• Etusivu
  • Piha

Puupintojen käsittelystä: Ikkunat, ovet sekä aidat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Sarbon Woodwise Oy / Osmo Color
Päivitetty 03.08.2022
20227_79122.jpg

Puusta valmistetut näkösuojat ja pergolat ovat kauniita ja kestäviä. Niiden suojassa viihtyy sekä ihmiset että kasvit.

Ulko-ovet, ikkunanpuitteet pergolat ja aidat ovat jatkuvasti alttiina luonnon elementeille: sade, aurinko, lumi ja UV-säteily. Alttiita turhan aikaiselle rapistumiselle ovat erityisesti etelän puoleiset ovet ja ikkunat sekä talot, joissa räystäät ovet erityisen lyhyet, kuten nykyään on muodikasta. Aidat ja kattamattomat pergolat taas ottavat vastaan kaikki sateet ja lumituiskut. Suojaa siis nämä pinnat hyvin.

Ongelmia ulko-ovien ja ikkunapuitteiden käsittelyssä

Ovia ja ikkunoita myydään ja asennetaan joko valmiiksi käsiteltynä tai käsittelemättömänä. Käsittelemättömiin eli puuvalmiisiin pintoihin voit itse päättää, mitä niihin laitat. Jos haluat säilyttää puun luonnolliset syyt näkyvissä, ainoa mahdollinen käsittely on kuultokäsittely. Kaikki maalit peittävät puunsyyt alleen. Joskus kuulee jopa ehdotuksen maalin ohentamisesta, jotta syyt jäävät näkyviin, mutta tätä niksiä ei kannata kokeilla.

Kovin helppoa on myös unohtaa näkyvän pinnan alta pohjustus. Kestävämmän pinnan kuitenkin saat, kun teet myös pohjustuksen valmistajan ohjeiden mukaan. Jos oikaiset tässä kohtaa, sen tulokset saattavat näkyvät jo muutaman vuoden kuluttua.

Kaikki puunkäsittelyaineet eivät tartu riittävän hyvin höylättyyn puupuntaan. Pintakäsittelyaine saattaa alkaa hylkiä ja tuntuu vain pyörivän höylälaudan päällä, ottamatta kunnolla kiinni siihen. Tai kun olet saanut maalattua pinnan, pintakäsittely hilseilee liuskoina irti. Kannattaakin siksi tarkistaa, että pintakäsittelyaine soveltuu myös höylätylle pinnalle.

Jos haluat säilyttää puun luonnolliset syyt näkyvissä, ainoa mahdollinen käsittely on kuultokäsittely.
Jos haluat säilyttää puun luonnolliset syyt näkyvissä, ainoa mahdollinen käsittely on kuultokäsittely.

Luonnollista suojaa oville, ikkunoille ja aidoille

Osmo Colorin kuultava puuöljy on helppo tapa käsitellä ovet ja ikkunan puitteet ja jättää puunsyyt näkyviin. Kuultoöljy suojaa tehokkaasti ja kestävästi myös pergolat ja aidat. Varsinkin kukkapenkkien ja istutusten läheisyydessä on hyvä kiinnittää huomiota käsittelyaineiden koostumukseen.

Osmo Colorin kuultoöljyn sideaineena on käytetty uusiutuvia kasviraaka-aineita, kuten auringonkukkaöljyä, soijaöljyä, karhiaisöljyä ja pellavaöljyä.

Suojaava kuultoöljy tekee pintaan joustavan ja samalla huokoisen pinnan, joka ei hilseile eikä halkeile. Pinnasta tulee kauniin silkinkiiltoinen. Soveltuu niin höylätylle kuin hienosahatulle pinnalle.

Kuultoöljyllä käsittely pinta on pitkäikäinen, mutta vaatii ajoittain uusintakäsittelyn. Uusita käsittely on helppoa, sillä pinta tarvitsee vain puhdistaa ennen uudelleen öljyämistä. Säännöllinen huoltotyö kannattaa. Säännöllisellä huoltokäsittelyllä puun pinta imee vähemmän tuotetta käsittelyn aikana, puun pinta säilyy likaa ja vettä hylkivänä ja kestää kauniina sekä tiiviinä huomattavasti pidempään.

Kuultoöljyä löytyy värittömänä ja kauniin luonnollisissa sävyissä. Jos haluat värillisestä pinnasta mattapintaisen, käsittele pinta värittömällä kuultoöljyllä.

Tutustu värisävyihin täällä

Info

Info

Käyttö

  • Pohjusta Osmo Color WR-puunsuojapohjusteella.
  • Anna pohjusteen kuivua 12–24 tuntia.
  • Levitä suojaava kuultoöljy ohuesti ja tasaisesti.
  • Käytä levittämiseen sivellintä tai rullaa.
  • Toista pintakäsittely kaksi kertaa.

