Jätevesijärjestelmä asennettiin hirsitalon rinnetontille päivässä

Lentua-järven rannalle Kuhmoon, saatiin taannoin valmiiksi upea 110 m² hirsirakenteinen vapaa-ajan asunto. Matti ja Annamari Rotinen aloittivat projektin vuonna 2016 ja se eteni pikku hiljaa näihin päiviin saakka Matin tehdessä rakennustöistä suurimman osan itse päivätyönsä ohessa. Rakennuspaikka valikoitui pariskunnan tulevan kotikunnan mukaan, sillä he ovat muuttamassa vakituisesti Annamarin synnyinkotiin Kuhmoon. Näin tuleva koti ja vapaa-ajan asunto ovat jatkossa lyhyen matkan päässä toisistaan.

Matti Rotinen suunnitteli hirsitalon itse ja rungon teki lappalainen hirsitalovalmistaja Elhikap.Matti Rotinen suunnitteli hirsitalon itse ja rungon teki lappalainen hirsitalovalmistaja Elhikap.

Vaikka kyseessä on vapaa-ajan asunto, omistajat halusivat siihen kaikki omakotitalon mukavuudet, kuten vesi-wc:n, astian- ja pyykinpesukoneen sekä suihkun. Alueella on kuitenkin erittäin tiukat vaatimukset jätevesien käsittelyn suhteen. Koska Rotisten huvilan seinästä on ainoastaan 35 metrin etäisyys Lentua-järven rantaan, on jätevesijärjestelmältä perusteltua vaatia erinomaista puhdistustulosta. Kiinteistön wc-vedet ohjataan umpisäiliöön ja harmaat vedet Vestelli Biopuhdistaja 3 -laitteeseen.

Umpisäiliö sopii jätevesien varastointiin esimerkiksi pohjavesialueella tai kun kiinteistöllä syntyy vain vähäinen määrä jätevesiä. Umpisäiliöön voi johtaa wc-jätevedet, kun se on osana kaksoisviemäröintiä, jolloin harmaat jätevedet käsitellään erikseen. Umpisäiliö on aina luonnon kannalta paras ratkaisu, koska kiinteistöllä syntyvät muun muassa kolibakteereita sisältävät wc-jätevedet varastoidaan ja kuljetetaan pois kuormittamasta lähiympäristöä ja -vesiä.

Biopuhdistajaan Matti Rotinen kertoo päätyneensä sen saamien hyvien testitulosten ansiosta.
‒ Biopuhdistaja 3 oli yliveto jo silloin, kun vuonna 2016 esitin laitteen kunnan viranomaisille, ja se hyväksyttiinkin heti.

Vestellin Biopuhdistaja on käyttäjätestin voittaja jätevesijärjestelmien vertailussa

  • Biopuhdistaja-jätevesijärjestelmä perustuu aidoissa olosuhteissa testattuun suomalaiseen tekniikkaan.
  • Tuotteilla on myös Avainlippu, joka on merkki siitä, että ne on valmistettu Suomessa.
  • Biopuhdistaja on loistanut kaikissa testeissä ja se täyttää korkeimmat puhdistusvaatimukset vuodenajasta riippumatta.


Tuotteet saivat lisäksi parhaat arviot käyttäjäkokemusten perusteella (lähde: MAVEKE-hanke). Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota muun muassa asennuksen helppouteen, erinomaiseen puhdistustehoon, käyttömukavuuteen, positiivisiin ympäristövaikutuksiin sekä maltillisiin kustannuksiin.


Kokemuksensa perusteella Matti Rotinen kehottaa uudisrakentamisesta kiinnostuneita kiinnittämään erityistä huomiota tontin maaperään: “Rakennusprojektin suunnittelu kannattaa aina aloittaa maaperätutkimuksella ja näin varmistaa, että rakennusmaa on kantavaa.”Kokemuksensa perusteella Matti Rotinen kehottaa uudisrakentamisesta kiinnostuneita kiinnittämään erityistä huomiota tontin maaperään: “Rakennusprojektin suunnittelu kannattaa aina aloittaa maaperätutkimuksella ja näin varmistaa, että rakennusmaa on kantavaa.”

Asennus jopa päivässä

Kun kuoppa oli kaivettu, tein ensin hiekkapedin Biopuhdistajalle, jonka jälkeen se nostettiin paikoilleen. Lopuksi täytettiin maata ja eristettiin Finnfoamilla, kuten Vestelliltä ohjeistettiin. Asennukseen meni vajaa päivä, kertoo Matti Rotinen.

Biopuhdistajan asennus sujui helposti ja nopeasti. Rotisten huvila rakennettiin isolle rinnetontille, jossa maaperä on lähinnä kangasmaata ja myös kallio paikoittain lähellä maan pintaa. Tämä olisi voinut aiheuttaa vaikeuksia kaivuutöissä, mutta Biopuhdistaja 3 -laitteelle löytyi sen pienen tilantarpeen ansiosta juuri sopiva paikka tontilta.

Tunnelmallinen hirsitalo on lähes valmis, ja ovet avautuvat sekä omaa että vuokrakäyttöä varten.Tunnelmallinen hirsitalo on lähes valmis, ja ovet avautuvat sekä omaa että vuokrakäyttöä varten.

Matti Rotinen kertoo olleensa todella tyytyväinen Vestellin palveluihin alkumetreiltä saakka.

‒ Olen erittäin tyytyväinen. Palvelu on ollut iloista ja henkilökunta osaavaa. Sain heti paljon tietoa Vestellin toiminnasta ja palveluista, ja asennus- ja huolto-ohjeet olivat todella hyvät.

Tutustu sinäkin Biopuhdistaja-tuotteisiin ja tilaa esitteet alla olevalla lomakkeella. 

Olisiko sinulla tarvetta jätevesijärjestelmälle? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?


 
Julkaistu
29.6.2022