Kattoterassin lasittaminen loi puitteet ympärivuotiseen oleskeluun näköalapaikalla

Saara ja Mika Tammelin muuttivat perheineen omakotitalosta kerrostaloon, koska perhe halusi eroon pihatöistä. Kaikkihan tietävät, kuinka paljon aikaa omakotitalon ylläpito ja pihan laittaminen vievät vuoden ympäri. Perheen toiveena oli kuitenkin mahdollisuus ulkona oloon uudessakin asunnossa. Tammelinien perhe löysi kerrostaloasunnon Itä-Helsingistä. Huolettomuus ja ulkoelämä yhdistyivät tässä asunnossa upeasti, koska asunnossa on oma kattoterassi. Terassi ei kuitenkaan vastannut lähtötilanteessa asunnon muuta kuntoa ja oli todella epäkäytännöllinen. Ostohetkellä tehtiin päätös terassin isosta remontoinnista. Silloin jo tiedettiin, että osa terassista halutaan lasittaa.

Saara ja Mika Tammelin ovat tyytyväisiä lopputulokseen. (Kuva: Antti Rintala)Saara ja Mika Tammelin ovat tyytyväisiä lopputulokseen. (Kuva: Antti Rintala)

Päätös kattoterassin osittaisesta lasittamisesta oli tehty, mutta haastavalle työlle piti löytää perheelle täydellisen lopputuloksen tuottava tekijä. Saara Tammelin seuraa Instagramissa muutaman toimijan tiliä ja ihastui OSB Lasiterassin tuotteisiin. Oli vain laitettava viestiä ja homma lähtisi rullaamaan. 

Minkälainen terassin lähtötilanne oli?

Aikaisemmat asukkaat eivät olleet käyttäneet pitkänmallista ja kapeaa terassia kovinkaan paljon, kenties siksi, että se oli äärettömän epäkäytännöllinen. Lähes puolet kattoalueen pinta-alasta oli käyttämätöntä. Aiemmin kattoterassille ei mahtunut ruokapöytää, saati aurinkovuodetta ja terassi oli tosi vaikeaa pitää puhtaana.

‒ Se oli aina pölyinen, likainen ja kaikin tavoin hankala, muistelee Mika Tammelin.

Lasitetulla terassilla voi nauttia olostaan ympäri vuoden

‒ Paikka on tuulinen, merenrannan läheisyydessä ja Suomen kesän tuntien, haluttiin mahdollisuus kokkailla, syödä ja seurustella suojaisassa paikassa ulkona, kertoo Mika Tammelin.

‒ Ollaan myös sisustajia ja tekstiilien raahaaminen sisältä ulos, edestakaisin, oli vaivalloista, eikä sisällä ole tarvittavia säilytystiloja niille. Kotimme on sisältä remontoitu täysin ja nyt yläkertakin säilyy huomattavasti siistimpänä, kun kengät voi jättää ulos lasitetulle terassille. 

Vapaat kädet suunnittelijalle toi toivotun lopputuloksen ‒ ja enemmänkin

OSB Lasiterassin osuus oli valtava projektin suunnittelusta toteutukseen asti. Saara Tammelin kiitteleekin sitä, että OSB Lasiterassin väki oli sydämellään mukana projektin toteuttamisessa ja asiakkaan näkökulmasta kokemus OSB Lasiterassista oli kaikin puolin erinomainen.

‒ Alusta asti oli selvää, että kohde on todella haastava ja että toteutus ei ehkä edes onnistu. Suunnittelijalla oli kuitenkin heti ajatus, miten se voitaisiin toteuttaa. Meille näkyi se, että heillä oikeasti mietittiin, että miten tämä saataisiin meille tehtyä, kertoo Saara projektin kulusta.

Tammelineilla oli valmis visio siitä, miten tila halutaan käyttää. Terassille haluttiin selkeästi erottuvat lasitettu kesäkeittiö ja ruokailutila sekä terassin päähän kattamaton sundeck-alue. Lopullinen suunnittelu ja toteutus jäi sitten OSB Lasiterassin harkintaan.

Tällä näköalapaikalla voi nauttia olostaan ympäri vuoden. (Kuva: Antti Rintala)Tällä näköalapaikalla voi nauttia olostaan ympäri vuoden. (Kuva: Antti Rintala)

Meidän ei tarvinnut tietää malleista, vaan myyjä kertoi, mikä terassi olisi paras. Terassin piti sopia kerrostalon julkisivuun ja olemassa oleviin rakenteisiin. Vanha terassi purettiin lukuun ottamatta tukirakennetta. Uusi kaide rakennettiin ihan katon reunaan, jolloin saatiin lähes tuplattua terassin syvyys ja noin puolet terassista lasitettiin. Terassilaudoitus tehtiin myös OSB Lasiterassin toimesta, Saara jatkaa. 

‒ OSB Lasiterassilla näkyy sellainen yksilön vastuu lopputuloksesta. Yritys ei ole iso ja kasvoton, vaan kaikki ihmiset tulivat tutuiksi. Jokainen on henkilökohtaisesti tuonut sellaisen fiiliksen, että haluaa tämän projektin valmistuvan ja että tästä tulee hyvä. Meidän oma kokemuksemme OSB Lasiterassista on, että OSB erottuu edukseen persoonallisena yrityksenä, eikä ole vain firma muiden joukossa, kuvailee Mika.

‒ Ja OSB:n yksi etu oli myös se, että lasiterassiin on saatavana integroidut led-valot. Valaistuksella on valtava merkitys lasiterassilla, hän jatkaa. Asennustyöstä olemme olleet erityisen tyytyväisiä ja yleensä niin stressaava asennusaikakin meni todella hienosti. Ei ollut sellaista hetkeä, että asentajat olisivat olleet koko ajan lähdössä toiselle työmaalle, vaan meille tuli tunne, että ollaan juuri tällä hetkellä se tärkein asiakas. OSB Lasiterassin asentajaporukka oli aivan huippuluokan ammattimiehiä - tosi kohteliaita, huomaavaisia, siistejä ja huomioivat että kulkevat toisen kodissa. Asentajilla oli innovatiivisuutta ja he hoitivat kaikki yksityiskohdat viimeisen päälle ja puukin muotoiltiin millilleen vastaamaan kaiteen ja terassin runkorakenteita. Heille oli selvästi tärkeää itselleenkin, että lopputulos on hyvä.

Avaimet käteen -kokonaispalvelu on nimensä mukainen

Kattoterassin remontoimiseen ja lasiterassin asentamiseen tarvittiin lupa taloyhtiöltä ja kaupungilta täytyi tarkistaa, tarvitaanko rakennuslupa.

‒ Mukana olivat isännöitsijä, OSB Lasiterassin suunnittelija Päivi Syvänen, Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan arkkitehti jne. OSB Lasiterassin suunnittelija teki ison työn ja venyi lukuisiin kysymyksiin. Me emme olisi itse ikinä saaneet menemään lupaprosessia läpi. Kaikesta näki, että suunnittelija on erittäin kokenut ja osaa hoitaa prosessin erittäin ammattitaitoisesti. Rakennusvalvonta haluaa ammattimaiset hakemukset, summaa Saara.

‒ Talon suunnittelevalta arkkitehdiltakin jouduimme pyytämään lausuntokierroksen ja hänkin oli iloinen siitä, että terassi herätetään henkiin ja saadaan asunnon muuta henkeä vastaavaksi.

OSB Lasiterassilla on joustava sopimusmalli tilanteisiin, jos rakennuslupaa ei saada. Asiakas uskaltaa tilata lasiterassin, koska sopimus on mahdollista peruuttaa, jos terassia ei päästä rakennussäädösten tai teknisten hankaluuksien vuoksi toteuttamaan.

