Viikon sisustusidea: Pienen olohuoneen sisustusvinkit – älä tee näitä virheitä

Pienessä olohuoneessa tila on niin sanotusti kortilla ja jokainen neliö halutaan hyötykäyttää. Nämä vinkit pienen tilan sisustamiseen pätevät niin moderniin sisustukseen kuin mummonmökkiinkin. Älä siis tuhlaa rahojasi tilaan sopimattomiin huonekaluihin tai sisustukseen – ota neuvoista koppi.

pienen olohuoneen sisustaminen-1600x900

Suunnittele huolella

Mittaa, mittaa ja mittaa. Ota avuksesi pohjapiirros ja leikkaa paperista mittakaavan mukaiset huonekalut. Tee mallit niistä huonekaluista, jotka sinulla on jo valmiiksi ja sijoita ne paikoilleen. Saat siirreltyä huonekalujen paperimalleja, kunnes lopputulos miellyttää sinua. Näin pääset yhdellä silmäyksellä näkemään, paljonko tilaa vielä jäi ja hankkia uusia huonekaluja sen mukaan.

Kaikkia huonekaluja ei pienessä olohuoneessa kannata missään tapauksessa sijoittaa seinän viereen. Siinä tapauksessa sinulle jää keskelle huonetta täysin turha tila, jota ei oikeastaan voi käyttää mihinkään.

Jätä riittävästi tilaa huonekalujen väkiin. Älä tunge kaikkea kiinni toisiinsa. Tila huonekalujen välissä luo illuusion suuremmasta tilasta.

Lisää peilejä ja heijastavia pintoja

Vanha kikka, mutta erittäin toimiva. Sijoita peili niin, että se heijastaa ikkunasta tulevaa valoa huoneeseen. Saat huoneesta huomattavasti valoisamman ja saat huoneen myös näyttämään suuremmalta.

Mitä suurempi peili sen parempi. Peili tekee huoneesta myös ylellisemmän oloisen. Valitse huoneen sisustukseen sopivat raamit tai modernimpaan sisustukseen istuvat raamittomat.

Peileistä voi tehdä myös sommitelman seinälle.Peileistä voi tehdä myös sommitelman seinälle.

Huomio huonekalujen jalkoihin

Kyllä, kannattaa kiinnittää katse huonekalujen jalkoihin. Jos esimerkiksi sohvan tai senkin jalat ovat erittäin matalat tai piilossa, näyttää huonekalu suuremmalta ja raskaammalta. Mitä enemmän lattiapinta-alaa on näkyvillä, sen suuremmalta saat olohuoneen näyttämään.

Tumma sisustus imee valoa ja jalattomat kalusteet tekevät kalusteista raskaan oloiset.Tumma sisustus imee valoa ja jalattomat kalusteet tekevät kalusteista raskaan oloiset.
Vaalea lisää huoneen valoisuutta ja samalla saa tilan tuntumaan suuremmalta. Ilmavat kalusteet lisäävät tilan tuntua.Vaalea lisää huoneen valoisuutta ja samalla saa tilan tuntumaan suuremmalta. Ilmavat kalusteet lisäävät tilan tuntua.

Liian tummat sävyt

Vaikka tummat värit sopivatkin myös pieneen huoneeseen, kannatta pienen olohuoneen värit silti valita vaaleammasta päästä, jos haluat luoda illuusiota suuremmasta tilasta. Valoisa tila tuo lisää myös tilan tuntua.

Varo silti täysin valkoista. Valkoinen ei ole helpoin väri käytettäväksi sisustuksessa.

Eroa on myös värien ”lämmössä”. Kylmät värit loittonevat ja lämpimät tuovat lähelle. Tämä ei kuitenkaan ole niin tarkkaa vaaleissa sävyissä.

Liian pieni matto

Suomalainen helmasynti – liian pieni matto. Pitäähän matot nyt saada vietyä ulos tuulettumaan kerran viikossa. Ehkä niin, mutta liian pieni matto saa pienen olohuoneen näyttämään vielä surkeammalta. Ratkaisu tähän ongelmaan on ostaa kaksi ”sopivan kokoista” mattoa ja asettaa ne vierekkäin.

Matto kokoaa sisustuksen yhteen ja luo rajat kokonaisuuksille. Maton on oltava riittävän suuri, jotta se yltää myös huonekalujen alle. Liian pieni matto näyttää saarelta keskellä olohuonetta.

Kuvassa kalusteet on otettu irti seinästä ja se tekee kalustuksesta ilmavan oloisen. Matto olisi voinut olla hieman suurempi.Kuvassa kalusteet on otettu irti seinästä ja se tekee kalustuksesta ilmavan oloisen. Matto olisi voinut olla hieman suurempi.

Tärkeä valaistus

Kesällä suomalaisissa olohuoneissa riittää valoa, mutta syksyn tullen valaistuksen tärkeys korostuu. Yksi kattolamppu olohuoneessa ei riitä, vaikka tuntuu, ettei olohuoneessa nyt paljon valoa tarvita.

Valoa on hyvä saada huoneeseen monessa eri kerroksessa. Niinpä hyvin sijoitetut pöytä ja jalkalamput tuovat lisää tilantuntua ja tunnelmaa pieneen olohuoneeseen.

Muista käyttää kohdevalaistusta, jos olohuoneessasi sattuu olemaan näyttävä patsas, huonekalu tai taulu.
 

Kiinnitä huomiota myös lampun malliin. Läpinäkyvä lampunjalka on mukavan ilmava.Kiinnitä huomiota myös lampun malliin. Läpinäkyvä lampunjalka on mukavan ilmava.

Lue sisustusvinkkejä

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Lisää sisustusartikkeleita


 
Päivitetty
17.8.2022