• Etusivu
  • Talo

Miten käsitellä kylpyhuoneen puupinnat?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Sarbon Woodwise Oy / Osmo Color
Päivitetty 06.09.2022
20228_79385.jpg

Puu on suomalaisille tuttu materiaali.

Luonto halutaan nyt sisustuksessa tuoda sisätiloihin. Puu sisustusmateriaalina on mitä parhain ja luonnonläheisin raaka-aine. Puuta on käytetty paljon sisäkatoissa, mutta nyt puu on löytänyt taas tiensä muun muassa seinille, tasoille, hyllyihin ja ovipinnoille. Miten puhdas puupinta tulisi käsitellä, jotta se säilyttää kauniin värinsä pitkään?

Puupintojen ongelmana ei niinkään ole sen kosteuden- ja lämmönkestävyys, vaan se, etteivät pintakäsittelyaineet jousta samalla tavalla kuin puu. Tämä aiheuttaa esimerkiksi pintakäsittelyn halkeilua. Halkeillut pinta taas päästää kosteutta ja ongelma on valmis.

Kylpyhuone ja puu sopivat hyvin yhteen

Muodikkaat puupinnat seinällä alkavat taas muistuttaa menneiden aikojen ihanaa sormipanelointia. Puu onkin kestävä valinta, joka rauhoittaa tilaa ja luo pehmeän akustiikan.

Kosteissa tiloissa puun käsittelyyn pitää kiinnittää erityistä huomiota. Puu joustaa kosteuden mukaan, joten pintakäsittelyaineen on myös joustettava. Puu on suojattava satunnaiselta roiskevedeltä ja pinnoitettu puu on huomattavasti helpompaa pitää myös puhtaana.

Luonnon raaka-aineita sisältävä Osmo Colorin Puuvaha imeytyy puuhun ja kuivuttuaan muodostaa hengittävän pinnan. Puuvahapinta on kuivuttuaan joustava ja mukautuu hyvin kylpyhuoneen kosteuseroille.

Puuvahakäsittely kestää hyvin satunnaista roiskevettä ja kosteutta, mutta suihkuseinänä puu ei ole ideaali vaihtoehto. Myös rakenteisiin ja ilmanvaihtoon on
hyvä kiinnittää huomiota, jotta mahdollinen paneelien välistä puuhun imeytyvä vesi ja kosteus pääsevät haihtumaan.

Kylpyhuone ei ole ainut paikka, jossa Osmo Colorin Puuvaha on erinomainen vaihtoehto puun käsittelyyn. Puuvaha sopii myös mökille pihasaunaan pesuhuoneen seinien ja katon käsittelyyn. Osmo Colorin Puuvaha kestää puun pinnassa myös talviolosuhteissa, kun tilaa ei lämmitetä. Löylyhuoneen puolella Puuvahaa ei pidä käyttää.

Puu on kaunis materiaali kylpyhuoneeseen. Lisäksi se on kestävä oikeanlaisen käsittelyn ansiosta.
Puu on kaunis materiaali kylpyhuoneeseen. Lisäksi se on kestävä oikeanlaisen käsittelyn ansiosta.

Puisten tasojen käsittely

Huokoinen puu imee itseensä kaiken lian sekä kosteuden ja puiset tasot vaativatkin käsittelyä ennen käyttöä.

Tasojen käsittely on hyvä tehdä kauttaaltaan tason ympäri vähintään kertaalleen. Muutoin puu materiaalina saattaa taipua kostuessaan. Paras käsittelyaine puisille tasoille on Osmo Colorin TopOil-öljyvaha. Käsittely on helppoa ja nopeaa, vahattu pinta ei vaadi jatkuvaa huoltoa ja käsittely on turvallinen.

Tee pisaratesti tarkistaaksesi, kaipaako puinen tasosi uudelleen käsittelyä.

Pisaratestin avulla voit nopeasti testata käsittelytarpeen.
Pisaratestin avulla voit nopeasti testata käsittelytarpeen.

Osmo Color Puuvaha

  • Voidaan käyttää sekä kylmissä ja kosteissa sisätiloissa esimerkiksi kylpy- ja pesuhuoneet; kestää hyvin normaalia kulutusta
  • Soveltuu hiotulle sekä höylätylle puulle. Voidaan käyttää myös puupuhtaille tai aiemmin öljykäsitellyille ja huokoisille puupinnoille.
  • Käsittelykertoja 1–2 riippuen halutusta värisävystä sekä alustasta ja puulajista
  • Kiiltoaste silkinhimmeä
  • Riittoisaa; 1 litra riittää noin 24 m2 kertakäsittelyyn.
  • Työvälineenä voidaan käyttää sivellintä, vaahtomuovisivellintä, puuvahausliinaa tai mikrokuiturullaa.
  • Saatavilla useita sävyjä.
Lisätietoja sekä tarkemmat työohjeet Puuvahan käyttöön

Osmo Color TopOil - erikoisöljyvaha

  • Voidaan käyttää sekä läpimissä että kylmissä sisätiloissa.
  • Saatavilla värittömänä tai keyvesti sävytettynä
  • Soveltuu hiotulle sekä höylätylle puulle. Voidaan käyttää myös puupuhtaille tai aiemmin öljykäsitellyille ja huokoisille puupinnoille.
  • Tarvitsee kaksi käsittelykertaa sivellintä tai rullaa käyttäen. Mikäli käytetään liinaa, voidaan tarvita useampi käsittelykerta.
  • Kiiltoasteena matta tai silkinhimmeä.
  • Työvälineenä voidaan käyttää sivellintä, vaahtomuovisivellintä, puuvahausliinaa tai mikrokuiturullaa.
Lisätietoja sekä tarkemmat työohjeet TopOilin käyttöön
Sarbon Woodwise Oy / Osmo Color
Talo
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Talot kadun varrella
Sisätilojen suunnittelun aikataulutus - katso tallenne webinaarista
Torstaina 17.2. järjestimme webinaarin, jossa keskusteltiin sisätilojen suunnittelusta ja aikataulutuksesta. Webinaarissamme käsittelimme useaa arkemme sujuvuuteen hyvin olennaisesti liittyvää asiaa, kuten välioviratkaisuja, tulisijojen valintaa sekä sijoittelua. Puhuimme myös erilaisten pintojen käsittelystä ja värien vaikutuksesta tunnelmaan sekä keittiöistä ja niiden toimivuudesta.Pääset katsomaan illan webinaarin alta.
20223_77486.jpg
Osmo Color
Jos kuulut heihin, jotka hakevat luonnonmukaisia sekä ympäristöä kunnioittavia pintakäsittelyvaihtoehtoja puulle, olet tullut oikeaan paikkaan. Pitkät perinteet omaavat Osmo Color -tuotteet ovat kestävä valinta, joka kunnioittaa niin kotia kuin luontoakin.
20225_78345.jpg
Kestävyyttä säännöllisellä huollolla - Puutarhakalusteet kesäkuntoon
Säiden lämmetessä alkaa mieli kaihota entistä enemmän ulos nauttimaan kauniista säästä. Mikä olisikaan mukavampaa kuin nauttia virkistävää juomaa puutarhakeinussa istuskellen ja vaikka kirjaa lukien. Muistithan huolehtia puutarhakalusteet kesäkuntoon jo syksyllä ennen säilytykseen laittoa? Ei hätää, vaikket muistanutkaan, huoltotoimet voi tehdä nytkin.
20224_77604.jpg
Milla Alftanin kylpyhuoneessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu
Sisustussuunnittelija Milla Alftan rakennutti kakkoskotinsa Hämeen sydämeen, keskelle kauneinta luontoa. Suurista ikkunoista maisema tulvii myös kodin kylpyhuoneeseen, jossa huippuunsa hiottu käytännöllisyys ja monipuolinen toiminnallisuus yhdistyvät saumattomasti ylelliseen ja luonnon inspiroimaan tyyliin.
20206_65284.jpg
Tuusulan messukotien ihanat kylpyhuoneet - löydä ajankohtaisen inspiroivat ideat
Luonnollista puunväriä, suurikokoisia laattoja ja särmikkään mustia yksityiskohtia nähdään tänä vuonna monien uusien asuntomessukotien kylpyhuoneissa. Useaan Tuusulan messukohteeseen on valittu myös laadukkaita kotimaisia tuotteita, kuten ainutlaatuisella designilla ihastuttavia Vieser-kaivonkansia.
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton