• Etusivu
  • Talo

Ekologiset valinnat säästävät sekä luontoa että rahaa – viisi vinkkiä kylpyhuoneeseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Geberit Oy
Päivitetty 16.11.2023
20226_78802.jpg

Vastuulliset kylpyhuoneen tuotevalinnat ja arjen tavat auttavat vähentämään tarpeetonta ympäristön kuormitusta.

Muutaman pykälän lattialämmityksestä tai suihkuttelun kestosta nipistämällä saa jo isoja säästöjä aikaan – niin ekologisesti kuin rahallisesti. Kulutustottumusten lisäksi asumisen valintoja kannattaa tarkastella tuotteiden ja materiaalien näkökulmasta. Kestävät ratkaisut ovat pitkän elinkaarensa ansiosta yleensä taloudellisin vaihtoehto.

1. Käytä vettä säästäen

Noin 60 prosenttia kotitalouksien vedenkulutuksesta keskittyy kylpyhuoneeseen. Kannattaa muistaa, että veden lämmittäminen vaatii energiaa. Kiinnitä siis huomiota suihkussa vietettyyn aikaan, veden lämpöön ja suihkun voimakkuuteen. Kylpyhuonetta uudistettaessa voi valita wc-istuimeksi vettä säästävän mallin. Vanhimmat wc-istuimet kuluttavat vettä jopa 12 litraa yhdellä huuhtelulla, mutta nykyään esimerkiksi IDOn wc-istuimet ovat kaksoishuuhtelumalleja, jotka kuluttavat vain kaksi tai neljä litraa vettä yhdellä huuhtelulla. Jos vanha IDO-istuin on vielä käyttökelpoinen, asentaja saa helposti vaihdettua siihen vettä säästävät huuhtelusäiliöiden täyttö- ja huuhteluventtiilit.

Uusi IDO Sense Art -kalustesarja on yksinkertaisen tyylikäs ja käytännöllinen. Kalusteissa on runsaasti säilytystilaa, ja niiden pinnat on helppo puhdistaa. Kalusteet on käsitelty ympäristöystävällisellä lakalla, joka suojaa pintaa.
Uusi IDO Sense Art -kalustesarja on yksinkertaisen tyylikäs ja käytännöllinen. Kalusteissa on runsaasti säilytystilaa, ja niiden pinnat on helppo puhdistaa. Kalusteet on käsitelty ympäristöystävällisellä lakalla, joka suojaa pintaa.

2. Valitse kestävät ja kierrätettävät materiaalit

Tärkein edellytys kylpyhuonetuotteiden pitkäikäisyydelle on laatu. Kalusteiden tulee kestää kosteutta ja niissä on syytä olla laadukas pintakäsittely, joka helpottaa puhdistusta. Jo kalusteita hankittaessa voit varmistaa, että ne on valmistettu ympäristöystävällisestä materiaalista. Esimerkiksi saniteettikeramiikka on luonnollinen ja kestävä materiaali, jota voidaan kierrättää. IDO-posliinien erityinen käsittely takaa sen, että saniteettikaluste, kuten pesuallas, kestää useita vuosia. Käytöstä poistettu posliini voidaan esimerkiksi murskata ja käyttää muun muassa tien päällystykseen.

Lue myös: "Sininen on uusi musta" – nämä trendit näkyvät nyt kylpyhuoneissa

3. Varmista varaosien saatavuus

Valitse kylpyhuoneeseen tuote, jonka voi korjata. Esimerkiksi wc-istuimen korjaus vaatii, että istuimeen on saatavilla tarvittavia varaosia. Siksi kannattaa tarkistaa varaosien saatavuus ennen tuotteen lopullista valintaa. Tuotteet kestävät kauemmin, kun wc-istuinta tai pesuallasta ei tarvitse vaihtaa pienen varaosan takia uuteen. IDOn tuotteisiin on saatavilla varaosia vielä 10 vuoden ajan sen jälkeen, kun tuotteen valmistus on lopetettu.

4. Puhdista kylpyhuone ympäristöystävällisesti

Kylpyhuoneen posliinituotteita puhdistettaessa kannattaa käyttää ympäristöystävällisiä pesuaineita. Runsashappoiset aineet ja lipeäpohjaiset putkenavausaineet kuormittavat luontoa ja ovat haitaksi myös wc-istuimen posliinille ja putkistolle – voimakkaista kemikaaleista puhumattakaan. Kun siivoat kylpy- ja wc-tilat viikoittain pyyhkimällä ja kuivaamalla pinnat, et välttämättä tarvitse vahvoja pesuaineita liottamaan pinttynyttä likaa. IDOn posliinituotteet poltetaan yli tuhannen asteen lämpötilassa, jotta niihin saadaan kova ja kestävä lasitepinta, joka helpottaa puhdistusta.

