Mitä pitää huomioida mökkitakan valinnassa?
Kysy nämä asiat itseltäsi ennen kuin päätät

Olipa kyseessä kesämökki, huvila, pihasauna tuvalla tai vaikka kuivanmaan mökki, suomalaiset ovat mökkikansaa. Mökkikausi halutaan aloittaa varhain keväällä ja jatkaa sitä myöhäiseen syksyyn. Jokainen mökki kaipaa kuitenkin lämmitystä ja takan tuoma pehmeä lämpö houkuttelee asukin jäämään nauttimaan mökilläolosta yhä pidempään. Tulisija on tärkeä osa nykyaikaista mökkiä, pelkästään jo sen tuoman hyödyn vuoksi. Nykyisin markkinoilla olevat takat ovat ympäristöystävällisiä, energiatehokkaita ja tyylikkäitä, jokaisen makuun ja tarpeeseen sopivia. Voiko mökkiä edes ajatella ilman takkaa?

Nordpeis Salzburg L Convection on varaava takka jonka kiertoilmatoiminto antaa lämpöä heti lämmityksen alusta asti.Nordpeis Salzburg L Convection on varaava takka jonka kiertoilmatoiminto antaa lämpöä heti lämmityksen alusta asti.

Takkaa valitessa onkin syytä ensin selvittää, mitä sinä takaltasi haluat? Haluatko kauniin sisustuselementin vai pitkään lämpöä luovuttavan takan.

1# Minkä kokoinen mökki sinulla on?

Toki maalaisjärkikin sen sanoo, mutta kustannustehokkainta on valita pieneen mökkiin pieni tulisija ja isoon mökkiin isompi tai useampia tulisijoja. Pieni takka on helppo sijoittaa ja sen lämmitysteho pysyy optimaalisena suhteessa lämmitettävään tilaan. Liian iso varaava takka voi tehdä mökistä kerralla liian lämpimän ‒ ja pitkäksi aikaa. Myös, kiertoilmatakka on hyvä valinta mökille.

Huom! Jos olet vasta rakentamassa uutta mökkiä itsellesi, on hyvä valita tulisija ja piippu jo suunnitteluvaiheessa. Saat tulisijan haluamallesi paikalle ja kattorakenteiden paikat sekä suojaetäisyydet tulevat huomioiduksi eivätkä aiheuta ylimääräistä päänvaivaa asennusvaiheessa.

2# Onko mökissäsi muuta lämmitysjärjestelmää kuin takka?

Minkälainen lämmitysjärjestelmä mökissäsi on? Jos mökissä on järjestelmä, joka pitää yllä peruslämpöä, kannattaa valita tulisijaksi kiertoilmatakka tai kamiina. Kiertoilmatakan tai kamiinan avulla saat nostettua huonetilan lämmön peruslämmöstä mukavaan oleskelulämpöön nopeasti, koska ne alkavat luovuttaa lämpöä itsestään välittömästi pesän sytyttämisen jälkeen.

Jos taas takka on ainut lämmöntuoja koko mökissäsi, valitse varaava takka jossa on kiertoilmatoiminto. Koostaan riippuen ja oikein sijoitettuna, se varaa ja luovuttaa lämpöä parikin vuorokautta. Olet varmaan kuullut sanonnan "hohkaa lämpöä", joka kuvaakin hyvin varaavan takan toiminnallisuutta. Varaavan takan kiertoilmatoiminto on kesämökillä tärkeä ominaisuus koska se poistaa kosteutta ja mökki saadaan nopeasti lämpimäksi.

Kun vertaillaan varaavaa takkaa ja kamiinaa keskenään, niin kaiken kaikkiaan lopullinen valinta riippuu kuitenkin mökin ja lämmön tarpeesta.  (Kuvassa: Nordpeis Salzburg L Basic)Kun vertaillaan varaavaa takkaa ja kamiinaa keskenään, niin kaiken kaikkiaan lopullinen valinta riippuu kuitenkin mökin ja lämmön tarpeesta.  (Kuvassa: Nordpeis Salzburg L Basic)

3# Millainen mökkeilijä olet?

Vietätkö aikaa mökillä joka viikonloppu, silloin kun on vähänkin vapaata vai ainoastaan vuosilomien aikaan?
 

 • Jos käyt mökillä joka viikonkoppu tai vuosilomien aikaan, kiertoilmatakka on sinulle absoluuttisen hyvä valinta. Kiertoilmatakan avulla saat mökin lämpimäksi nopeasti ja kustannustehokkaasti. Kiertoilmatakka alkaa lämmittää mökkiä välittömästi sytyttämisen jälkeen.
 • Jos viihdyt mökillä silloin, kun on vähänkin vapaata eli ehkä suurimman osan vuodestasi, varaava takka on sinun valintasi. Nimensä mukaisesti varaava takka varaa lämpöä ensin itseensä ja alkaa vasta sitten luovuttaa sitä ympärilleen. Etuna tässä on se, että se luovuttaa lämpöä ympärilleen pitkän aikaa. Takkaostoksille lähtiessä kannattaa tarkistaa, olisiko sinun valitsemassasi takassa kiertoilmatoiminto itsessään. Useimmissa on.

4# Millaisen takan tarvitset? Valmistatko paljon ruokaa mökillä hyödyntäen tulisijaa?

Jos valmistat mielelläsi mökillä ruokaa tulisijassa, kannattaa miettiä erilaisia vaihtoehtoja, kuten leivinuunia tai puuliettä. Puuliettä käytetään sekä ruoanvalmistuksessa sähkö- ja kaasulieden ohessa että lämmittämisessä. Leivinuuni taas on erikseen yhdistetty johonkin muuhun tulisijaan, kuten varaavaan takkaan.

5# Millainen takka miellyttää sinua eniten?

Ajattelet varmaan, että siinäpä vasta kysymys. Valinnavaraa on nykyään niin paljon takkojen materiaaleissa, toteutuksessa, teknisissä ominaisuuksissa kuin valmistajissakin. Voit ehkä kiteyttää toiveesi seuraavien kohtien mukaan:

 • Onko sinun unelmatakkasi iso vai pieni?
 • Minkä värisen takan sinä haluat?
 • Haluatko tiilipintaa, vuolukiveä, keramiikkaa, metallia vai kaakelia?
 • Onko takan valmistajalla sinulle merkitystä?
 • Kuinka nopeasti takan pitää lämmetä?
 • Kuinka paljon takka saa painaa?
Kun valitsee takkaa, on oikean materiaalin valitseminen tärkeää, koska markkinoilla on vuolukivitakkoja, tiilitakkoja ja valuelementtitakkoja. Materiaali vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti varaava takka luovuttaa lämpönsä huonetilaan.
Nordpeis Salzburg C Basic on kulmaluukullinen varaava takka. Se voidaan sijoittaa huoneeseen seinää vasten, nurkkaan tai vapaasti seisovaksi. Basic-mallissa ei ole kiertoilmatoimintoa.Nordpeis Salzburg C Basic on kulmaluukullinen varaava takka. Se voidaan sijoittaa huoneeseen seinää vasten, nurkkaan tai vapaasti seisovaksi. Basic-mallissa ei ole kiertoilmatoimintoa.

6# Kamiina vai varaava takka?

Varaava takka sitoo lämpöä massaansa pitkäksi aikaa ja luovuttaa sitä vähitellen (kuvan mukaisesti) pitäen huoneilman lämpimänä. Varaava takka on loistava ja edullinen ratkaisu, varsinkin, jos haluat lisälämmönlähteen ja pienemmät lämmityskustannukset. Varaava takka sopii myös esimerkiksi sähkölämmitteisen talon pääasialliseksi lämmityskeinoksi. Lisäksi se turvaa lämmönsaannin poikkeusolosuhteissa. Varaavan takan toiminta perustuu savukaasuilla lämmitettävään massaan. Varaavat takat voidaan valmistaa useista eri materiaaleista.

Jos emmit kamiinan ja varaavan takan välillä, kannattaa muistaa että varaavaan takkaan verrattuna kamiina lämmittää nopeasti, se on yksinkertaisempi asentaa ja kamiina on hyvä vaihtoehto esimerkiksi pieneen tilaan.

