• Etusivu
  • Energia

Maailman energiatilanne näkyy tulisijojen kysynnässä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Julkaistu 10.06.2022
20226_78674.jpg

Leivinuunilla varustettu takka pitää kodin lämpöisenä ja auttaa sinua valmistamaan herkullista ruokaa. Kuvassa Rosamo V4 kiiltävällä valkoisella pinnalla.

Lämpö on yksi perusasioita, joita ihminen kaipaa ruoan ja veden lisäksi. Oman kodin huoltovarmuudelle kannattaa nyt antaa painoarvoa enenevässä määrin, sillä mikä onkaan parempaa kuin sytyttää takkaan lämmittävä tuli syksyn tuulien ja viimojen ulistessa nurkissa tai pakkasen paukkuessa tammikuussa.

Yhden lisähuolen aiheuttaa nyt yleisesti sähkön ja kaasun kiristynyt kansainvälinen markkinatilanne. Tavalliselle kuluttajalle tämä tarkoittaa myös täällä Suomessa kasvavia asumismenoja kallistuneen energian myötä.

Kiinnostus omavaraisuuteen näkyy myös tulisijojen valmistajilla. Juukalaisen Tulikiven valmistamien tulisijojen kysyntä lähti alkuvuonna kiihtymään erityisesti Keski-Euroopassa, jossa sähkön kallistuminen sekä epävarmuus maakaasun saatavuudesta herätti huolta monen arjessa.

– Eurooppalaiset kuluttajat ovat ryhtyneet valmistautumaan tulevaan talveen hyvissä ajoin. Kysyntä markkinoilla, erityisesti Saksassa, on ollut poikkeuksellisen kovaa, sanoo Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.

– Epävarmuus energian saatavuudessa ja hinnoittelussa selvästi ruokkii varaavien takkojen kysyntää Keski-Euroopassa. Toimiva tulisijakanta tuo huoltovarmuutta sekä kuluttajille mahdollisuuden omilla toimillaan vaikuttaa korkeisiin lämmityskustannuksiin.

Lisäpontta tulisijojen hankintaan sekä muutostyöhön antaa Saksassa oleva päästöjen vähentämiseen tähtäävä viranomaisohjaus. Viranomaisohjauksen mukaan vanhat tulisijat tulee poistaa käytöstä tai uusia. Ohjeistus on ollut voimassa jo useita vuosia, seuraavana etappina on 31.12.2024, johon mennessä on uusittava kaikki ennen vuotta 2010 rakennetut tulisijat.

Polta puuta puhtaasti ja pienin päästöin – puu avuksi pörssisähkön hintapiikkeihin

Talvi vaikuttaa Suomessa suuren osan vuotta, lämmitystarpeet kasvavat ja erilaiset sääilmiöt muokkaavat tarpeita vielä lisäksi lähes päivittäin. Tulisija- ja savupiippuyhdistys ry arvioikin että Suomessa noin puolessa miljoonassa omakotitalossa sytytetään tuli tulisijaan lähes päivittäin marras-maaliskuun välisenä aikana täydentävän lämmitysmuodon ominaisuudessa.

Jos tulisijoja ei käytettäisi, tarkoittaisi se sähkönkäytön lisääntymistä talvikuukausien aikana jopa yhdeksän prosenttia. – Tällaista säästyneen sähkön määrää yhdistys vertaa yhden ydinreaktorin tuotantoon.

Pakkasen paukkuessa voi omia lämmityskustannuksia pienentää lämmittämällä kotia myös takalla.
Pakkasen paukkuessa voi omia lämmityskustannuksia pienentää lämmittämällä kotia myös takalla.

Ajoittamalla tulisijan käyttöä voi tylsyttää pörssisähkön hintapiikkejä, Vauhkonen Tulikiveltä sanoo.

– Korkeiden hintojen aikaan oma halkopino on entistäkin arvokkaampi. Kun tulisijoja on paljon, niiden kerrannaisvaikutus koko maassa on erittäin suuri, Vauhkonen sanoo.

Tulikiven tulisijat on rakennettu käyttöä varten. Niissä yhdistyy niin kutsuttu vanhan kansan tietotaito puiden oikeaoppisesta polttamisesta sekä moderni insinööritaito, jolloin lopputuloksena on korkea hyötysuhde sekä pienet päästöt.

Voit lukea lisää puiden polttamisesta täältä

Varautumista tulevaan – uusia ammattilaisia koulutetaan

Tulisijojen kasvanut kysyntä näkyy Tulikivellä selkeästi kahdessa asiassa, uusina rekrytointeina sekä ennen kaikkea tulisijojen asennuksessa. Maailman suurin varaavien tulisijojen valmistaja reagoi käynnistämällä uunimestareiden koulutusohjelman – näin taataan tulisijojen asentajien saatavuutta pitkälle tulevaisuuteen.

Selkeälinjainen takka vaatii mittatarkan asennuksen.
Selkeälinjainen takka vaatii mittatarkan asennuksen.

Tulisijoja ei olla hankkimassa ainoastaan uudiskohteisiin, vaan myös remonttikohteet kaipaavat uutta takkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että työvoiman lisäämiselle on tarvetta. Tulikivi onkin vuoden 2022 aikana laajentanut tulisijoja asentavien sekä huoltavien uunimestareiden verkostoa seitsemällä uudella yrittäjällä.

Toukokuussa Tulikivi käynnisti uuden uunimestareiden koulutusohjelman yhdessä Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian kanssa.

– Koska valmista uunimestareiden koulutusohjelmaa tulisijojen ja hormien asennukseen ei ollut, sellainen tehtiin nyt. Meillä on palveluksessa jopa 30-40 vuotta uunia asentaneita uunimestareita. Moni heistä jää lähivuosina eläkkeelle. Uuden koulutuksen on määrä varmistaa, että heidän työlleen löytyy jatkajia, Vauhkonen kiteyttää.

Jotta osaavia ammattilaisia riittää myös tulevaisuudessa, on Tulikivi mukana kouluttamassa uusia osaajia alalle.
Jotta osaavia ammattilaisia riittää myös tulevaisuudessa, on Tulikivi mukana kouluttamassa uusia osaajia alalle.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20202_62773.jpg
Takkojen energiamerkinnät pakollisiksi
Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1.1.2018. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.
20192_56200.jpg
Totta vai tarua: Kiertoilmatakka, joka on aidosti varaava?
Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon. Tulikivi kuitenkin tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana, joten ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat tätä perinteistä pakkaa. Aidosti varaava kiertoilmatakka on siis totta.Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille.
202212_80476.jpg
Maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan takalla
Joulu on täynnä perinteitä, niin ruokien kuin tapojenkin suhteen. Mutta mitäpä jos hieman testaisikin jotain uutta tämän joulun kunniaksi ja kokkaisikin jouluherkut takalla?Takka on erinomainen keino valmistaa myös ruokaa – miksipä ei siis hyödyntäisi tuplasti sen suoman lämmön. Kodin lämmitykseen sekä ruoan laittoon.Ja miksi jättää takkakokkausta ainoastaan jouluun, hyödynnä monipuolisia reseptejä koko lämmityskauden ajan.
20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton