Ilmanvaihto uusiksi osana omakotitalon energiaremonttia

Mika Airaksela teki kesällä 2021 omakotitaloonsa lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon remontin, sillä talo kulutti energiaa lämmitykseen enemmän kuin mitä oli tarpeen. Vanha poistoilmalämpöpumppu oli tullut käyttöikänsä loppuun ja lisäksi se oli alimitoitettu 176 neliöiseen taloon. Etenkin pakkasjaksoilla kone kävi koko ajan ja kulutti sähköä lisätehoksi. Ennen remonttia Airakselan omakotitalo kulutti energiaa taloussähköineen oli noin 24 000 - 25 000 kWh.

Puolet pienempi energiankulutus

Vanhan poistoilmalämpöpumpun tilalle Airaksela valitsi ilma-vesilämpöpumpun ja Valloxin 110 MV -ilmanvaihtokoneen. Uuden yhdistelmän avulla talo lämpenee ja sen ilmanvaihto toimii kustannustehokkaasti.

- Vanhan koneen hyötysuhde oli vain noin 30% ja uuden järjestelmän noin 90%. Sen puolesta olikin jo aika järkeistää sekä lämmitystä että ilmanvaihto.

Uuden järjestelmän energiatehokkuus syntyy sekä ilmanvaihdon hyvän vuosihyötysuhteen että ilma-vesi-lämpöpumpun COP-arvon (Coefficient Of Performance) yhteissummana. COP-arvo kertoo, kuinka tehokkaasti kulutettu sähköenergia saadaan muutettua lämpöenergiaksi. Ilmanvaihdon vuosihyötysuhde puolestaan kertoo, kuinka paljon keskimäärin läpi vuoden lämmöntalteenotto pystyy hyödyntämään poistoilman lämpöä tuloilman lämmittämiseen. Airaksela arvioi, että energiaremontin myötä kulutus tippuu puoleen.

- Halusin järkevimmän ja kustannustehokkaimman ratkaisun, ja koska työn puolesta olen tutkinut näitä energia-asioita paljon, niin tämä on paras vaihtoehto. Hyvän hyötysuhteen ansiosta laitteet pystyvät tekemään kaiken tarvitsemamme lämmön ja veden.
 

Ilmanvaihdon uusiminen paransi myös asumismukavuutta

Energiasäästön lisäksi Airaksela arvostaa hyvää, toimivaa ja luotettavaa ilmanvaihtoa. Sillä on merkitystä asumismukavuuden kannalta.

- Asumisessa ehkä tärkein asia on sisäilma ja sitä ei mielestäni saavuteta millään muulla kuin hallitulla, koneellisella ilmanvaihdolla. Tuloilman suodatus on tosi tärkeää, ja Valloxin ilmanvaihtokoneiden suodattimet toimivat hienosti. Niistä ei pääse sisäilmaan keväiset siitepölyt.

Airakselan päätös valita ilmanvaihtokoneeksi Vallox ei syntynyt sattumalta. Rakennusalalla työskentelevä Airaksela tuntee talotekniikan tarjonnan ja vaihtoehdot. Energiankulutuksen ja muiden ominaisuuksien puolesta hän pitää Valloxin ilmanvaihtotuotteita markkinoiden parhaimpina.

- Syynä tähän on yksinkertaisesti se, että Valloxin koneet ovat maailman parhaita.

Airaksela arvostaa Valloxin koneissa mm. niiden sisäänrakennettua automatiikkaa, jonka ansiosta ilmanvaihto tehostuu automaattisesti. Se tuo mukanaan huolettomuutta, kun ilmanvaihtoa ei tarvitse säätää.


Lue lisää Airakselan energiaremontista
 

 
Päivitetty
30.5.2022