Muut varaavat takat löydät täältä

Oikein toimiva varaava takka on ekologinen lämmitysratkaisu.Oikein toimiva varaava takka on ekologinen lämmitysratkaisu.
Tiesitkö? Oliviinisementtiharkko, josta on valmistettu Nordpeisin ja Conturan varaavat takat, luovuttaa lämmön kaikkein hitaimmin. Pitkä lämmönluovutusaika takaa tasaisen ja mukavan lämmityksen.
Nordpeis Salzburg S on perinteistä varaavaa takkaa pienempi ja kevyempi.Nordpeis Salzburg S on perinteistä varaavaa takkaa pienempi ja kevyempi.

7# Riittävätkö puut lämmitykseen?

Kaikki puulajit soveltuvat polttopuuksi, kunhan puu on kuivaa, ylivuotista, riittävän pieneksi halkaistua ja mielellään sisällä säilytettyä ennen polttoajankohtaa. Lämpöarvoltaan parasta kotimaista puuta on ehdottomasti koivu. Mutta riittävätkö puut lämmitykseen? Osaatko varautua tarvittavaan määrään lämmitykseen tarvittavaa puutavaraa ja tiedostatko, kuinka paljon puuta saattaa tulla poltettua vuoden aikana. Monille halkojen ostaminen ei ole itsestäänselvä asia, joten senkin käyttötarve kannattaa miettiä tulisijahankinnan yhteydessä.

Muista myös, että kaikkea ei voi polttaa. Älä polta tulisijassasi:

 • maalattua puuta,
 • vaneria tai laminaattia,
 • lastulevyä,
 • painekyllästettyä puuta tai
 • muita vastaavia kemiallisia aineita sisältäviä materiaaleja.
Näin vältyt rikkomasta tulisijan lasia, etkä sinä tai perheesi hengitä myrkyllistä ilmaa.


Tulisija on edullinen ja ekologinen tapa huolehtia lämmityksestä, jos polttopuuta on saatavilla omasta takaa. 

8# Osaatko huoltaa takkaa?

Aina ennen lämmitystä arina pitää puhdistaa tuhkista ja ajoittain tyhjentää tuhkalaatikko ennen sen täyttymistä. On hyvä myös muistaa, että tuhka voi olla vielä seuraavanakin päivänä niin kuumaa, että se kannattaa siivota metalliastiaan. Älä säilytä tuhkaämpäriä palavasta materiaalista valmistetulla alustalla, vaan vie astia paikkaan jossa se ei kuumetessaankaan voi sytyttää mitään. Harjaa tai imuroi tulisija pölyistä ja roskista tuhkaimurilla. Älä käytä normaalia imuria tähän tarkoitukseen!

Lasiluukun nokeentunut pinta kannattaa puhdistaa myös säännöllisesti esimerkiksi siihen soveltuvalla pesuaineella.

Älä nuohoa itse! Nuohous pitäisi toimittaa ammattilaisen toimesta kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Nuohooja kertoo sekä tulisijan että piipun kunnosta, jos korjauksia pitää tehdä. 

Pimenevät illat takkatulen loimussa luovat rentouttavaa tunnelmaa ja lämpöä. Kuvassa Nordpeis Salzburg M IIPimenevät illat takkatulen loimussa luovat rentouttavaa tunnelmaa ja lämpöä. Kuvassa Nordpeis Salzburg M II

9# Haluatko samanlaisen takan kuin julkkiksella?
Tutustu millaisiin kohteisiin on laitettu Suomen Sisustustakan takkoja:

Katso ihmeessä takan valinnasta lisää Ruudusta. Suomen Sisustustakka on ollut mukana jo monella kaudella ja tässä muutama jaksovinkki (huom,! palvelun käyttö vaatii kirjautumisen):

Suomen Sisustustakka palvelee sinua suunnittelusta toteutukseen!

Suomen Sisustustakka Oy tarjoaa palveluita suunnittelusta toteutukseen. Näin pystytään täyttämään vaativimmatkin toiveet ja varmistamaan projektien onnistuminen alusta loppuun asti.

Jos takan hankinta tuntuu kertainvestointina tällä hetkellä suurelta, tutustu ihmeessä myös joustavaan rahoituspalveluun. Jokaisella on oikeus nauttia takkatulen lämmöstä. Suomen Sisustustakka auttaa.

Lue lisää rahoitusmahdollisuuksista.


Tuntuuko valinta edelleen vaikealta? Jäikö jokin askarruttamaan? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?

 
Julkaistu
25.5.2022