Miten käsitellä kylpyhuoneen puupinnat?

Luonto halutaan nyt sisustuksessa tuoda sisätiloihin. Puu sisustusmateriaalina on mitä parhain ja luonnonläheisin raaka-aine. Puuta on käytetty paljon sisäkatoissa, mutta nyt puu on löytänyt taas tiensä muun muassa seinille, tasoille, hyllyihin ja ovipinnoille. Miten puhdas puupinta tulisi käsitellä, jotta se säilyttää kauniin värinsä pitkään?

Puupintojen ongelmana ei niinkään ole sen kosteuden- ja lämmönkestävyys, vaan se, etteivät pintakäsittelyaineet jousta samalla tavalla kuin puu. Tämä aiheuttaa esimerkiksi pintakäsittelyn halkeilua. Halkeillut pinta taas päästää kosteutta ja ongelma on valmis.

Puu on suomalaisille tuttu materiaali.Puu on suomalaisille tuttu materiaali.

Kylpyhuone ja puu sopivat hyvin yhteen

Muodikkaat puupinnat seinällä alkavat taas muistuttaa menneiden aikojen ihanaa sormipanelointia. Puu onkin kestävä valinta, joka rauhoittaa tilaa ja luo pehmeän akustiikan.

Kosteissa tiloissa puun käsittelyyn pitää kiinnittää erityistä huomiota. Puu joustaa kosteuden mukaan, joten pintakäsittelyaineen on myös joustettava. Puu on suojattava satunnaiselta roiskevedeltä ja pinnoitettu puu on huomattavasti helpompaa pitää myös puhtaana.

Luonnon raaka-aineita sisältävä Osmo Colorin Puuvaha imeytyy puuhun ja kuivuttuaan muodostaa hengittävän pinnan. Puuvahapinta on kuivuttuaan joustava ja mukautuu hyvin kylpyhuoneen kosteuseroille.

Puuvahakäsittely kestää hyvin satunnaista roiskevettä ja kosteutta, mutta suihkuseinänä puu ei ole ideaali vaihtoehto. Myös rakenteisiin ja ilmanvaihtoon on
hyvä kiinnittää huomiota, jotta mahdollinen paneelien välistä puuhun imeytyvä vesi ja kosteus pääsevät haihtumaan.

Kylpyhuone ei ole ainut paikka, jossa Osmo Colorin Puuvaha on erinomainen vaihtoehto puun käsittelyyn. Puuvaha sopii myös mökille pihasaunaan pesuhuoneen seinien ja katon käsittelyyn. Osmo Colorin Puuvaha kestää puun pinnassa myös talviolosuhteissa, kun tilaa ei lämmitetä. Löylyhuoneen puolella Puuvahaa ei pidä käyttää.

Puu on kaunis materiaali kylpyhuoneeseen. Lisäksi se on kestävä oikeanlaisen käsittelyn ansiosta.Puu on kaunis materiaali kylpyhuoneeseen. Lisäksi se on kestävä oikeanlaisen käsittelyn ansiosta.

Puisten tasojen käsittely

Huokoinen puu imee itseensä kaiken lian sekä kosteuden ja puiset tasot vaativatkin käsittelyä ennen käyttöä.

Tasojen käsittely on hyvä tehdä kauttaaltaan tason ympäri vähintään kertaalleen. Muutoin puu materiaalina saattaa taipua kostuessaan. Paras käsittelyaine puisille tasoille on Osmo Colorin TopOil-öljyvaha. Käsittely on helppoa ja nopeaa, vahattu pinta ei vaadi jatkuvaa huoltoa ja käsittely on turvallinen.

Tee pisaratesti tarkistaaksesi, kaipaako puinen tasosi uudelleen käsittelyä.

Pisaratestin avulla voit nopeasti testata käsittelytarpeen.Pisaratestin avulla voit nopeasti testata käsittelytarpeen.

Osmo Color Puuvaha

 • Voidaan käyttää sekä kylmissä ja kosteissa sisätiloissa esimerkiksi kylpy- ja pesuhuoneet; kestää hyvin normaalia kulutusta
 • Soveltuu hiotulle sekä höylätylle puulle. Voidaan käyttää myös puupuhtaille tai aiemmin öljykäsitellyille ja huokoisille puupinnoille.
 • Käsittelykertoja 1–2 riippuen halutusta värisävystä sekä alustasta ja puulajista
 • Kiiltoaste silkinhimmeä
 • Riittoisaa; 1 litra riittää noin 24 m2 kertakäsittelyyn.
 • Työvälineenä voidaan käyttää sivellintä, vaahtomuovisivellintä, puuvahausliinaa tai mikrokuiturullaa.
 • Saatavilla useita sävyjä.
Lisätietoja sekä tarkemmat työohjeet Puuvahan käyttöön

Osmo Color TopOil - erikoisöljyvaha

 • Voidaan käyttää sekä läpimissä että kylmissä sisätiloissa.
 • Saatavilla värittömänä tai keyvesti sävytettynä
 • Soveltuu hiotulle sekä höylätylle puulle. Voidaan käyttää myös puupuhtaille tai aiemmin öljykäsitellyille ja huokoisille puupinnoille.
 • Tarvitsee kaksi käsittelykertaa sivellintä tai rullaa käyttäen. Mikäli käytetään liinaa, voidaan tarvita useampi käsittelykerta.
 • Kiiltoasteena matta tai silkinhimmeä.
 • Työvälineenä voidaan käyttää sivellintä, vaahtomuovisivellintä, puuvahausliinaa tai mikrokuiturullaa.
Lisätietoja sekä tarkemmat työohjeet TopOilin käyttöön
 
Päivitetty
6.9.2022