Odotettuja sähkötarjouksia ei saatu

Tilanne sähkömarkkinoilla on hirvittävä. Tämän kaltaista luonnehdintaa sähkömarkkinoista ei vuosi pari sitten olisi uskonut kuulevansa. Hinta on jo nyt erittäin kallis, mutta voi tulevan talven aikana nousta vielä enemmän kuin tähän mennessä on jo noussut.

Tilanne sähkömarkkinoilla on erittäin poikkeuksellinen. Emme ole tottuneet ajatukseen, että sähköä jouduttaisiin säännöstelemään. Ja on vaikea käsittää, että pörssisähkön hinta lähentelee hetkittäin euroa per kilowattitunti. Sähköyhtiöille markkinariskit alkavat olla niin suuria, että sähköyhtiöitä on jo ajautunut konkurssiin ja ei ole mahdotonta, että lisääkin olisi tulossa. Moni sähköyhtiö on jo lopettanut määräaikaisten kiinteähintaisten sopimusten tekemisen. Tämä on syy myös siihen, että pitkät perinteet omaava sähkönkilpailutuksemme ei tällä kertaa toteudu ja kaikki viittaa siihen, että vuoden lopulla tilanne on yhtä huono. Seuraamme tilannetta ja mahdollisuuksien mukaan yritämme marras-joulukuussa uudelleen,

73508_p_ver-1

Mikä hintaan vaikuttaa?

Sähkön hintaan vaikuttavat säätila, tuotannon ja kulutuksen tasapaino, taloustilanne maailmalla ja muiden raaka-aineiden hinnat. Lisäksi siirtoyhteydet huomioiden muut sähkömarkkinat. Hinta määräytyy sähkön tuotantoon liittyvien kustannusten, sähkön alkuperän ja markkinatilanteen mukaan.

Onko mitään tehtävissä?

Tällä hetkellä hyvässä asemassa ovat ne, joiden kulutus on pientä ja vakavaraisen sähköyhtiön kanssa tehty määräaikainen sähkösopimus on voimassa vielä pitkään. Se mitä voidaan tehdä on energian kulutuksen vähentäminen. Sillä voidaan ensinnäkin välttyä sähkön säännöstelyltä, mutta kysynnän väheneminen vaikuttaa myös sähkön hintaan. Tuotannon ja kulutuksen tasapainolla on vaikutuksensa. Merkittävintä olisi lämpötilan laskeminen esimerkiksi asteella. Sähkölämmitteisessä talossa on silti hyvä huomioida, että useimmat sähkölaitteet myös tuottavat lämpöä sisälle ja sitä kautta voivat vähentää lämmityksen tarvetta. Käyttöveden lämmittäminen taas menee pääosin suoraan viemäristä alas, etenkin peseydyttäessä. Kuumat kylvyt ja pitkät lämpimät suihkut kannattaa siis laittaa harkinnan alle.

Sopii myös toivoa, että vuoden lopulla Olkiluoto 3 pääsee täyteen tehoonsa, sää olisi sopivan tuulista, sadetta saataisiin siellä missä on vesivoimaa ja talvi olisi leuto ja lyhyt.

 
Julkaistu
26.8.2022