Vapaa-ajan asunto luontoa kunnioittaen
Jätevesijärjestelmä kruunaa ympäristöystävällisen kokonaisuuden

Tiedäthän tunteen, kun kaipuu jonkin rakkaan harrastuksen ääreen tai johonkin paikkaan palaa sisälläsi ja tuo kaipuu on täytettävä keinolla millä hyvänsä. Näin kävi myös Espoon Tapiolassa asuville Ella ja Mikki Korhoselle. Korhoset ovat aina olleet todellisia luontoihmisiä ja lasten ollessa pieniä, he asuivat pienellä maatilalla Vihdissä, jossa perhe vietti idyllistä maalaiselämää. Lasten kasvettua perhe muutti Espoon Tapiolaan helpottaakseen kulkemista kouluun ja harrastuksiin.

Kaupunkiasumisessa ei ole koskaan ollut perheelle mitään hohtoa ja kaipuu luontoon paloi heidän sisällään koko ajan, ja vietettiinhän silloinkin paljon vapaa-aikaa Nuuksiossa koiran kanssa ulkoillen. Lasten aikuistuessa tämä kaipuu ajoi heidät etsimään vapaa-ajan tonttia luonnonrauhasta ja kuusi vuotta sitten mieluinen tontti löytyi Nuuksiosta, aivan luonnonsuojelualueen läheltä.

Korhosten vapaa-ajan asunnolle on ajomatkaa vain noin 30 minuuttia heidän kotoaan Tapiolasta.Korhosten vapaa-ajan asunnolle on ajomatkaa vain noin 30 minuuttia heidän kotoaan Tapiolasta.

Rakennusoikeutta tontille myönnettiin yhteensä 120 neliötä (80 + 40 neliötä), joten kiinteistölle rakennettiin pää- ja saunarakennus. Kohteen arkkitehtina toimi Kalle Ukonlinna ja hän suunnitteli rakennukset tiiviissä yhteistyössä Ellan ja Mikin kanssa.

Projekti sai erityisesti inspiraatioita Mikin kamppailulajitaustasta. Koska Mikki opettaa karatea ja kobudoa, syntyi idea rakentaa sekä pää- että saunarakennus yhden katon alle ja niiden väliin oma harjoittelualue kesäkeittiön ja vilpolan lisäksi luoden harrastusta varten aivan upeat puitteet.

Toinen inspiroiva tekijä talon suunnittelussa oli Mikin työhistoria lentokoneen rakentamiseen liittyen ja katto saikin muodokseen lentokoneen siiven. Rakentamiselle asetettiin tavoitteeksi, että kaikki toteutettaisiin mahdollisimman “vihreästi” ja ympäristöä säästäen. Tontilla ei haluttu turhaan kaataa puita tai räjäyttää kalliota. 

Talo rakennettiin pilareiden päälle.Talo rakennettiin pilareiden päälle.
Finnforta Oy:n toimitusjohtaja Kimm Kiis työmaalla.Finnforta Oy:n toimitusjohtaja Kimm Kiis työmaalla.

Korhoset löysivät todella hyvän urakoitsijan Finnforta Oy:n ja toukokuussa 2021 alkoi rakentaminen toimitusjohtaja Kimm Kiisen johdolla.

‒ Noihin aikoihin rakennusteollisuus alkoi kuumenemaan ja oli hankala saada järkeviä tarjouksia, tekijät olivat kiireisiä ja tämä projektina niin haastava, että oli vaikeaa löytää urakoitsijaa, Mikki muistelee.

Ammattilaisten ansiosta rakennukset olivat säältä suojassa marraskuussa 2021. Ella ja Mikki tekivät kohteessa paljon itse, kuten paneloivat, tekivät lattiat, rakensivat saunan ja asensivat WC- ja keittiökalusteet.

Umpisäiliö ei ole ainut vaihtoehto

Mikki epäili aluksi, että kiinteistölle hyväksyttäisiin ainoastaan iso umpisäiliö, johon tulisi johtaa kaikki kiinteistön jätevedet. Iso umpisäiliö olisi vaatinut laajoja räjäytystöitä, mutta Mikki sai perusteltua kunnalle, että harmaavesien puhdistus sille tarkoitetulla järjestelmällä olisi luonnon kannalta parempi vaihtoehto. 

Umpisäiliö sopii jätevesien varastointiin esimerkiksi pohjavesialueella tai kun kiinteistöllä syntyy vain vähäinen määrä jätevesiä. Umpisäiliöön voi johtaa wc-jätevedet, kun se on osana kaksoisviemäröintiä, jolloin harmaat jätevedet käsitellään erikseen. Umpisäiliö on aina luonnon kannalta paras ratkaisu, koska kiinteistöllä syntyvät muun muassa kolibakteereita sisältävät wc-jätevedet varastoidaan ja kuljetetaan pois kuormittamasta lähiympäristöä ja -vesiä.

Kohteelle suunniteltiin ensin toisen valmistajan harmaavesipuhdistamo, mutta Espoon kunta ei hyväksynyt kyseistä järjestelmää. Sitten Mikki löysi Vestellin, haki uudestaan lupaa ja harmaavesipuhdistus hyväksyttiin Vestelli Biopuhdistaja 3 -tuotteella. Biopuhdistaja 3 -tuotteen puhdistustulokset ovat huippuluokkaa, siksi se soveltuu täydellisesti alueille, joissa on erityisen tiukat ympäristövaatimukset.

Vesi kiinteistölle tulee porakaivosta. Harmaat jätevedet käsitellään Vestelli Biopuhdistaja 3 -harmaavesipuhdistajassa ja mustat vedet ohjataan umpisäiliöön.Vesi kiinteistölle tulee porakaivosta. Harmaat jätevedet käsitellään Vestelli Biopuhdistaja 3 -harmaavesipuhdistajassa ja mustat vedet ohjataan umpisäiliöön.

Vestellin Biopuhdistaja on käyttäjätestin voittaja jätevesijärjestelmien vertailussa

  • Biopuhdistaja-jätevesijärjestelmä perustuu aidoissa olosuhteissa testattuun suomalaiseen tekniikkaan.
  • Tuotteilla on myös Avainlippu, joka on merkki siitä, että ne on valmistettu Suomessa.
  • Biopuhdistaja on loistanut kaikissa testeissä ja se täyttää korkeimmat puhdistusvaatimukset vuodenajasta riippumatta.


Tuotteet saivat lisäksi parhaat arviot käyttäjäkokemusten perusteella (lähde: MAVEKE-hanke). Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota muun muassa asennuksen helppouteen, erinomaiseen puhdistustehoon, käyttömukavuuteen, positiivisiin ympäristövaikutuksiin sekä maltillisiin kustannuksiin.


Biopuhdistaja 3 -harmaavesipuhdistajan asennus loppusuorallaBiopuhdistaja 3 -harmaavesipuhdistajan asennus loppusuoralla

Mikki kertoi Biopuhdistajan asennuksen sujuneen hyvin ja helposti ja sanoo asennusohjeiden olleen selkeät. Hän on myös ollut tyytyväinen Vestellin asiakaspalveluun.

‒ Vestellin kanssa oli todella mukava asioida ja kiva, että Vestelli lähti mukaan tähän projektiin. Olen saanut Vestelliltä kaikin tavoin asiantuntevaa palvelua. Kaikki on mennyt hyvin ja toimitukset sujuivat kuten pitikin.

Tutustu sinäkin Biopuhdistaja-tuotteisiin ja tilaa esitteet alla olevalla lomakkeella.

Olisiko sinulla tarvetta jätevesijärjestelmälle? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?


 
Päivitetty
21.2.2023