• Etusivu
  • Rakentaminen

Toimimattomat salaojat ja puuttuva sadevesiviemäröinti voivat murentaa kotisi perustukset

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Päivitetty 15.06.2022
20226_78698.jpg

Yllä oleva kuva on 90-luvulla rakennetusta pientalosta, jossa oli salaojitus. Kaivauksissa ilmeni, että perustusten nurkissa oli vaurioita ja harkot lähes murenivat käsiin.

Yhdeksänkymmentäluvun pientalon perustuksissa näkyi merkkejä kosteuden vaikutuksesta. Kun sokkelin vierusta kaivettiin auki, ilmeni että perustusharkot lähes murenivat käsiin. Rutikuivan kesän jälkeenkin vesi seisoi paikoitellen talon seinustoilla. Salaojien olemassaolosta huolimatta ongelmia oli syntynyt monen muun tekijän yhteisvaikutuksesta. Miten on mahdollista, että näinkin uudessa kodissa on tällaisia vaurioita perustuksissa?

Kapillaarisora pysäyttää kosteuden

Kapillaari-ilmiöllä tarkoitetaan nesteen pyrkimystä edetä huokoisessa materiaalissa. Ilmiön vaikutuksesta maaperän kosteus nousee hienojakoisessa maa-aineksessa ylöspäin kodin rakenteisiin asti, jollei sitä pysäytetä.

Kapillaarisora on tiettyyn raekokoon murskattua, puhdistettua kiviainesta, joka läpäisee vettä ja jossa vesi ei pääse nousemaan kapillaarisesti. Nykymääräysten mukaan perustukset tulee tehdä kapillaarisorapatjan päälle ja salaojat tulee ympäröidä kapillaarisoralla. Salaojien soratäyttö ympäröidään vielä suodatinkankaalla, joka estää soran ja ympäröivän maa-aineksen sekoittumisen.

Vielä 90-luvullakin talojen perustusten alle ja salaojituksiin ajettiin sekalaista, saatavilla olevaa maa-ainesta, usein käytettiin hienojakoista hiekkaa. Kyseisessäkin kuvan kohteessa alavaan, saviseen maahan oli ajettu hiekkatäyttö ja sen päälle tehty perustukset. Savi yhdessä hienojakoisen hiekan kanssa sitoo veden tehokkaasti, joten lopputuloksena kodin perustukset saattavat kellua suoranaisessa vesialtaassa.

Info

Info

Salaojituksen yleisimmät ongelmat

  1. Täyttömaana on käytetty liian hienojakoistamaa-ainesta
  2. Salaojitus on tehty liian ylös
  3. Sokkelin kosteuseristys eli patolevy puuttuu
  4. Sadevesiä ei ole johdettu tarpeeksi kauas perustusten läheltä

Pakkasrapautumista kosteassa sokkelissa

Jos perustuksia ei ole suojattu anturan alapuolelle ulottuvalla patolevyllä, maaperän kosteus imeytyy sokkeliin kuin pesusieneen. Ja sokkelista taas eteenpäin kodin alapohjarakenteisiin, jos niissä ei ole asianmukaista kosteussulkua.

Kyseisessä 90-luvun talossa ei ollut patolevyä, ja sokkelissa näkyy selkeästi kosteuden merkit: sammalta, härmää ja maalipinnan lohkeilua. Routaeristys oli märkä ja kerännyt kasvustoa sekä juuria.
Kyseisessä 90-luvun talossa ei ollut patolevyä, ja sokkelissa näkyy selkeästi kosteuden merkit: sammalta, härmää ja maalipinnan lohkeilua. Routaeristys oli märkä ja kerännyt kasvustoa sekä juuria.

Pakkasrapautumisella tarkoitetaan jäätyvän ja laajentuvan veden aiheuttamaa kivijalan halkeilua ja rikkoontumista. Kun jatkuvan kosteusrasituksen alla oleva sokkeli vuosien mittaan vuorotellen jäätyy ja sulaa, se alkaa heiketä ja halkeilla, niin kuin näkyy ylimmässä kuvassa. Jokainen ymmärtää millainen riski mureneva kivijalka on kodin kaikille muillekin kantaville rakenteille.

Vetävätkö salaojaputket?

