Terästä ja puuta yhdistävä Longhouse – ”Rohkea talo, jossa on hieman teollinen teema”

SSAB:n maalipinnoitettu GreenCoat®-teräs on valittu ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ansiosta rakennusmateriaaliksi moniin erityislaatuisiin rakennusprojekteihin, kuten Paraisille tänä vuonna valmistuvaan ekokylään. Myös muualta maailmalta löytyy lukuisia mielenkiintoisia, erilaisilla arkkitehtuuripalkinnoillakin palkittuja kohteita, joiden rakennusmateriaalina on käytetty GreenCoat®-terästä. Yksi tällainen kohde on Hollannissa sijaitseva Longhouse, jonka ”moderni talonpoikaistyyli” luotiin teräksen ja puun yhdistelmällä.

Rick Eijsboutsin suunnittelema Longhouse on moderni versio perinteisestä pitkätalosta.Rick Eijsboutsin suunnittelema Longhouse on moderni versio perinteisestä pitkätalosta.

Hollantilaisessa Amersfoortin kylässä sijaitseva Longhouse on kerännyt runsaasti huomiota aina TV:tä myöten. Talon erikoisuuteena on sen tyyli, jossa on käytetty nykyaikaista tulkintaa historiallisesta talotyypistä, pitkätalosta.

Sen helposti tunnistettava ulkoasu pitkine julkisivuineen on ollut käytössä eri puolilla maailmaa vuosisatojen ajan. Alankomaissa pitkätaloja on ollut enimmäkseen maaseudulla, mutta Longhousen arkkitehtisuunnittelusta vastannut Rick Eijsbouts kehitti ikonisesta talotyypistä urbaanin version, joka yhdistää taidokkaasti uutta ja vanhaa tyyliä sekä ekologisia ratkaisuja.

Omistajan toiveena oli rohkea talo, jossa on hieman teollinen teema. Tämän vuoksi ulkomateriaaleiksi valittiin teräs ja puu, joiden avulla talolle luotiin yksinkertainen, vaatimaton ja selkeä ulkoasu. Sisätilojen suunnittelussa on puolestaan tavoiteltu äärimmäistä monimutkaisuutta, jotta tilakokemus olisi mahdollisimman vaikuttava.

Talo sijaitsee kapealla tontilla kylän taajaman ja maaseudun rajalla. Ikkunoista avautuu upea maisema joelle.

Talo sijaitsee kapealla tontilla kylän taajaman ja maaseudun rajalla. Ikkunoista avautuu upea maisema joelle.

Maalipinnoitettu GreenCoat®-teräs tuli talon kattomateriaaliksi useista syistä. Valittu mattamusta väri Nordic Night Black haluttiin vahvistamaan talon muotoa ja se todettiin myös ihanteelliseksi pariksi ajan myötä harmaantuvalle puujulkisivulle. Lisäksi valinnassa painoivat GreenCoat® Pural BT -teräksen huippukestävyys ankarissakin sääolosuhteissa ja maalin biopohjainen pinnoite, jossa perinteinen fossiilinen öljy on korvattu pohjoismaisella rypsiöljyllä.

– Halusimme terävälinjaisen ja ilmeikkään talon, jonka kykenimme tekemään teräksen avulla. Lisäksi ympäristötietoisten ratkaisujen käyttäminen oli omistajien keskeinen vaatimus. He päättivät muun muassa asentaa katolle aurinkopaneeleja, ja GreenCoat®-teräs sopii tähän teemaan erinomaisesti, Rick Eijsbouts kertoo.

Voit lukea lisää Longhousesta täällä. Tutustu myös muihin inspiroiviin esimerkkeihin, kuinka GreenCoatia® on käytetty menestyksekkäästi rakennusprojekteissa eri puolilla maailmaa.

Longhousen arvokkaan näköinen mattamusta katto on täydellinen pari ikääntyessään harmaantuvan puujulkisivun kanssa.

Longhousen arvokkaan näköinen mattamusta katto on täydellinen pari ikääntyessään harmaantuvan puujulkisivun kanssa.

Suomessa GreenCoat®-tuotteita voi hankkia luotettavasti SSAB:n nimeämiltä virallisilta GreenCoat®-kumppaneilta, joita ovat JanLa, Ruukki ja Weckman. Täysin kotimainen ja korkea tuotantokapasiteetti sekä nopeat ja täsmälliset toimitukset takaavat GreenCoat®-tuotteiden erinomaisen saatavuuden.

Löydä lähin GreenCoat®-jälleenmyyjä


 
Julkaistu
23.5.2022