Kun kipsilevy herättää kysymyksiä - Q&A

Kun käyttöön aiottu rakennustuote herättää kysymyksiä, on myös suotavaa että niihin löytäisi vastauksen helposti. Keräsimme yhteen yleisimmin esitettyjä kysymyksiä ja pyysimme Gyprocin tekniseltä tuelta sekä myynniltä vastauksen mieltä askarruttaneisiin seikkoihin.

Mitä ja miten, entä jos? Toisinaan voi ilmetä kysyttävää niin tuotteista kuin niiden käytöstäkin.Mitä ja miten, entä jos? Toisinaan voi ilmetä kysyttävää niin tuotteista kuin niiden käytöstäkin.

Kipsilevy rakennusmateriaalina – mitä se sisältää?

Mitä materiaalia kipsilevy on, sisältääkö se vaarallisia aineita?

– Kipsilevyjen valmistukseen käytetään periaatteessa seitsemää raaka-ainetta: kipsikiveä (CaSo4 2H2o), kierätyskipsiä, vettä, tärkkelystä, kartonkia, lasikuitua sekä pieniä määriä lisäaineita. Kipsilevyt ei pidä sisällään terveydelle vaarallisia aineita. Sisäverhouslevyt on testattu emissioiden (TVOC Total Volatile Organic Compound) varalta parhaimpaan päästöluokkaan M1.

Mitä eroa on GN 13 ja GNE 13-levyllä?

– E-kirjan yhdistelmän perässä tarkoittaa "Ergo" jolloin levy on 900 mm leveä levy. Normaalisti levyjen leveys on 1200 mm jolloin runkotolpat on k600 mm välein. Ergo levyllä runkojakona käytetään k450 tai k300 mm

Lisätietoa kipsilevyratkaisuista

Gyproc Habito on erityisen luja kartonkipintainen rakennuslevy.Gyproc Habito on erityisen luja kartonkipintainen rakennuslevy.

Kipsilevyn säilytys

Kipsilevyt on olleet ulkona suojattuna. Miksi levyt tuntuvat notkeilta ja rikkoontuvat helpommin?

– Sisäverhouslevyt tulisi siirtää sisätiloihin mahdollisimman nopeasti, jotta levyjen kosteustasapaino olisi asennettaessa sama mitä se käytön aikana on. Levynippuja voi tilapäisesti säilyttää ulkona, suojassa sateelta. Kipsilevy on hygroskooppinen rakennusmateriaali eli sen kosteuspitoisuus vaihtelee ilman suhteellisen kosteuden mukaan. Jos ulkoilma on kosteaa kipsilevyn kosteusprosentti nousee ja päinvastoin.
Sateessa vettyneitä levyjä ei pidä asentaa märkänä rakenteisiin. Jos kipsilevyn rakenne ei ole kärsinyt, voidaan kipsilevyt huolellisen kuivauksen ja tarkastuksen jälkeen käyttää.

Kipsilevyn käyttömahdollisuudet

Voiko kipsilevyjä käyttää saunassa kiukaan takana, takan läheisyydessä tai lämpöpatterien takana?

– Kipsilevyjä ei saa käyttää paikoissa jossa lämpötila on yli 50 astetta. Jos kipsilevy on jatkuvasti kuumassa, alkaa levyssä oleva kidevesi hiljalleen poistumaan, jolloin kipsiydin alkaa murenemaan. Palosuojaukseen tarkoitetut kipsilevyt ovat erikseen.

Mitä kipsilevy kestää?
Kurkista Myytinmurtajaisten ensimmäiseen osaan, jossa aiheena ripustuslujuus
Myytinmurtajaiset

Tuulensuojalevyt, kuten GTX9, on tarkoitettu käytettäväksi ulkoseinien ulkopuolella.Tuulensuojalevyt, kuten GTX9, on tarkoitettu käytettäväksi ulkoseinien ulkopuolella.

Voiko ylimääräiset GTS 9 tuulensuojalevyt käyttää sisäverhouslevynä?

– Ei voi. Tuulensuojalevyt on tarkoitettu ulkoseinien ulkopuolelle. Levyissä ei ole reunaohennusta, se on ohuempaa kuin tavalliset sisäverhouslevyt ja sitä ei ole luokiteltu päästöluokkaan M1 emissioiden varalta.

Kipsilevyn asentamisen haasteita

Miten päin kipsilevyt asennetaan?

– Sisäverhouslevyjen pintapuoli joka jää näkyviin on yleensä reunaohennettu pitkiltä sivuilta. Levyjen pitkillä sivuilla on myös printattu levytyypin lyhenne ja valmistusajankohta (päivämäärä ja kellonaika). Levyjen taustapuolella keskiosassa on levytyyppi, hyväksynnät, levytyyppi sekä myös valmistusaika. Tuulensuojalevyjen pintapuolella lukee isolla "Gyproc"

Mitä ruuveja käytetään kipsilevyjen kiinnittämiseen?

– Kipsilevyjen kiinnittämiseen käytetää erityyppisiä ja pituisia ruuveja, riippuen kiinnitettävästä levystä, levykerroksien määrästä ja runkomateriaalista johon kiinnitetään. Yleisenä nyrkkisääntönä pidetään että harvakierteisiä ruuveja käytetään puurunkoon ja tiuhakierteisiä ruuveja peltirunkoon.
  • Normaalissa levyssä esim. GN 13 käytetään trumpettikantaisia ruuveja, kun taas Erikoiskovissa levyissä joiden tiheys on suurempi esim. GEK 13, GRIE 13 ja Lattia Lapikas GL 15 käytetään ns. vastakierteellistä ruuveja.
  • Ruuvin pituus valitaan siten että ruuvi ylettyy riittävästi runkorakenteeseen. Puurunkoon: levy (t)+15 mm= Ruuvin pituus. Teräsrunkoon: levy (t)+ 10 mm = Ruuvin pituus.
  • Gyprocin sivustoilta löytyy ruuvien valintaopas josta voidaan valita rakenteeseen sopiva ruuvi.

Kuinka tiuhaan kipsilevyt ruuvataan?

– Yleensä kipsilevyjen ruuvausväli on levyjen reunoilla 200 mm ja keskialueella 300 mm. Tämä riittää pitämään levyt alustassa. Jos kysymyksessä on rakennusta jäkistävä seinä tai katto, kohteen suunnittelija on voinut määrittää ruuvausvälin tiuhemmaksi. Tarkista ennen asennusta suunnittelijan ohjeet ruuvaustiheydestä.

Huomioi nämä ennen asennustyön aloitusta
Ohjeita kipsilevyn asennukseen

Muista tehdä asennussuunnitelma ennen varsinaiseen asennustyöhön ryhtymistä.Muista tehdä asennussuunnitelma ennen varsinaiseen asennustyöhön ryhtymistä.

Entä jos kipsilevy on...

Voiko kipsilevyjä käyttää kun pintakartonki on muuttunut kellertäväksi ja laikukkaaksi?

– Kipsilevyn kellastuminen johtuu auringon UV-säteilyn aiheuttamasta reaktiosta kartonkiin. Liiallinen UV-säteily aiheuttaa ligniinin erottumisen kartongin pintaan jolloin väri muuttu. Ligniini ei ole haitallista, mutta vesiohenteiset maalit ei yleensä peitä kirjavuutta. Tällöin ensimmäinen maalauskerta tulee olla öljymaalilla tai muulla maalinvalmistajan tuotteella, joka estää läpilyöntejä.

Kipsilevyn pinnassa on homepilkkuja, voiko levyjä käyttää/antaa olla paikoillaan?

– Kipsilevyn kartonki on organinen aine. Kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa kartonkipintaan voi tarttua ympäristössä olevia epäpuhtauksia ja mikrobeja aiheuttaen itiökasvustoa. Homeisia levyjä ei pidä asentaa rakennukseen. Rakenteissa olevat homeiset levyt korjataan vaihtamalla ne uusiin. Muut materiaalit ja rakenteet joita ei voida uusia, kuivataan ja poistetaan mikrobikasvusto mekaanisesti.
750 Gyproc_50th_Juhlalogo
 
Päivitetty
22.11.2022