Yleinen virhe salaojituksessa on, että putket on jätetty liian ylös, jolloin perustusten alaosa altistuu kosteudelle. Putkien tulisi olla kokonaisuudessaan ja korkeimmaltakin kohdaltaan anturan alapuolelle toimiakseen oikein.

Ja jos putkien ympärillä ei ole kapillaarisoraa ja suodatinkangasta, putket tukkeutuvat hiekasta, mullasta ym. hienojakoisesta maa-aineksesta. Oleellista koko järjestelmän toimivuudelle on myös se, että salaojien vesi ohjautuu oikein joko kunnalliseen viemäriverkostoon tai esim. läheiseen ojaan. Kuvan kohteessa tilannetta kärjisti myös savisen ja hiekkaisen maan routiminen, minkä seurauksena ojaan johdettu poistoputki oli noussut ja tukkeutunut.

20226_78699.jpg

Johda sadevedet oikein

Vielä 70-luvulla oli yleistä, että sadevedet johdettiin salaojaputkistoon. Tämä on erittäin iso riski, ja nykymääräysten mukaisesti salaoja- ja sadevesijärjestelmien tulee olla erillisiä. Katolta voi sadekuuron aikana tulla tuhansia litroja vettä, joten alun perin kuivatusjärjestelmäksi suunnitellusta salaojituksesta tuleekin rakennuksen perustuksia märkänä pitävä kastelujärjestelmä.

Nykymääräysten mukaisesti salaojat ja sadevedet yhdistyvät toisiinsa vasta kauempana rakennuksesta perusvesikaivolla, josta ne johdetaan joko kunnalliseen sadevesiviemäriin tai avo-ojaan.

Oikein tehtyyn salaojitukseen kuuluu myös riittävä routaeristys sekä pihamaan muotoilu, eli maan tulee viettää seinustoilta poispäin. Näin sade- ja hulevedet eivät pääse valumaan sokkelia vasten.

Tarkkaile salaojien ja sokkelin kuntoa säännöllisesti!

Toimiva salaojitus on siis paljon muutakin kuin pelkät maahan kaivetut putket. Valitettavasti salaojien huolto ja tarkastus helposti unohtuu, vaikka niiden merkitys terveelle kiinteistölle on oleellinen. Salaojien tarkastuksesta onkin hyvä tehdä säännöllinen rutiini ja kurkata esimerkiksi aina keväisin salaojakaivoon. Jos kaivo on täynnä, on syytä huolestua ja tutkituttaa salaojien kunto perusteellisemmin. Jos tarkastuskaivoja ei ole, tilanne onkin sitten mutkikkaampi. Tällöin on viisasta pyytää ammattilaisen arvio tilanteesta.

Pihalla touhutessa kannattaa myös välillä katsella sokkelin suuntaan; jos siinä näkyy esim. halkeamia, kalkkia, härmää tai kasvustoa, se on merkki kosteudesta. Samoin tunkkainen sisäilma voi usein johtua alapohjarakenteiden kosteudesta.

Myös tämän kyseisen talon omistaja kiinnitti huomiota epäilyttäviin merkkeihin sokkelissa ja lähti tutkimaan asiaa eteenpäin. Kohteeseen asennettiin uusi salaojitus- ja sadevesiputkisto, patolevyt sekä routaeristys. Sokkelin vauriot korjattiin. Remontin jälkeen asukkaat voivat ottaa kesäiset sadekuurot vastaan huomattavasti huolettomammissa merkeissä.

Vesivek Oy
Rakentaminen
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20071_3198.jpg
Vesivek-sadevesijärjestelmä
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.
20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
20218_71805.jpg
Kosteusjäljet sokkelissa johtivat talo­yhtiön salaoja­remonttiin
As Oy Kissankellontie 18 on Itä-Helsingissä sijaitseva 8 asunnon taloyhtiö. Vehreään ja kauniiseen pihaan saavuttaessa ei uskoisi, että kiinteistöön on tänä keväänä valmistunut salaojaremontti. Etupihan remontti sai alkunsa vaiherikkaasta tapahtumaketjusta, jossa taloyhtiön oma aktiivisuus ja selvitystyö oli suuressa roolissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton