• Etusivu
  • Talo

Huolehdi työtasosi kuntoon sekä sisällä että ulkona

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Sarbon Woodwise Oy / Osmo Color
Päivitetty 30.06.2022
20226_78836.jpg

Huolehdi keittiösi puutasoista. Säännöllisesti huoltamalla ne pysyvät kauniina pitkään.

Jokaisen keittiöön kuuluu olennaisena osana työtasot. On keittiö sitten kodin sisätiloissa tai ulkona, tarvitsee työtaso oikeanlaisen pintakäsittelyn kestääkseen käyttöä ja kulutusta.

Ruoki puuta – öljyä puupinta

Puu on materiaalina herkkää niin kolhuille kuin myös kosteudelle. Teräaseiden, kuten puukkojen aiheuttamiin koloihin ei pintakäsittelyllä pystytä vaikuttamaan, mutta kosteuden mukanaan tuomat ongelmat pystytään torjumaan oikeilla käsittelyillä.

Työtasoon tulee valita siihen parhaiten soveltuva puulaji, pehmeät sekä huokoiset puulajit eivät ole omiaan kestämään vuosien käyttöä ja kulutusta. Kovemmat puulajit sen sijaan pysyvät kauniina vuodesta toiseen pitkälti säännöllisellä huolenpidolla. Työtasojen öljyäminen Osmo Colorin öljypohjaisilla tuotteilla auttaa ylläpitämään puupinnan joustavuuden sekä huokoisuuden.

Työtasoja, joilla valmistetaan ruokaa, ei voi käsitellä aivan minkälaisilla öljyillä tahansa. Kasviöljyihin perustuvat Osmo Colorin tuotteet eivät pidä sisällään haitallisia aineita, joten niitä voi huoletta käyttää keittiön työtasoissa. Tiesitkö, että tasot kannattaa käsitellä kauttaaltaan, sillä niin tekemällä voi ehkäistä puulevyn muodonmuutoksia. Öljyvahapinta on helppo uudistaa ja näin saada pidempi käyttöikä työtasolle.

Pienet roiskeet eivät vahingoita öljyvahattua puupintaa.
Pienet roiskeet eivät vahingoita öljyvahattua puupintaa.

Suojaa puuta sen tarvitsemalla tavalla

Osmo Colorin Öljyvaha on käyttökohteiltaan monipuolinen. Se soveltuu esimerkiksi käytettäväksi osan vuodesta kylmillään olevalla mökillä kuin myös kylmissä ja katetuissa sisätiloissa, kuten terasseilla. Koska öljyvaha jättää pinnan joustavaksi, sekä sietää erinomaisesti ilmankosteutta ja lämpötilojen vaihteluita, sopii öljyvaha käytettäväksi esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle tai kesähuoneeseen sijoitettuihin puisiin tasoihin. – Tiesitkö, että voit jopa käsitellä kesäkeittiösi tasot öljyvahan avulla? Tuote on turvallinen, joten sitä voi käyttää myös elintarvikkeiden käsittelyyn tarkoitetuilla pinnoilla.

Puun kanssa hyvä ohjenuora on, että aloita valitsemalla paikkaan soveltuva puulaatu ja -laji. Käyttökohteeseensa soveltuva puu takaa jo itsessään pitkän käyttöiän, jota voi pidentää entisestään oikeanlaisella pintakäsittelyllä.
Laadukas sekä öljypitoinen tuote aikaansaa pitkäkestoisen pinnan eikä käsittelykertoja vuoden aikana välttämättä tarvita – käsittele pinta silloin kun se on selkeästi kulunut. Liika öljyäminen ei ole hyväksi. Kun pinta on aika käsitellä, levitä ohut kerros, joka annetaan rauhassa imeytyä sekä kuivua.

Osmo Colorin öljypohjaisia tuotteita voi levittää usealla eri tavalla.
Osmo Colorin öljypohjaisia tuotteita voi levittää usealla eri tavalla.

Puiselle tasolle soveltuvat käsittelyvaihtoehdot:

Osmo Color TopOil

TopOil -erikoisöljyvaha soveltuu lähes kaikille puupinnoilla ja on turvallinen vaihtoehto keittiön pinnoilla käytettäväksi jopa yksinään. TopOilin sideaine koostuu uusiutuvista luonnon kasviraaka-aineista, kuten auringonkukkaöljystä. Tuote täyttääkin lelujen turvallisuuden määrittämän normin (EN71.3) sekä normin EN 1186 5/14 vaatimukset, joka koskee elintarvikkeiden kanssa kosketukseen joutuvia materiaaleja.

Erikoisöljyvaha sopii sekä kylmissä että lämpimissä sisätiloissa oleviin puupintoihin. Öljyn etuna on, että sitä voidaan käyttää myös jo aiemmin sävytettyjen pintojen viimeistelyyn, esimerkiksi Öljypetsin tai Puuvahan päälle. Lopputuloksena on kaunis matta tai silkinhimmeä pinta.
Käsittelytavasta riippuen käsittelykertoja tarvitaan kaksi tai useampi. Siveltimellä tai rullalla levitettäessä riittää kaksi kerrosta, liinalevityksellä tarvitaan mahdollisesti useampi.

Osmo Color Öljyvaha, Värillinen Öljyvaha sekä Öljyvaha 1101

Osmo Color väritön öljyvaha tarjoaa puupinnalle erinomaisen suojan. Pinta on joustava sekä hengittävä ja siitä huolimatta se ei päästä sisäänsä kosteutta vaan hylkii vettä. Myöskään mehut, kolajuomat, kahvit eivätkä viinit värjää hyvin öljyttyä pintaa. Erityisesti Osmo Colorin Öljyvahaa käytetään puulattioiden suojaamiseen, mutta se soveltuu myös työtasojen sekä erilaisten kalusteiden ja huonekalujen käsittelyyn. Kuten TopOilkin, perustuu Öljyvahan nopeasti uusiutuviin kasviraaka-aineisiin.

Värillinen Öljyvaha sävyttää hillitysti, joten värin toivotusta voimakkuudesta riippuen käsittelykertojen määrä vaihtelee yhdestä kahteen käsittelykertaa. Huomioithan, että mikäli jätät värillisen öljyvahakäsittelyn ainoastaan yhteen kerrokseen, tulee se viimeistellä toisella kerroksella väritöntä öljyvahaa.

Öljyvaha 1101 on tarkoitettu erityisesti tummille trooppisille kovapuupinnoille. Koostumukseltaan tämä tuote on kevyempi erilaisen käyttötarkoituksensa takia. Koska nämä puulajit, joihin Öljyvaha 1101 on tarkoitettu, ovat usein tiheäsyisiä ja rasvaisia, tarvitsevat ne omat pintakäsittelyaineensa. Öljyvaha on väritön ratkaisu ja antaa käsittelyn jälkeen pinnalle kauniin silkinkiiltävän kiillon. Öljyvaha 1101 tehtävä suoja on kevyt, joten se ei suojaa pintoja kuten esimerkiksi Osmo Color Öljyvaha.

Öljyvahattavaksi puupinnaksi sopii hiotut sekä höylätyt pinnat, jotka ovat joko puupuhtaita tai aiemmin öljyttyjä / öljyvahattuja. Puulajeista yleisimmät sopivat tälle käsittelylle. Muista käsitellessäsi pitää käsittelykerrokset ohuina.
– Kuivuttuaan pinnat ovat turvallisia niin ihmisille, eläimille kuin kasveillekin. (Täyttää normin EN 71.3 Lelujen turvallisuus)

Öljypetsi

Haluatko sävyttää puuta? Se onnistuu petsaamalla. Öljypetsi ei toki yksinään riitä suojaamaan puupintaa kulutukselta, vaan vaatii kaverikseen joko Osmo Color Öljyvahan tai Osmo Color TopOil Öljyvahan. Sävyvaihtoehtoja löytyy vaaleasta tummaan.

Öljyvahojen sekä Öljypetsin edut:

  • Turvallisia käyttää myös keittiössä pinnoilla joilla käsitellään ruokaa.
  • Soveltuvat lähes kaikille puupinnoille.
  • Helppoja käsitellä.
  • Valittavissa värittömiä sekä sävytettyjä vaihtoehtoja.
  • Ei vaadi erikoistyökaluja.
  • Pitkä työstöaika.
Ohje

Ohje

Sarbon Woodwise Oy / Osmo Color
Talo
keittiö
maalaus
tapetointi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_77566.jpg
Oikaistaanpa myyttejä: tällaisia ominaisuuksia on öljyvahalla
Nyt on aika rikkoa muutamia valloillaan olevia käsityksiä siitä, öljyvahakäsittely oikeasti on ja miten öljyvahaa kodin eri pinnoilla voidaan käyttää. Vastaajana kysymyksiin on Osmo Color, jolla on jo liki 30 vuoden historia omien tuotteidensa parissa.
Talot kadun varrella
Sisätilojen suunnittelun aikataulutus - katso tallenne webinaarista
Torstaina 17.2. järjestimme webinaarin, jossa keskusteltiin sisätilojen suunnittelusta ja aikataulutuksesta. Webinaarissamme käsittelimme useaa arkemme sujuvuuteen hyvin olennaisesti liittyvää asiaa, kuten välioviratkaisuja, tulisijojen valintaa sekä sijoittelua. Puhuimme myös erilaisten pintojen käsittelystä ja värien vaikutuksesta tunnelmaan sekä keittiöistä ja niiden toimivuudesta.Pääset katsomaan illan webinaarin alta.
20223_77486.jpg
Osmo Color
Jos kuulut heihin, jotka hakevat luonnonmukaisia sekä ympäristöä kunnioittavia pintakäsittelyvaihtoehtoja puulle, olet tullut oikeaan paikkaan. Pitkät perinteet omaavat Osmo Color -tuotteet ovat kestävä valinta, joka kunnioittaa niin kotia kuin luontoakin.
202112_74281.jpg
Miten valita sopiva maalausväline?
Kun edessä on maalausurakka, pohjatöihin ja maalin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Myös maalausvälineillä on väliä. Tarvitsetko telan vai siveltimen? Miten maalin laatu ja maalattava pinta vaikuttavat valintaan? Myös sillä on merkitystä, maalaatko sisällä vai ulkona.
202010_66974.jpg
Maalauskoulu: Sisävärin valinta
Värin valinta on kenties mielenkiintoisin, mutta samalla myös haastavin osa maalausprojektia. Vaihtoehtoja löytyy paljon, eikä sisustuksen kokonaisuuden hahmottaminen ole aina helppoa. Värin valinnan helpottamiseksi on hyvä tietää joitakin perusasioita, jotta kokonaisuudesta tulisi mielekäs.
Mies maalaa seinää
Maalaa uusi ilme sisätiloihin - ja tee se oikein
Maalaamalla saat huoneisiin uuden ilmeen. Värivalinnoilla voit vaikuttaa tilan tunnelmaan, valoisuuteen ja viihtyisyyteen. Hoitamalla maalauksen kerralla oikein säästyt turhalta vaivannäöltä ja rahanpalolta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton