Mietityttääkö jokin ilmalämpöpumpun hankinnassa? Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

Paljonko ilmalämpöpumpulla voi säästää? Entä onko ilmalämpöpumpun hankinnalle jotain esteitä? Lue ammattilaisen vastaukset kysymyksiin tästä jutusta.

  

1. Mitä ilmalämpöpumpun hankkiminen maksaa? Entä paljonko sillä voi säästää?

Hinnat vaihtelevat ominaisuuksien ja tehokkuuden mukaan. Lämmittävän ilmalämpöpumpun hintahaarukka asennettuna on noin 1 500–2 500 euroa. Pelkästään viilentävät mallit maksavat asennettuna 1 300 eurosta ylöspäin.

Halvimmat lämmittävät mallit pienentävät sähkölaskua noin 15–20 prosenttia ja kalliimmat yli 30 prosenttia. Öljylämmityksen rinnalla säästöä tulee noin 500 litraa, jos aiempi öljyn vuosikulutus on ollut 2 000 litran luokkaa.

2. Voiko ilmalämpöpumppua käyttää pelkästään viilennykseen? Mitä pumpun valinnassa pitää tällöin huomioida?

Kyllä voi. Ilmalämpöpumppu kannattaa tällöin käynnistää jo ennen helteiden alkamista ja pitää päällä koko kesän ajan, jotta sisälämpötila pysyy tasaisen miellyttävänä eivätkä talon rakenteet pääse lämpenemään ja kärsi suurista lämpötilavaihteluista. Tällainen käyttö on myös taloudellista.

Pelkästään viilennykseen tarkoitetut ilmalämpöpumput ovat hiukan edullisempia ja viilennyksessä tehokkaampia. Laitteen mitoituksessa pitää huomioida neliöiden lisäksi asunnon lämpökuorma, kuten se, onko asunnossa suuria ikkunapintoja etelään päin. Mikäli talo on yksikerroksinen ja tiloiltaan avara, yksikin tehoiltaan sopiva ilmalämpöpumppu voi riittää sen viilennykseen.

3. Onko ilmalämpöpumpun hankkimiselle jotain esteitä? Millaiseen asuntoon ilmalämpöpumppua ei kannata hankkia?

Suoranaisia esteitä harvoin on, sillä nykyään useimpiin kerrostaloasuntoihinkin voi asentaa ilmalämpöpumpun. Vanhassa talossa ilmalämpöpumppu saattaa vaatia sähköjen uusimista, jolloin pumpun hankinta on järkevintä tehdä sähköremontin yhteydessä.

Jos asunto on kovin ahdas ja sokkeloinen, ilmalämpöpumppu ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, koska se tarvitsee avaraa tilaa ja vapaasti liikkuvaa ilmaa toimiakseen tehokkaasti. Toisin kuin ehkä monesti luullaan, ilmalämpöpumppu sopii hyvin myös maalämmöllä lämpenevään taloon, sillä se tasaa lämmönvaihteluita lattialämmitteisessä asunnossa ja tulee jälkiasennuksena halvemmaksi kuin maaviileä.

4. Kuinka pitkä on toimitusaika? Vieläkö ilmalämpöpumpun ehtii saada kesäksi?

Lämmöx Oy:llä toimitusaika on tällä hetkellä noin kuukauden. Mallista riippuen ilmalämpöpumpun voi saada vielä loppukesäksi heinä-elokuun vaihteeseen. Järkevää on varautua nyt jo myös ensi kesän helteisiin, sillä jos viilennyksen tarpeeseen herää vasta helteiden alettua, on auttamattomasti myöhässä.

5. Miten ilmalämpöpumppu kannattaa sijoittaa? Kuinka ulkoyksikön voi naamioida ilman että laitteen tehokkuus kärsii?

Sisäyksikkö asennetaan asunnossa mahdollisimman avaraan tilaan, kuten olohuoneeseen. Mikäli mahdollista, ulkoyksikkö kannattaa sijoittaa lähelle sisäyksikköä, jolloin yleensä saavutetaan paras hyötysuhde. Tarvittaessa ulkoyksikkö voidaan kuitenkin asentaa jopa 15 metrinkin päähän. Ulkoyksikkö pitää sijoittaa niin, että sulamis- ja kondenssivesi voidaan johtaa pois talon perustuksilta eikä laitteen ääni häiritse asukkaita esimerkiksi terassin vieressä tai makuuhuoneen ikkunan alla. Maatelinettä kannattaa suosia seinäasennuksen sijaan. Ilmalämpöpumppujen äänitasoissa on isojakin eroja, mikä kannattaa huomioida hankintavaiheessa, jos toiveena on mahdollisimman hiljainen laite.

Liian tiivis kehikko vaikuttaa negatiivisesti laitteen hyötysuhteeseen ja pahimmillaan käyttöikään, sillä ilman on päästävä kiertämään ulkoyksikön ympärillä vapaasti. Jos ilmalämpöpumppu siis halutaan naamioida tehokkuuden kärsimättä, säleikön on oltava riittävän harva. Yhtenä vaihtoehtona on myös maalata ulkoyksikön muoviosat talon värisiksi.

6. Millaista huoltoa ilmalämpöpumppu vaatii? Kuinka pitkäikäinen laite keskimäärin on?

Sisäyksikön suodattimet pitää puhdistaa säännöllisesti, yleisenä suosituksena on kuukauden välein. Sopiva puhdistusväli kuitenkin vaihtelee riippuen esimerkiksi siitä, kantautuuko sisälle runsaasti katupölyä tai asuuko taloudessa karvaisia lemmikkejä. Ulkoyksikön kennosto täytyy pitää puhtaana lehdistä ja lumesta. Ammattilaisen tekemä huolto suositellaan tehtäväksi kolmen vuoden välein tai jos esimerkiksi laitteen lämmitys- tai viilennysteho tuntuu laskeneen.

Ilmalämpöpumpun pitäisi kestää käytössä vähintään 10 vuotta. Vanhimmat vaihtamamme laitteet ovat olleet yli 20-vuotiaita. Vaikka näin vanha laite vielä toimisikin, vaihtoa kannattaa harkita, sillä uudet ilmalämpöpumput ovat huomattavasti tehokkaampia ja tuovat tuntuvasti enemmän säästöä.

Kysymyksiin vastasi Antti Helén Lämmöx Oy:stä.

Lämmöx Oy tekee lämpöpumppuasennuksia ja kokonaisvaltaisia LVI-saneerauksia eteläisen Suomen alueella. Laitteisiin pääsee tutustumaan Lämmöx Oy:n uudessa myyntinäyttelytilassa, joka sijaitsee Hyvinkäällä osoitteessa Uudenmaankatu 8–10. Myyntinäyttelytila on avoinna maanantaista torstaihin klo 12–16.30 ja muulloin sopimuksen mukaan. Myös lämmitykseen liittyviä teemapäiviä on tulossa!


Haluatko lisätietoa ilmalämpöpumpuista tai muista lämmitysmuodoista? Jätä Lämmöx Oy:lle yhteydenottopyyntö!

 
Julkaistu
7.7.2022