‒ Avaimet käteen -ratkaisu näinkin monimutkaisessa prosessissa sai meidät tilaamaan OSB:ltä. Kun me itse alkujaan lähdettiin miettimään, voiko tälle kattoterassille ylipäätään saada lasitusta tehtyä, niin meillä oli jo yksi asiantuntija suunnittelemassa kokonaisuutta, mutta se oli lopulta täysin hukkaan heitettyä rahaa, harmittelee Mika. Olisimme voineet ottaa suoraan yhteyttä varteen otettaviin toimijoihin. Ei kannata itse lähteä miettimään, kun esimerkiksi OSB Lasiterassilla on avaimet käteen -kokonaispalvelu. Siinä olisi säästänyt monta turhaa pohdintaa sekä selvää rahaa.

Saara ja Mika muistelevat projektia. (Kuva: Antti Rintala)Saara ja Mika muistelevat projektia. (Kuva: Antti Rintala)

OSB Lasiterassi toteuttaa myös haastavia projekteja

Projekti vei aikaa, Tammelinien projektin vaativuuden vuoksi. Vastauksia piti odottaa muun muassa rakennusvalvonnalta. Myös globaali materiaalien saannin viivästyminen venyttivät hieman aikataulua.

‒ Hanke viivästyi hieman alkuperäisestä suunnitellusta aikataulusta, mutta hanke vaati perusteellista suunnittelua, rakenteiden ja toteutuksen pohdintaa jolloin moni toimija vetäytyi projektista. OSB:llä oli selvästi halukkuutta ja ymmärrystä kompleksisempaan projektiin. Projektin toteutuksen kompleksisuus vaikuttaa aina hintaan ja aikatauluihin, mutta meillä se oli tiedossa ja budjetoitu, summaa Saara.

Lasitettu terassi tuo lisäarvoa asumiseen ‒
nyt voi vain nauttia

Olemme tyytyväisiä lopputulokseen. Itse asiassa tästä tuli hienompi, kuin edes odotimme, iloitsee Saara. Valaistus on niin kaunis, että istuskelemme iltaisin pimenevässä illassa ja nautitaan tunnelmasta. Aiemmin ei viitsinyt mennä kylmänä kesäkuun iltana terassille. Olemme tehneet terassille pienen kesäkeittiön, josta löytyy induktioliesi ja omat terassiastiat ja sinne onkin mukava ja helppo mennä kokkailemaan arki-iltanakin ja pääsee nauttimaan ulkoilmasta ja kauniista maisemista joka säällä. Nautin myös kovasti terassin sisustamisesta ja tämänhän lasitettu terassi mahdollistaa täysin. Ei täällä muuten pystyisi säilyttämään astioita, tekstiilejä ja sateelle arempia kalusteita, kertoo Saara.

‒ Nyt kun lasiterassi on saatu keväällä valmiiksi, ollaan syöty kaikki ateriat ulkona. Arkiruokailustakin on tullut spesiaalia puhumattakaan juhlista ystäville. Nuoriso on pitänyt myös omia juhliaan. Jos nuorisolle on tullut kavereita kylään, niin olemme ex tempore grillanneet hampurilaiset kaikille. Isolle porukalle on helpompi kokata ruoka ulkona. Meillä on tulossa kesällä kuopuksemme rippijuhlat ja on aivan ihanaa, kun ei tarvitse stressata keliä, vaan tietää että terassi on käytössä joka tapauksessa, Saara summaa. 

Lasitettu terassi on lisäoleskelutila koko Tammelinin perheelle. Lasiterassi tuo mahdollisuuden nauttia kauniista merellisistä maisemista ja se yhdistää perheen omalla tavallaan, ainutlaatuisesti. (Kuva: Antti Rintala)Lasitettu terassi on lisäoleskelutila koko Tammelinin perheelle. Lasiterassi tuo mahdollisuuden nauttia kauniista merellisistä maisemista ja se yhdistää perheen omalla tavallaan, ainutlaatuisesti. (Kuva: Antti Rintala)

Haluaisitko sinäkin oman lasiterassin? Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntija on sinuun yhteydessä.

OSB Lasiterassi toimii pääasiassa Etelä-Suomessa, mutta pyrkii toteuttamaan kaikkien asiakkaiden terassiunelmat mahdollisuuksien mukaan ympäri Suomen. Ole yhteydessä asiakaspalveluun ja toteutetaan unelmasi.

 
Julkaistu
16.6.2022