5. Suosi kotimaisia tuotteita

Suosi tuotteita, jotka on valmistettu Suomessa ja kehitetty kestävän kehityksen mukaisesti. Kun valitset tuotteen, joka on valmistettu mahdollisimman lähellä, vähennät kuljetuksen tarvetta tehtaalta kotiisi ja pienennät ympäristön ja luonnon kuormitusta. Paikallinen tuotanto tarkoittaa vähemmän kuljetusta ja vähemmän hiilidioksidipäästöjä. IDOn wc-istuimet ja pesualtaat tuotetaan Tammisaaressa Geberit Production Oy:n tehtaalla.

IDOn aikaa kestäviä, kotimaisia tuotteita nähdään tänä kesänä myös monessa Naantalin asuntomessukohteessa. Kuva on kohteesta Knaapi (5).
IDOn aikaa kestäviä, kotimaisia tuotteita nähdään tänä kesänä myös monessa Naantalin asuntomessukohteessa. Kuva on kohteesta Knaapi (5).

Tilaa IDOn maksuton kylpyhuonekuvasto täältä >>>.

Geberit Oy
Talo
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_79341.jpg
7 parasta säilytysideaa kylpyhuoneeseen
Tyylikkäät, käytännölliset ja tilaa säästävät säilytysratkaisut tekevät arjesta sujuvaa ja pitävät kylpyhuoneen yleisilmeen siistinä. Inspiroidu IDOn tuotevinkeistä, joilla voit tehdä säilytyksestä entistä kauniimpaa ja toimivampaa.
IDO Glow-allaskaappipaketti
Ido - Kylpyhuonekalusteet
Kylpyhuone on eräs niistä rakennuksen huoneista, jonka tehokkuus, hygieenisyys ja sisustus vaativat huolellista suunnittelua. Viihtyisä sisustus ja toimivat ratkaisut kutsuvat luokseen päivittäin. Paras kylpyhuone on siisti, toimiva ja harmoninen. Myös peilit ja valaistus ovat tärkeitä, sillä valaistus on tärkeää aamun hämärästä illan pimentoon ja peileillä saadaan pieneen tilaan lisää avaruuden tuntua.Oikeat ratkaisutTärkeää kylpyhuoneen koosta riippumatta on että kalusteiden, kuten altaiden, kaapistojen ja peilikaapin, asennuskorkeudet ovat perheenjäsenten kannalta sopivia. Kaapistot ja hyllyt tekevät kylpyhuoneesta tyylikkään ja avaran, samalla myös tilojen puhdistaminen helpottuu. Hankkimalla suihkuseinän tai -kaapin eivät vesiroiskeet kastele koko tilaa.
IDO Glow-allaskaappipaketti
Kylpyhuonekalusteet
Kehitämme yhdessä huonekalusuunnittelijoiden Fredrik Wallnerin ja Kaarle Holmbergin kanssa kylpyhuonekalusteita, jotka sopivat hyvin skandinaavisen kodin sisutukseen. Sen määräävin tekijä on valo, pelkistetty muoto ja luonnon materiaalien kunnioittaminen. Inspiraation lähteenä ovat eurooppalaiset sisustustrendit, jotka näkyvät myös kodin muussa sisustuksessa, mutta koska kylpyhuonekalusteet ovat pitkäikäinen investointi, on niiden oltava tyyliltään myös ajattomia.
20224_77604.jpg
Milla Alftanin kylpyhuoneessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu
Sisustussuunnittelija Milla Alftan rakennutti kakkoskotinsa Hämeen sydämeen, keskelle kauneinta luontoa. Suurista ikkunoista maisema tulvii myös kodin kylpyhuoneeseen, jossa huippuunsa hiottu käytännöllisyys ja monipuolinen toiminnallisuus yhdistyvät saumattomasti ylelliseen ja luonnon inspiroimaan tyyliin.
20206_65284.jpg
Tuusulan messukotien ihanat kylpyhuoneet - löydä ajankohtaisen inspiroivat ideat
Luonnollista puunväriä, suurikokoisia laattoja ja särmikkään mustia yksityiskohtia nähdään tänä vuonna monien uusien asuntomessukotien kylpyhuoneissa. Useaan Tuusulan messukohteeseen on valittu myös laadukkaita kotimaisia tuotteita, kuten ainutlaatuisella designilla ihastuttavia Vieser-kaivonkansia.
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton