• Etusivu
  • LVI

Mietitkö lämmitysjärjestelmän vaihtoa? Ota huomioon ainakin nämä viisi seikkaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.11.2023
20226_78488.jpg

Viime aikoina on paljon puhuttu lämmitysjärjestelmien muutostöistä, kun öljylämmityksestä on haluttu siirtyä johonkin muuhun. Uuden valinta ei kuitenkaan ole pelkästään mieltymysasia, vaan kohde pitää ottaa huomioon. Näillä vinkeillä pääset hyvään alkuun!

1. Mieti asuntosi sijainti

Missä päin maata kotisi sijaitsee? Onko rakennus millaisella maapohjalla? Onko peruskallioon pitkä matka? Onko asuntosi pohjoisessa vai etelässä?

Jos kotisi sijaitsee Pohjois-Suomessa, lämpöpumppuratkaisut eivät kenties ole omimmillaan kun pakkaset paukkuvat ja kylmää on paljon. Siellä myös maalämmön kulut voivat nousta poraussyvyyden vuoksi. Jos taas tontilla on omaa metsää, saattaa puulämmitys olla mainio osa lämmityskokonaisuutta yhdessä jonkun muun ratkaisun kanssa. Etelä-Suomessa taas vesikiertoinen lattialämmitys yhdessä ilmavesilämpöpumpun kanssa on hyvä vaihtoehto maalämmölle, jonka kustannukset ovat joka tapauksessa suuret. Hyötysuhde on tärkeä mittari. Näissä valinnoissa apuna toimii esimerkiksi kaupunkien ja maakuntien energianeuvojat.

2. Mitä tarvitset vertaillaksesi vaihtoehtoja?

Etsi tiedot pitkän aikavälin energian kulutustasosta. Samoin on syytä kaivaa esiin rakennuspiirustukset kohteesta. Tässä vaiheessa voi pohtia myös sitä, minkälaisesta huonelämmöstä pitää. Uudessa järjestelmässä tulee olla mahdollisuus haluttuun lämpötilaan, on se sitten normaalia aavistuksen viileämpi tai lämpimämpi.

Kannattaa muistaa myös pohtia laajemmin. Lämmitysjärjestelmää voi pohtia myös hyvän energialuokan saavuttamiseksi. Siinä pystytään ottamaan huomioon myös tulevaisuuden riskienhallinta ja ympäristön näkökulmat.

3. Muista avustukset

Lämmitysjärjestelmän vaihdossa auttaa myös avustukset. Luovuttaessa öljylämmityksestä saatavilla on erillinen tuki ja kotitalousvähennyksen voi saada korotettuna. Myös ARA:n energia-avustukseen kannattaa tutustua, mikäli esimerkiksi kohteessa olevasta sähkölämmityksestä halutaan luopua.

Vertailuun kannattaa käyttää aikaa ja ymmärrystä, sillä on merkitystä myös hiilijalanjäljen kanssa sen elinkaaren aikana.

4. Mistä löydän hyvät tekijät?

Uuden energiamuodon pohdinnassa ja valinnassa auttaa esimerkiksi kaupunkien energianeuvojat. Lisäksi asiantuntijuutta löytyy kunkin lämmitysmuodon laitemerkkien maahantuojilta tai alueellisilta urakoitsijoilta.

5. Esimerkkejä muutoksista

Kysele ja etsi verrokkikohteita, kysy kokemuksista. Vertaile asiantuntijoiden lausuntoja.

Öljylämmityksestä siirtyminen johonkin muuhun on laaja vaihtoehtojen kirjo ja sieltä pitäisi löytyä sopivat yhdistelmät. Sopivia voisivat olla vaikkapa puu- ja pellettikattila tai maalämpö päälämmitysmuotona. Hyväkuntoisen öljykattilan voi säilyttää varalämmitysjärjestelmänä halutessaan.

Puu on edullista, mutta vie tilaa. Pelletti puolestaan kalliimpaa, mutta helpompikäyttöistä. Maalämpö taas kalliimpi investointina, mutta edullisempi käytössä. Rinnalle voi sitten pohtia erilaisia pumppuratkaisuja, aurinkolämpöä sekä tulisijaa.

Info

Info

Muista nämä:

  • tiedosta talosi sijainti
  • ota yhteyttä energia-asiantuntijaan, joka auttaa pohtimaan valintoja ja vaihtoehtoja
  • selvitä avustukset, kuten kotitalousvähennys
  • tutustu tekijöihin ja potentiaalisiin laitevaihtoehtoihin
  • käy läpi vaihtoehtoja ammattilaisen kanssa
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
202211_79927.jpg
Ontelolaatat
Talon rakentamista suunnitellessa kannattaa ehdottomasti huomioida toteutustapojen kustannustehokkuus työmaalla. Tähän tehdasvalmisteiset betonielementit tarjoavat erinomaisen ratkaisun. Ontelolaattoja hyödyntämällä säästetään monta työvaihetta tontilla ja vauhditetaan rakennusprojektin valmistumista.
20235_81910.jpg
Pihasaunan rakentamisen hinta - näin voi vaikuttaa saunan hintaan
Oletko jo kahlannut läpi kaikki pihasaunoja markkinoivat yritykset ja verkkokaupat, mutta et osaa päättää mikä olisi omiin tarpeisiin paras vaihtoehto. Mietit kenties, pitäisikö säästää ja tehdä kokonaan itse? Itse tehty on toki aina hyvä vaihtoehto, mutta mitäpä jos valmiista pihasaunamallista saisi räätälöityä omiin tarpeisiin sopivan ja pihasauna olisi löylytettävissä hyvinkin pian tontillasi. Kysyimme Smartia Oy:n myyntijohtaja Johannes Kurtilta, miten voi vaikuttaa pihasaunan kokonaishintaan ja millaisia valintoja kannattaa tehdä saadakseen edullisen, mutta täydellisen pihasaunan itselleen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton