Mietitkö lämmitysjärjestelmän vaihtoa? Ota huomioon ainakin nämä viisi seikkaa

Viime aikoina on paljon puhuttu lämmitysjärjestelmien muutostöistä, kun öljylämmityksestä on haluttu siirtyä johonkin muuhun. Uuden valinta ei kuitenkaan ole pelkästään mieltymysasia, vaan kohde pitää ottaa huomioon. Muista myös rahoitusvaihtoehdot. Näillä vinkeillä pääset hyvään alkuun!

    

1. Mieti asuntosi sijainti

Missä päin maata kotisi sijaitsee? Onko rakennus millaisella maapohjalla? Onko peruskallioon pitkä matka? Onko asuntosi pohjoisessa vai etelässä?

Jos kotisi sijaitsee Pohjois-Suomessa, lämpöpumppuratkaisut eivät kenties ole omimmillaan kun pakkaset paukkuvat ja kylmää on paljon. Siellä myös maalämmön kulut voivat nousta poraussyvyyden vuoksi. Jos taas tontilla on omaa metsää, saattaa puulämmitys olla mainio osa lämmityskokonaisuutta yhdessä jonkun muun ratkaisun kanssa. Etelä-Suomessa taas vesikiertoinen lattialämmitys yhdessä ilmavesilämpöpumpun kanssa on hyvä vaihtoehto maalämmölle, jonka kustannukset ovat joka tapauksessa suuret. Hyötysuhde on tärkeä mittari. Näissä valinnoissa apuna toimii esimerkiksi kaupunkien ja maakuntien energianeuvojat.

2. Mitä tarvitset vertaillaksesi vaihtoehtoja?

Etsi tiedot pitkän aikavälin energian kulutustasosta. Samoin on syytä kaivaa esiin rakennuspiirustukset kohteesta. Tässä vaiheessa voi pohtia myös sitä, minkälaisesta huonelämmöstä pitää. Uudessa järjestelmässä tulee olla mahdollisuus haluttuun lämpötilaan, on se sitten normaalia aavistuksen viileämpi tai lämpimämpi.

Kannattaa muistaa myös pohtia laajemmin. Lämmitysjärjestelmää voi pohtia myös hyvän energialuokan saavuttamiseksi. Siinä pystytään ottamaan huomioon myös tulevaisuuden riskienhallinta ja ympäristön näkökulmat.

3. Muista avustukset

Lämmitysjärjestelmän vaihdossa auttaa myös avustukset. Luovuttaessa öljylämmityksestä saatavilla on erillinen tuki ja kotitalousvähennyksen voi saada korotettuna. Myös ARA:n energia-avustukseen kannattaa tutustua, mikäli esimerkiksi kohteessa olevasta sähkölämmityksestä halutaan luopua.

Vertailuun kannattaa käyttää aikaa ja ymmärrystä, sillä on merkitystä myös hiilijalanjäljen kanssa sen elinkaaren aikana.

4. Mistä löydän hyvät tekijät?

Uuden energiamuodon pohdinnassa ja valinnassa auttaa esimerkiksi kaupunkien energianeuvojat. Lisäksi asiantuntijuutta löytyy kunkin lämmitysmuodon laitemerkkien maahantuojilta tai alueellisilta urakoitsijoilta.

5. Esimerkkejä muutoksista

Kysele ja etsi verrokkikohteita, kysy kokemuksista. Vertaile asiantuntijoiden lausuntoja.

Öljylämmityksestä siirtyminen johonkin muuhun on laaja vaihtoehtojen kirjo ja sieltä pitäisi löytyä sopivat yhdistelmät. Sopivia voisivat olla vaikkapa puu- ja pellettikattila tai maalämpö päälämmitysmuotona. Hyväkuntoisen öljykattilan voi säilyttää varalämmitysjärjestelmänä halutessaan.

Puu on edullista, mutta vie tilaa. Pelletti puolestaan kalliimpaa, mutta helpompikäyttöistä. Maalämpö taas kalliimpi investointina, mutta edullisempi käytössä. Rinnalle voi sitten pohtia erilaisia pumppuratkaisuja, aurinkolämpöä sekä tulisijaa.

Muista nämä:

  • tiedosta talosi sijainti
  • ota yhteyttä energia-asiantuntijaan, joka auttaa pohtimaan valintoja ja vaihtoehtoja
  • selvitä avustukset, kuten kotitalousvähennys
  • tutustu tekijöihin ja potentiaalisiin laitevaihtoehtoihin
  • käy läpi vaihtoehtoja ammattilaisen kanssa


Kun pohdit lämmitysjärjestelmän muutostyötä, yksi osa on rahoitus. Siinä saat apua Zmartalta. Zmarta kilpailuttaa puolestasi yli 25 pankkia ja luotonmyöntäjää. Valitset vain joukosta itsellesi edullisimman vaihtoehdon. Vertailu helpottaa lainapäätöksen tekemistä, eikä kiireessä tule tehtyä itselle sopimatonta päätöstä. Zmartan hakemuksen täytät vain muutamassa minuutissa ja lainahakemus ei sido sinua vielä mihinkään.

Vertaile vakuudettomia lainoja ja täytä maksuton hakemus >>>


 
Julkaistu
15.8.2022