Mitä maalämpö maksaa ja paljonko se säästää?

Maalämpö tarjoaa paitsi ekologista myös erityisen vaivatonta lämmitystä – kun maalämpöpumppu on asennettu ja asetukset ohjausyksikköön tehty, lämmitys ei vaadi lisätyötä. Taloudellisesti järkevintä maalämpöön sijoittaminen on silloin, kun lämmitettäviä neliöitä on paljon. Maalämpöpumppu tuo myös turvaa energian hinnanvaihteluihin, sillä se tarvitsee lämmön tuottamiseen vain vähän sähköä.

Maalämpö on hankintahinnaltaan kalliimpi kuin esimerkiksi ilma-vesilämpö, mutta sen käyttökustannukset ovat edullisemmat.Maalämpö on hankintahinnaltaan kalliimpi kuin esimerkiksi ilma-vesilämpö, mutta sen käyttökustannukset ovat edullisemmat.

Maalämpöpumput ovat erityisen sopivia kohteisiin, joissa lämmitysenergian tarve on suuri. Tällöin myös energialaskun säästö on merkittävä ja maksaa alkuinvestoinnin nopeasti takaisin pienempinä lämmityskuluina. Nykyisin jo yli puoleen uusista omakotitaloista valitaan lämmitysmuodoksi maalämpö.

Lue myös: Energiatehokas ja ekologinen maalämpö voitti lämmitysjärjestelmien puntarissa

Uudiskohteiden lisäksi maalämpöpumput sopivat erinomaisesti moniin saneerauskohteisiin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Maalämpö on energiatehokas, huoleton ja ympäristöystävällinen vaihtoehto esimerkiksi vanhan öljy- tai maakaasulämmityksen korvaajaksi.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että kovin ahtaalle tontille tai pohjavesialueelle ei välttämättä ole mahdollista porata maalämpöpumpun vaatimaa energiakaivoa. Maalämmön asennus vaatii aina toimenpideluvan.

Lue myös: Maalämpö, ilma-vesilämpö, hybridilämmitys vai jokin muu? Selvitä, mikä lämmitys sopisi parhaiten sinun kotiisi

Jämä Star RST Inverter on kompaktin kokoinen maalämpöpumppu, joka on varustettu kierroslukuohjatulla inverter-kompressorilla. Se mukautuu automaattisesti vastaamaan talon ja käyttöveden tehon tarvetta, jolloin saavutetaan optimaalinen hyötysuhde ympäri vuoden.Jämä Star RST Inverter on kompaktin kokoinen maalämpöpumppu, joka on varustettu kierroslukuohjatulla inverter-kompressorilla. Se mukautuu automaattisesti vastaamaan talon ja käyttöveden tehon tarvetta, jolloin saavutetaan optimaalinen hyötysuhde ympäri vuoden.
Johannes Laaksonen kertoo, että maalämmön valintaa puolsivat muun muassa lämmityskustannusten tuntuva pieneneminen, helppous ja huoltovapaus. Uudet laitteet sijoitettiin omakotitalon tekniseen tilaan, josta purettiin vanha öljykattila ja 2 000 litran sisäsäiliö.

Johannes Laaksonen kertoo, että maalämmön valintaa puolsivat muun muassa lämmityskustannusten tuntuva pieneneminen, helppous ja huoltovapaus. Uudet laitteet sijoitettiin omakotitalon tekniseen tilaan, josta purettiin vanha öljykattila ja 2 000 litran sisäsäiliö.

Laaksoset vaihtoivat öljyn maalämpöön

Raisiolaisen Laaksosen perheen vuonna 1991 rakennettu omakotitalo lämpenee nykyisin maalämmöllä. Ennen lopullisen lämmityspäätöksen tekemistä Laaksoset tutkivat netistä useita vaihtoehtoja ja juttelivat samassa tilanteessa olevien tuttujen kanssa. Katso alta video ja lue täältä, miksi öljylämmityksen tilalle valittiin lopulta juuri maalämpö, kuinka lämmitysremontti sujui ja minkä verran se maksoi.

Maalämmön hinta koostuu laitteistosta, asennuksesta ja energiakaivon porauksesta

Maalämpö on hankintahinnaltaan kalliimpi kuin esimerkiksi ilma-vesilämpö, mutta sen käyttökustannukset ovat pienemmät. Karkeasti arvioiden maalämpö omakotitaloon maksaa noin 17 000–25 000 euroa. Hinta koostuu energiakaivon porauksesta (tai keruuputkiston kaivamisesta), laitteistosta ja asennuksesta.

Mitä syvempi kaivo tarvitaan, sitä enemmän poraus maksaa. Lämpökaivon poraussyvyys määräytyy muun muassa maalämpöpumpun koon mukaan ja on kilowattia kohden yleensä noin 20 metriä. Pienimmille 6 kW:n maalämpöpumpuille voi siis riittää 120-metrinen energiakaivo, kun taas isoimmat tarvitsevat yli 300 metrin poraukset.

Asennushintaan puolestaan vaikuttaa esimerkiksi se, tarvitseeko vanha laitteisto purkaa uuden tieltä. Hintaa voivat nostaa myös mahdolliset lisävarusteet tai isompi käyttövesivaraaja. Haluttaessa koko lämmitysremontti voidaan toteuttaa kätevästi avaimet käteen -periaatteella.

Lataa esite Kaukoran Jämä-maalämpöpumpuista >>>

Maalämpöjärjestelmän tarkan hinta-arvion laskeminen edellyttää kohteen pohjatietojen kartoittamista, jonka pohjalta urakoitsija laatii uudesta lämmitysjärjestelmästä mitoituksen ja tarjouksen.

Pyydä tarjous

Maalämpöjärjestelmä säästää lämmityskuluissa parhaimmillaan jopa 80 prosenttia, joten se voi maksaa itsensä takaisin pienentyneinä energiakuluina alle 10 vuodessa. Maalämpöpumppu on myös erinomainen turva energian tuntuvaankin hintavaihteluun, sillä se tarvitsee vain vähän sähköä riittävän lämmön tuottamiseen.

Maalämpö on sekä käyttökustannuksiltaan edullinen että hyvin vaivaton lämmitysmuoto.

Maalämpö on sekä käyttökustannuksiltaan edullinen että hyvin vaivaton lämmitysmuoto.

Muista Jäspi-lämmitysrahoitus! Kampanja-aikana 1.4.–30.6.2022 saat rahoitukselle 6 kuukautta korotonta ja kulutonta maksuaikaa. Jäspi-lämmitysrahoitus on lämmityslaitteen hankintaan ja asennukseen räätälöity luotto, jonka avulla voit maksaa hankintasi sinulle sopivissa kuukausierissä. Rahoitusta on mahdollista hakea koko lämmitysjärjestelmän hankintahinnalle, eli työn osuudelle ja laitehankinnalle.

Rahoituksen lisäksi lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen voi hakea avustusta. Lue lisää eri tukivaihtoehdoista täällä >>>.

 
Julkaistu
18.5.2022