Oletko yhdistämässä liesikupua ilmanvaihtokoneeseen tai huippuimuriin?
- Katso tästä sopivat mallit

Liesikuvun hankinta on keittiön rakentajalle tai remontoijalle tärkeää, sillä se vie ruuanlaiton käryt pois asunnosta. Liesikuvun pitää toimia tehokkaasti, sopia keittiön sisustukseen sekä sopia teknisesti asunnon ilmanvaihtojärjestelmään.

Liesikuvun valinnassa on tärkeä selvittää, millainen on asunnon ilmanvaihtojärjestelmä. Ohjataanko liesikuvulla huippuimuria tai ilmanvaihtokonetta? Tarvitaanko keittiöön ns. talotuuletin? Vai onko kerrostalossa, johon kupu tulee, ilmanvaihdon yhteispoistojärjestelmä? Tässä jutussa keskitymme liesikupuihin, joilla ohjataan ilmanvaihtokonetta tai huippuimuria.

Tyylikkään designin ja erinomaisen kärynsieppauskyvyn ansiosta Vallox Delico on erinomainen valinta ruuanlaittoa rakastavalle. Vallox Delico -liesikupusarjasta löytyy sopiva malli kaikkiin järjestelmiin. Kuvut saa joko valkoisella tai mustalla etupaneelilla. 

Tyylikkään designin ja erinomaisen kärynsieppauskyvyn ansiosta Vallox Delico on erinomainen valinta ruuanlaittoa rakastavalle. Vallox Delico -liesikupusarjasta löytyy sopiva malli kaikkiin järjestelmiin. Kuvut saa joko valkoisella tai mustalla etupaneelilla. 

Liesikupu ilmanvaihtokoneen ohjaukseen

Kerros- ja rivitaloissa (etenkin 1990-luvulla tai sen jälkeen rakennetuissa) voi olla huoneistokohtainen ilmanvaihto, jota ohjataan liesikuvulla. Myös viime vuosituhannella rakennetuissa omakotitaloissa oli todella yleistä yhdistää kupu talon ilmanvaihtokoneeseen. Tällaisiin kohteisiin tarvitaan ns. säädinkupu, jossa on sulkuläppä ja puhaltimien ohjaus.

Ennen uuden kuvun hankintaa on selvitettävä, onko ilmanvaihtokoneessa vaihtovirta- (AC) vai tasavirtapuhaltimet (EC). Se selviää tarkistamalla liesikuvun tai ilmanvaihtokoneen tyyppimerkintä. Taloyhtiöissä oikea malli selviää yleensä myös isännöitsijän avustuksella. Jos vanha kupu on Valloxin (ent. Valmet) valmistama, voit tarkistaa sen tilalle laitettavan uuden kuvun mallin Valloxin vastaavuustaulukosta.

Sopivia säädinkupuja, joilla ohjataan ilmanvaihtokonetta ovat esimerkiksi Vallox Delico PTD AC ja Vallox Delico PTD EC. Kupumallin nimen perässä oleva kirjainyhdistelmä kertoo, sopiiko se vaihto- vai tasavirtapuhaltimien ohjaukseen.

Muistathan myös, että kaikissa taloyhtiöissä tehtäviin saneeraustöihin, joissa on kyse ilmanvaihdosta, on tarpeen selvittää muutosten vaikutukset sekä liesikuvun tai jopa koko asunnon ilmavaihdon mahdollinen säätötarve. Tämä asia selviää LVI-alan ammattilaisen kanssa.

Liesikupu huippuimurin ohjaukseen

Omakotitaloissa on keittiön liesikupu usein yhdistetty katolla olevaan huippuimuriin. Näin ruoan valmistuksessa syntyvät hajut ja kosteus poistuvat tehokkaasti ulos asunnosta. Tällöin liesikuvussa ei ole omaa moottoria, vaan työn hoitaa huippuimuri ja käryt poistuvat poistokanavan myötä ulos.

Kun huippuimurin ohjaukseen etsitään uutta kupua, on selvitettävä, onko huippuimurissa vaihtovirta- (AC) vai tasavirtapuhaltimet (EC). Tämä selviää tarkistamalla liesikuvun tai huippuimurin mallin tyyppikilvestä. Jos vanha kupu on Valloxin (ent. Valmet) valmistama, voit tarkistaa sen tilalle laitettavan uuden kuvun mallin Valloxin vastaavuustaulukosta.

Uudeksi kuvuksi sopivat esimerkiksi Vallox Delico PTD AC ja Vallox Delico PTD EC. Kirjainyhdistelmä lopussa kertoo, onko se tarkoitettu vaihto- vai tasavirtapuhaltimien ohjaukseen.
 

Vallox Delico -liesikupusarja

Vallox Delico -kuvut asennetaan keittiökaapistoon, jolloin kupu on saumaton osa keittiötä. Höyrynkeräysosa liukuu sulavasti, ja kun kupua ei käytetä, se työnnetään rungon sisään. Tällöin laitteesta näkyy vain lasinen etupaneeli. LED-valaistus on tehty ruuanlaittajaa ajatellen: tasainen ja häikäisemätön valo on tärkeää erityisesti pimeinä vuodenaikoina. Alumiiniset rasvasuodattimet keräävät ruuanlaitosta syntyvän rasvan tehokkaasti. Etupaneelin kosketuspainikkeet on valaistu ja ne on suunniteltu käyttäjäystävällisiksi. Käyttö on helppoa ja vaivatonta.

Lue lisää Vallox Delico -kupusarjasta
 

 
Päivitetty
27.6.2022