Hyvin suunnitellut oleskelutilat pihalla ja puutarhassa tarjoavat parhaimmillaan pieniä keitaita, joissa viihtyä ja levätä. Puusta valmistetut näkösuojat ja pergolat ovat kauniita ja kestäviä. Niiden suojassa viihtyy sekä ihmiset että kasvit.

20227_79125.jpg

Pihanrakentaminen voi olla kevyttä nikkarointia ja puuhastelua kuten myös määrätietoista suunnittelua ja toteuttamista. Puusta valmistetut piharakennelmat ja aidat pysyvät kunnossa ja kauniina öljyämällä ne tarkoitukseen sopivilla öljyillä. Värivalikoimaa on runsaasti, joten jokaiseen pihaan löytyy varmasti juuri sinne sopiva erityisesti puulle tarkoitettu suojakäsittely.

Ohje

Ohje

Lukuvinkkejä ja inspiraatiota:

Kaunis portti puutarhaan
Näin rakentuu pergola

Sarbon Woodwise Oy / Osmo Color
Piha
maalaus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_77566.jpg
Oikaistaanpa myyttejä: tällaisia ominaisuuksia on öljyvahalla
Nyt on aika rikkoa muutamia valloillaan olevia käsityksiä siitä, öljyvahakäsittely oikeasti on ja miten öljyvahaa kodin eri pinnoilla voidaan käyttää. Vastaajana kysymyksiin on Osmo Color, jolla on jo liki 30 vuoden historia omien tuotteidensa parissa.
20226_78836.jpg
Huolehdi työtasot kuntoon niin sisällä kuin ulkonakin
Jokaisen keittiöön kuuluu olennaisena osana työtasot. On keittiö sitten kodin sisätiloissa tai ulkona, tarvitsee työtaso oikeanlaisen pintakäsittelyn kestääkseen käyttöä ja kulutusta.
Talot kadun varrella
Sisätilojen suunnittelun aikataulutus - katso tallenne webinaarista
Torstaina 17.2. järjestimme webinaarin, jossa keskusteltiin sisätilojen suunnittelusta ja aikataulutuksesta. Webinaarissamme käsittelimme useaa arkemme sujuvuuteen hyvin olennaisesti liittyvää asiaa, kuten välioviratkaisuja, tulisijojen valintaa sekä sijoittelua. Puhuimme myös erilaisten pintojen käsittelystä ja värien vaikutuksesta tunnelmaan sekä keittiöistä ja niiden toimivuudesta.Pääset katsomaan illan webinaarin alta.
20205_64462.jpg
Ihailetko vanhaa, harmaata pintaa?
Ihailetko vanhan tyylistä harmaata pintaa, jota löytyy ajan patinoimista rakennuksista? Enää ei tarvitse käyttää suolahappoa ja myrkkyjä pinnan saamiseksi. Harmaiden pintojen käsittelyyn on kehitetty uusi tuote, SIOO:X. Vesiohenteinen ja myrkytön tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon.Patentoitu SIOO:X vaikuttaa mekaanisesti, fossilisoivan menetelmän kautta puupintaan. Pinta pysyy tuulettuvana, SIOO:X ehkäisee halkeilua sekä tikkuuntumista. Puupinta on käsittelyn jälkeen tiivis, pehmeä ja miellyttävä jalkapohjalle. Ulospäin pinta on kaunis ja tasaisen harmaasävyinen peittämättä kuitenkaan puun syitä.Tehokas käsittely suojaa käsiteltyä pintaa sieniltä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja tuhoelämiä vastaan (EN 46 ja EN 113 mukaisesti).
20225_78045.jpg
Viisi kysymystä ja vastausta ulkomaaleista sekä ulkomaalauksesta
Ulkomaalauksen sesonkiaika on käsillä. Kohta julkisivu hohtaa uuden maalipinnan ansiosta kilpaa auringonvalon kanssa. Mieleen voi kuitenkin nousta muutamia kysymyksiä siitä, mitä maalia voi käyttää ja tarvitseeko mahdollisesti tehdä jotain huoltotöitä jo ennakkoon. Keräsimme yhteen viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida ennen maalaustyön aloittamista.
202112_74281.jpg
Miten valita sopiva maalausväline?
Kun edessä on maalausurakka, pohjatöihin ja maalin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Myös maalausvälineillä on väliä. Tarvitsetko telan vai siveltimen? Miten maalin laatu ja maalattava pinta vaikuttavat valintaan? Myös sillä on merkitystä, maalaatko sisällä vai ulkona.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton