• Etusivu
  • Piha

Puutarhakalusteet kesäkuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Sarbon Woodwise Oy / Osmo Color
Julkaistu 24.05.2022
20225_78345.jpg

Hyvällä huollolla autat kalusteitasi kestämään Suomen vaihtelevat sääolosuhteet.

Säiden lämmetessä alkaa mieli kaihota entistä enemmän ulos nauttimaan kauniista säästä. Mikä olisikaan mukavampaa kuin nauttia virkistävää juomaa puutarhakeinussa istuskellen ja vaikka kirjaa lukien. Muistithan huolehtia puutarhakalusteet kesäkuntoon jo syksyllä ennen säilytykseen laittoa? Ei hätää, vaikket muistanutkaan, huoltotoimet voi tehdä nytkin.

Viihtyisää oleskelua säännöllisellä huollolla

Puu on pihakalusteissa suosittu materiaali. Kestävänä ja miellyttävän tuntuisena raaka-aineena puu pysyy vain säännöllisellä ja huolellisella hoidolla. Kesäisinkin pihakalusteet kannattaa sijoittaa katoksen suojiin mikäli mahdollista. Kalusteet säilyvät kyllä käyttökelpoisina myös taivasalle asetettuna, silloin vain korostuu huoltamisen merkitys sekä säännöllisyys. Auringon, sateen, kosteuden sekä lämpötilojen vaihteluiden myötä puupinta nimittäin kuluu ilman huoltotoimia.

Millä puisia kalusteita pitäisi huoltaa?

Minkälaisesta puusta kaluste on valmistettu? Millaista lopputulosta sinä toivot?
Nämä kaksi kysymystä säätelevät paljon käsittelyaineen valintaa. Väritön tuote on varma valinta lähes mille tahansa puupinnalle ja koska tuote on väritön, sujuu myös mahdollinen korjauskäsittely huomaamattomasti. Värittömän käsittelyaineen kohdalla tulee kuitenkin huomioida, että ne eivät sisällä UV-suoja-aineita, eli kalusteiden pinta voi harmaantua säärasituksessa ollessaan.

Kevyen kuultavat sävyt sen sijaan suojaavat puupintaa auringon valoa vastaan eivätkä haalistu suorassakaan auringonvalossa. Esimerkiksi ruskeaan sävytetyt sopivat hyvin kestopuu- ja lämpöpuupinnoille korostaen samalla huonekalun mahdollisesti omaa alkuperäistä ruskeaa sävyä.

Jos puupinta on alkanut nukkaantua, eli siinä on nähtävillä hienoa haituvaa, hio nukka pois täysin kuivalta pinnalta ennen kuin alat käsitellä pintaa öljyllä ynnä muulla.
Jos puupinta on alkanut nukkaantua, eli siinä on nähtävillä hienoa haituvaa, hio nukka pois täysin kuivalta pinnalta ennen kuin alat käsitellä pintaa öljyllä ynnä muulla.

Jos taas kaluste on valmistettu tiikistä, tulee huomioida, että tiikki ei välttämättä tarvitse heti minkäänlaista käsittelyä pintaansa. Tällöin pinta patinoituu vähitellen kauniin harmaaksi. Ajan kuluessa tiikkikin toki kaipaa öljykäsittelyn. Öljykäsittely lisäksi parantaa vanhojen kovapuukalusteiden käytettävyyttä, puhdistettavuutta sekä parantaa ja palauttaa väriä ennalleen.

Huomioi käsittelyyn ryhtyessäsi, että pahimpaan siitepölyaikaan käsittelyä ei kannata toteuttaa, ellet pysty tekemään sitä varaston tai autotallin suojissa.

Auta kalusteitasi kestämään Suomen vaihtelevat sääolosuhteet
Tutustu Osmo Color -tuotevalikoimaan.

Puuöljyn edut:

  • Helppokäyttöisiä sekä riittoisia.
  • Puuöljy imeytyy puun pintasolukkoon suojaten sitä säärasituksilta.
  • Puu säilyy ulkoasultaan luonnollisena sekä kalusteen pinta huokoisena ja hengittävänä. Et siis käsittele kalustettasi niin sanotusti tukkoon.
  • Käsitelty pinta ei hilseile eikä lohkeile.
  • Erityisesti väritön puuöljy salliin pinnan osittaisen korjaamisen.

Mitä huoltotöitä pitäisi tehdä?

Aikaisemmin käytössä olleet pihakalusteet:

Kaikki alkaa huolellisesta puhdistuksesta. Jos pihakaluste on luonnostaan harmaantunut, voi sen pintaa hioa varovasti ja näin yrittää palauttaa alkuperäinen puunsävy esiin. Pese käsiteltävä pihakaluste huolellisesti pehmeää harjaa sekä mietoa saippualiuosta käyttäen. Huuhtele saippuavesi pois puhtaalla vedellä ja anna kuivua kunnolla.

Jos puupinta on alkanut niin sanotusti nukkaantua, eli siinä on nähtävillä hienoa haituvaa, hio se pois täysin kuivalta pinnalta ennen kuin alat käsitellä pintaa öljyllä ynnä muulla. Puhdista irtopölystä.

Kuivahtanut ja vanha puu imee itseensä mielellään öljyä. Levitä siis joko väritön tai sävytetty Suojaava kuultoöljy puupintaan sivellintä käyttäen ja anna sen imeytyä rauhassa. Tämän jälkeen pyyhi pinta ylimääräisestä öljystä nukkaamattoman liinan avulla.

Uudet pihakalusteet:

Uusissa pihakalusteissa onkin yleensä tehdasvalmiina jonkinlainen pintakäsittely/öljy pinnassaan. Mikäli haluat kuitenkin käsitellä uudet pihakalusteesi, anna kovapuisten kalusteiden niin sanotusti ilmaantua ulkona noin kuukauden ajan ennen öljykäsittelyä. Myös kestopuusta valmistettujen kalusteiden tulisi antaa rauhassa kuivahtaa muutamien kuukausien ajan, jotta öljy imeytyy kalusteeseen paremmin.

Käsittele puutarhakalusteesi syksyllä. Näin ne ovat valmiita kohtaamaan seuraavan kesän.
Käsittele puutarhakalusteesi syksyllä. Näin ne ovat valmiita kohtaamaan seuraavan kesän.
Info

Info

Kun syksy koittaa, muista:

  • Puhdista kalusteet liasta, siitepölystä sekä roskasta.
  • Jos et keväällä käsitellyt pihakalusteitasi, kurkista käsittelyohje yllä olevasta tekstistä. Pihakalusteiden oikeaoppinen käsittelyaika nimittäin on syksyllä, jolloin ne säilyvät talven yli paremmassa kunnossa ja ovat kevään koittaessa heti käyttövalmiina.
  • Paras talvisäilytyspaikka on kuiva, viileä sekä ilmastoitu tila kuten varasto.
Sarbon Woodwise Oy / Osmo Color
Piha
maalaus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_77566.jpg
Oikaistaanpa myyttejä: tällaisia ominaisuuksia on öljyvahalla
Nyt on aika rikkoa muutamia valloillaan olevia käsityksiä siitä, öljyvahakäsittely oikeasti on ja miten öljyvahaa kodin eri pinnoilla voidaan käyttää. Vastaajana kysymyksiin on Osmo Color, jolla on jo liki 30 vuoden historia omien tuotteidensa parissa.
20226_78836.jpg
Huolehdi työtasot kuntoon niin sisällä kuin ulkonakin
Jokaisen keittiöön kuuluu olennaisena osana työtasot. On keittiö sitten kodin sisätiloissa tai ulkona, tarvitsee työtaso oikeanlaisen pintakäsittelyn kestääkseen käyttöä ja kulutusta.
Talot kadun varrella
Sisätilojen suunnittelun aikataulutus - katso tallenne webinaarista
Torstaina 17.2. järjestimme webinaarin, jossa keskusteltiin sisätilojen suunnittelusta ja aikataulutuksesta. Webinaarissamme käsittelimme useaa arkemme sujuvuuteen hyvin olennaisesti liittyvää asiaa, kuten välioviratkaisuja, tulisijojen valintaa sekä sijoittelua. Puhuimme myös erilaisten pintojen käsittelystä ja värien vaikutuksesta tunnelmaan sekä keittiöistä ja niiden toimivuudesta.Pääset katsomaan illan webinaarin alta.
20205_64462.jpg
Ihailetko vanhaa, harmaata pintaa?
Ihailetko vanhan tyylistä harmaata pintaa, jota löytyy ajan patinoimista rakennuksista? Enää ei tarvitse käyttää suolahappoa ja myrkkyjä pinnan saamiseksi. Harmaiden pintojen käsittelyyn on kehitetty uusi tuote, SIOO:X. Vesiohenteinen ja myrkytön tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon.Patentoitu SIOO:X vaikuttaa mekaanisesti, fossilisoivan menetelmän kautta puupintaan. Pinta pysyy tuulettuvana, SIOO:X ehkäisee halkeilua sekä tikkuuntumista. Puupinta on käsittelyn jälkeen tiivis, pehmeä ja miellyttävä jalkapohjalle. Ulospäin pinta on kaunis ja tasaisen harmaasävyinen peittämättä kuitenkaan puun syitä.Tehokas käsittely suojaa käsiteltyä pintaa sieniltä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja tuhoelämiä vastaan (EN 46 ja EN 113 mukaisesti).
20225_78045.jpg
Viisi kysymystä ja vastausta ulkomaaleista sekä ulkomaalauksesta
Ulkomaalauksen sesonkiaika on käsillä. Kohta julkisivu hohtaa uuden maalipinnan ansiosta kilpaa auringonvalon kanssa. Mieleen voi kuitenkin nousta muutamia kysymyksiä siitä, mitä maalia voi käyttää ja tarvitseeko mahdollisesti tehdä jotain huoltotöitä jo ennakkoon. Keräsimme yhteen viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida ennen maalaustyön aloittamista.
202112_74281.jpg
Miten valita sopiva maalausväline?
Kun edessä on maalausurakka, pohjatöihin ja maalin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Myös maalausvälineillä on väliä. Tarvitsetko telan vai siveltimen? Miten maalin laatu ja maalattava pinta vaikuttavat valintaan? Myös sillä on merkitystä, maalaatko sisällä vai ulkona.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton