä ulkoilmasta lämmintä ilmaa sisätiloihin tai lämmintä vettä pattereihin ja käyttövedeksi? Miten ihmeessä lämpöpumppu viilentää kotiasi kesähelteellä lämpimästä ulkoilmasta?Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löytyvät tästä artikkelista tekstin ja videon avustuksella. Pureudumme siihen, miten lämpöpumppu toimii ja miksi lämpöpumppu on niin energiatehokas. Käsittelemme myös sitä, miten eri lämpöpumput eroavat toisistaan.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton