• Etusivu
  • Rakentaminen

Betonilattian valu ei kuivu kesällä - ratkaisu ongelmaan löytyy siirrettävästä lämmittimisestä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.02.2023
20225_78200.jpg

Lattialämmitysputkistoon liitettävä lämmitin kuivattaa betonilaatan turvallisesti, tehokkaasti ja ilman pölyä.

Betonin hidas kuivuminen vaikuttaa rakentamisaikoihin, koska pintatöitä ei päästä tekemään kovin nopeasti. Varsinkin kesällä betoni kuivuu paljon hitaammin kuin yleisesti luullaan. Tämän tietää myös parikymmentä vuotta rakennusalalla toiminut Veiko Lank, joka on kehittänyt ongelmaan kustannustehokasta ratkaisua.

Vuokraa laite betonin kuivattamiseen

Veiko Lankin ratkaisu betonin kuivattamiseen on vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitettävä lämmitin StepWatt. Se on siirrettävä ja pieni lämmitin, jonka on kehittänyt ja koonnut itse. Idea syntyi yhdessä Lankin mentorin kanssa viitisen vuotta sitten. Ensimmäiset valmiit laitteet hän asensi työmaille noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Samalla syntyi idea lämmittimien vuokraamisesta muille.

Lämmittimen toimintaidea on yksinkertainen: vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitettynä se lämmittää betonin, jolloin kosteus nousee ylös ja betoni kuivuu nopeammin kuin pelkästään ilmaa lämmittämällä.

Lank kertoo, että laite lämmittää veden noin 20–30-asteiseksi. Liian lämpimäksi betonia ei missään tapauksessa saa kuumentaa, sillä liian nopeasti kuivuva betoni jää hauraaksi. Tutkimusten mukaan lattian olisikin hyvä antaa kuivua kaikessa rauhassa vähintään kuukauden verran, ennen kuin sitä aletaan kuivattaa lämmittämällä.

Lankin yritys LVI-Step Oü toimii sekä Suomessa että Virossa. Hänellä itsellään on sekä timpurikokemusta että putkialan ammattikoulutus. Parinkymmenen vuoden työuran aikana hän on nähnyt, että betoni ei todellakaan kuivu niin nopeasti kuin kuvitellaan.

Betoni kuivuu hitaasti myös kesällä

Vanha nyrkkisääntö on, että betoni kuivuu sentin viikossa. Asiantuntijoiden mukaan sääntö pätee ohuilla laatoilla, mutta paksuissa ja massiivissa rakenteissa kuivuminen on hitaampaa. Eräiden arvioiden mukaan paksuissa massoissa kuivuminen kestää viiden sentin jälkeen jopa neljä viikkoa sentiltä. Pinta saattaa kuivua nopeasti, mutta syvällä kosteutta on vielä.

Yleinen harhakäsitys on, että kesällä, kun on lämmintä, betoni kuivuisi nopeammin kuin talvipakkasille. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Lämmin ilma sisältää paljon kosteutta ja siksi betoni kuivuu myös kesällä hitaasti.

Perinteisesti betonivaluja on kuivattu lämpöpuhaltimilla. Lankin vuokraamalla lämmittimellä on kuitenkin monia etuja verrattuna puhaltimiin.

Sähkönkulutus ja paloturvallisuus lämmittimen valtit

Vuokrattava lämmitin kuluttaa sähköä vähemmän kuin puhallin. Lank on laskenut, että 6 kilowatin tehoinen laite kuluttaa sähköä keskimäärin 1,5 kilowattia tunnissa. Puhaltimia tarvitaan usein kaksi lämmittämään koko talo. Lankin 6 kilowatin laite kuluttaa keskimäärin vähemmän kuin kaksi kappaletta 3 kilowatin puhaltimia.

Vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitetty lämmitin on myös paloturvallinen ja siisti. Puhallin lennättää rakennuspölyä. Se on paitsi sotkuista, niin myös riski paloturvallisuuden kannalta.

Veiko Lankin kokemuksen mukaan lämmitin nopeuttaa betonin kuivumista selvästi. Hän uskoo, että lattia on valmis pinnoitettavaksi jopa neljä viikkoa nopeammin kuin puhallinta käytettäessä. Varsinaista tutkimusta hän ei ole tehnyt asiasta, vaan aikataulu on kokemuksen mukanaan tuomaa tietoa.

Betonivalun kosteus pilaa muita materiaaleja

Optimaalisella kuivumisajalla on merkittävä taloudellinen vaikutus rakentamisessa. Jos kosteutta on liikaa, päällystystyö viivästyy.

Jos eriste ja lattiapäällyste laitetaan liian kostean betonin päälle voivat seuraukset olla kohtalokkaita – ja kalliita. Suomen Betonitietoyhdistyksen mukaan tyypillisiä vaurioita ovat muun muassa päällysteen irtoaminen, värjäytyminen, hajuhaitta sekä terveydelle haitalliset mikrobit ja kemialliset emissiot.

Pakkaskausina Lank suosittelee asiakkaalle, että yläpohjan eristys ja ikkunat ovat paikalloillaan. Myös tilan tuuletuksen pitää olla kunnossa, jotta kosteus saadaan pois sisätiloista. Ilmanvaihto on tärkeä, jotta betonista haihtuva kosteus pääsee ulos, eikä tiivisty rakenteisiin.

6 kilowatin tehoinen lämmitin vaatii toimiakseen kolmivaihepistokkeen. Uusi, pienempi 3 kilowatin lämmitin vaatii sukopistorasian. Molemmat laitteet ovat kooltaan varsin kompakteja – noin 70 cm pitkiä, 40 cm leveitä ja 60 cm korkeita. Ne eivät vie paljoa tilaa kuljetuksessa, eikä rakennuksella. Lämmittimet riittävät jopa 250 neliön lämmittämiseen.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20126_31267.jpg
Vanha tiilipiippu uudelleen käyttöön
Tulisijan ja piipun uudelleen käyttöönotto pitkän hiljaiselon jälkeen vaatii aina asiantuntijan tarkastuksen ja hyväksynnän. Kun vanha piippu halutaan ottaa uudelleen käyttöön, on sen tiiviys ja materiaalien käyttökelpoisuus tarkistettava. Tiilipiippu on saattanut vuosien käyttämättömän jakson aikana vaurioitua tai saumat hapertua. Monissa vanhoissa rakennuksissa saattaa löytyä esimerkiksi sotavuosien runtelemia hormeja, joten tarkastus ja mahdollinen korjaus ennen käyttöönottoa on aina hyvä tehdä.Hyvä on myös muistaa, että yli kolme vuotta käyttämättä ollutta piippua ja tulisijaa ei saa jo pelkästään turvallisuussyistä ottaa ilman tarkastusta ja nuohousta käyttöön. Nuohouksen saa suorittaa vain laillistettu ammattinuohooja.
20182_51537.jpg
Miten ilmalämpöpumppu valitaan? Kuka sen saa asentaa?
Talvikuukausina koti kaipaa usein lisää lämpöä – nopeasti, tehokkaasti ja mielellään myös edullisesti. Ilmalämpöpumppu onkin tässä tarkoituksessa hyvä valinta lähes taloon kuin taloon. Erityisen suosittu se on sähkölämmitteisten talojen lisälämmönlähteenä.
20191_56036.jpg
Lämmitysmuoto uuteen tai vanhaan taloon
Rakennatpa uutta tai korjaatpa vanhaa, niin varmasti pohdit lämmitysasioita. Saisiko pienemmät lämmityskustannukset? Ympäristöystävällisen, helpon ja varman lämmityksen? Nyt on oikea hetki tarkastella lämmitysjärjestelmää kokonaisuutena ja ennakoida tulevaa, esim. sähkön hinnan nousua, lämmityksen etävalvontaa ja mahdollista kodin viilennystarvetta.
20081_8182.jpg
Marimekon sisustustuotteet
Marimekon sisustustuotelinjan päätuotteet ovat omassa kangaspainossa painetut puuvilla- ja pellavakankaat. Näiden lisäksi mallistoihin kuuluu erilaisia valmiita tuotteita, kuten keittiö- ja kattaustuotteita, vuodevaatteita ja kylpytekstiilejä. Kokoelmat sisältävät sekä klassikkotuotteita että sesongeittain vaihtuvia uutuuksia.Marimekon monipuolinen kuviomaailma, uudistettu painotuotanto ja vahva suunnitteluosaaminen antavat sisustus-tuotelinjalle erinomaiset lähtökohdat kehittää myös uusia tuotteita. Mallistoja kehittäessään Marimekko luo omaa sisustustyyliään. Aiheet kuoseihin tulevat elämästä ja ympäröivästä maailmasta, luonnosta, tapahtumista ja ihmisistä. Suunnittelijoiden luovaa osaamista on löytää ideat ja lähteä rohkeasti kehittämään niistä tuotteita omaa persoonallisuuttaan toteuttaen. Kokoelman kuviot yhdistyvät toisiinsa erilaisissa teemoissa ja värimaailmoissa.
16_P_25184.jpg
Sähköremontilla lisää turvallisuutta
Sähkötukkuliikkeiden sähkötarvikemyynti laski ensimmäisellä vuosineljänneksellä 12,7 % edellisvuodesta 171 miljoonaan euroon. Viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana sähkötukkuliikkeiden sähkötarvikemyynti kasvoi kuitenkin noin prosentin verrattuna vuotta aiempaan.Korjausrakentamisen liikkeellelähtö luo sähkötarvikkeille uutta kysyntää hankkeiden edetessä kohti loppuvaiheitaan. Sähköistykseen ei silti kiinnitetä riittävästi huomiota, vaan sen osuus korjaushankkeissa usein alimitoitetaan.- Korjausrakentamisen yhteydessä tulee aina uudistaa myös sähköistystä, sillä näin voidaan säästää energiaa sekä lisätä tilojen toimivuutta ja asumismukavuutta, Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari sanoo.- Sähköremontin myötä kiinteistön sähköturvallisuus saadaan kerralla kuntoon. Kuluttajien tulee muistaa turvallisuus myös omissa laitehankinnoissaan, sillä vaarallisia tuotteita kuten valaisimia ja jatkojohtoja on markkinoilla aiempaa enemmän. Kannattaa aina valita laatua halpatuotteen sijaan, Hailikari opastaa.Lisätietoa sähkötarvikkeista
20143_38304.jpg
Omakotitalo sai uuden betonitiilikaton
Länsi-Vantaalla sijaitseva omakotitalo sai kesällä 2013 uuden Ormax Protector+ -betonitiilikaton. Monimuotoisessa katossa on toistakymmentä lapetta sekä kattolyhtyjä. Haasteellisen katon toteuttaminen hoitui ammattiasentajilta varmalla rutiinilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton