Viisi eri grilliä, viisi eri ruokaa – näin valitset omiin kokkauksiin sopivan grillin

Tiedätkö, minkä grillin valitset, jos haluat valmistaa mehevää nyhtöpossua tai paistaa artesaanipizzaa? Jos taas ohjelmassa on barbeque -juhlat, sen keskiössä on ilman muuta kamado! Grillien ääreen meidät johdattaa K-Ryhmän tuotepäällikkö Sauli Kajosaari.
 

Rafi_grillaus2

Kokosimme grillinostajalle listan erilaisista grilleistä, niiden ominaisuuksista ja siitä, mitä kannattaa huomioida hankinnassa. Grillivalikoimaa on helppo tutkia vaikkapa Hintaoppaan sivuilla. Hintaopas on kuluttajalle maksuton vertailupalvelu, jonka valikoimissa on satoja erilaisia grillejä. Niitä kaikkia voi vertailla suodattamalla Hintaoppaan hakupalvelun kautta muun muassa merkkejä, kokoja, ominaisuuksia, suosituksia, hintoja ja käyttäjäarvosteluja.

Vertaile grillejä
 

1. Wingsit, makkarat ja pihvit pienelle porukalle – valitse hiiligrilli

Kun haluat varman perusgrillin pienen porukan käyttöön, pallogrilli on oivallinen vaihtoehto. Halvinta ei kannata ostaa, vaan kokeilla grillien painoa, mikä kertoo kestävyydestä ja materiaalien vahvuudesta. Mitä painavampi grilli, sen paksummista materiaaleista se on valmistettu ja on siten tukeva ja turvallinen.

– Halvimpien mallien ilmansäätöventtiilit ovat vähän sinne päin. Kalliimmissa malleissa laadukkaammat materiaalit ulottuvat myös venttiileihin, Kajosaari kertoo.

Grillin valinnassa kannattaa aina muistaa miettiä minkä kokoiselle porukalle ruokaa valmistetaan.

Tutustu hiiligrilleihin täällä.
Yksi suosituimmista hiiligrilleistä on BioLite Firepit.Yksi suosituimmista hiiligrilleistä on BioLite Firepit.

2. Kasvikset, nyhtöpossu ja sivukeittimellä uudet perunat – valitse kaasugrilli

Hintaoppaan suosituimpia kaasugrillejä on Mustang Grill Gourmet 4+1Hintaoppaan suosituimpia kaasugrillejä on Mustang Grill Gourmet 4+1

Kaasugrillillä voi valmistaa melkeinpä mitä tahansa, kun ostotilanteessa muistaa pohtia miten usein ja minkä kokoiselle porukalle ruokaa valmistetaan. Kaasugrillin jatkuva suosio perustuu helppokäyttöisyyteen. Se lämpenee hetkessä tavoitelämpötilaan, eli ruuanlaiton aloittamista ei tarvitse odotella. Mikäli grilli on käytössä jatkuvasti, Kajosaari kehottaa hankkimaan kolmen polttimen mallin. Silloin myös epäsuora grillaus on mahdollista.

– Tällöin keskimmäinen poltin pidetään sammuksissa ja reunimmaiset polttimet päällä. Näin lämpö kiertää sivuilta keskelle ja grilliin saa uunimaisen lämpöjakauman.

Epäsuora grillaus soveltuu pitkää valmistusaikaa vaativille ruuille kuten kokonaisesta kasslerista valmistettavalle nyhtöpossulle, joka vaatii matalaa ja pitkäkestoista lämpöä.

Grillikaupoilla kannattaa myös tarttua grilliin ja kokeilla painoa. Mitä painavampi grilli, sen laadukkaampi tuote.

Kaasugrillin puhtaanapitoon kannattaa myös kiinnittää huomiota ja pitää se puhtaana aina käytön jälkeen.

Katso lisää kaasugrillejä täältä

3. Rapeaa kanaa, kukkakaalia, savustettua lohta – valitse Kamado-grilli

Kamado on keraaminen, lasipinnoitettu, munanmuotoinen ja useimmiten melko painava hiiligrilli, jonka edut tulevat esille pitkän valmistusajan vaativassa barbeque-grillauksessa. Markkinoiden suosituin kamado-valmistaja on Big Green Egg, joka tunnetaan nimensä mukaisesti vihreästä väristä.


– Syvällisemmin grillaukseen vihkiytynyt valitsee tänä päivänä kamadon. Grilliharrastaja saattaa hankkia kamadon kaasugrillin viereen, mutta ennemmin tai myöhemmin kaasugrilli jää vähemmälle käytölle, Sauli Kajosaari sanoo.

Kamadoja löytyy markkinoilta useita eri kokoja, joten hankintaa määrittävät omat tarpeet.

Suosituin kamado-grilli on VidaXL Kamado 41139Suosituin kamado-grilli on VidaXL Kamado 41139

K-Raudan omassa Cello-mallistossa pienin kamado on 15-tuumaisella keittotasolla varustettu pöytämalli ja suurin 23-tuumainen. Niiden välissä on suosituin, perhekäyttöön soveltuva 21-tuumainen malli. Hinnat alkavat vajaasta 400 eurosta ja päätyvät Big Green Eggin mallistosta löytyvään, peräti 29-tuumaiseen ja lähes 4 000 euron hintaiseen ammattimaisemman käytön malliversioon.

Summa summarum, kamado soveltuu hitaan kypsytyksen lisäksi vaikkapa pihvin paistamiseen savustukseen tai vihannesten paahtamiseen. Grilliä voi käyttää läpi vuoden sen tiiviyden ansiosta. Siksi kamadon lämmönsäätely kannattaa opetella kunnolla.

Lisää erilaisia Kamado-grillejä täällä.

4. Savukalat, -lihat ja -kasvikset ­– valitse Bulled Smoker tai pellettigrilli

Hintaoppaan suosituin pellettigrilli on Traeger Pro D2 575Hintaoppaan suosituin pellettigrilli on Traeger Pro D2 575

Hiili- ja kaasugrillin lisävarusteena savustuslaatikko täydentää kesäkeittiön ruokalistaa. Savustettuna toimivat parhaiten rasvaiset kalat, kuten lohi, muikku ja siika, joskin myös savuahven on herkullinen. Kasvisten savustamisessa kannattaa muistaa, että savun maku tarttuu paremmin kosteaan pintaan. Öljyä siis kasvikset hyvin ennen laatikkoon sujauttamista. Savustuslaatikon pohjalle sirotellaan ohut kerros kosteaa, halutun aromin tuovaa savustuspurua. Grillin lämpö saa purut savuamaan.

Jos pihalla halutaan savustaa isompia määriä, tarkoitukseen soveltuu esimerkiksi pystymallinen Bullet Smoker -savustusgrilli.

Kyseessä on hiiligrilli, jonka sivulla on saranoitu ovi. Savustusgrillin sisäpuolen yläosassa voi olla ripustuskoukku kokonaisten kalojen savustamista varten.

Vaihtoehtona savustamiseen on sähköllä toimiva pellettigrilli, joka soveltuu myös perinteiseen grillaamiseen. Pellettigrillissä on syöttöruuvi, jolla syötetään pellettiä grillin sisällä olevaan polttomaljaan. Palaessaan pelletti tuottaa lämpöä ja jonkin verran savua.
– Pellettigrillit ovat elektronisesti ohjattuja, joten niissä on tarkka lämmönsäätö. Lämpö pysyy hyvin grillin sisällä, Kajosaari selvittää.

Pellettigrillien hinnat alkavat noin 600 eurosta.

Tutustu pellettigrilleihin täällä.

5. Viikon päätteeksi artesaanipizzaperjantai – valitse pizzauuni pihalle

Entäpä pizzauuni kotipihalla? Markkinoille on putkahdellut useita eri kokoisia pitsauuneja, joista tunnetuin lienee suomalaisen Kristian Tapaninahon kehittämä Ooni.

– Pitsauuneja menee tällä hetkellä hillittömiä määriä. Kysyntä on kasvanut koko korona-ajan, Kajosaari sanoo.

Ooni-uunin kanssa valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Pizza paistuu minuutissa, sillä sen lämpötila saadaan todella kuumaksi, 500 asteeseen. Panosta pizzataikinaan, valitse laadukkaat jauhot ja anna taikinan kohota kahdesti. Kunkin lempitäytteet päälle ja ah, nautinto on valmis kädenkäänteessä.

Oonin Karu 12 on yksi suosituimmista pizzauuneista.Oonin Karu 12 on yksi suosituimmista pizzauuneista.

Helposti siirreltävät uunit toimivat pääsääntöisesti kaasulla, mutta saatavilla on myös hiili- ja puukäyttöisiä malleja. Uunien hinnat alkavat noin 350 eurosta.

Tutustu pizzauuneihin täällä.

+ 1: Makkarat, vihannekset ja pihvit – valitse sähkögrilli kerrostaloon

sähkögrilli_rafi

Muista varmistaa taloyhtiön säännöistä, saako parvekkeellasi grillata. Sähkögrilli on ainut vaihtoehto parvekegrillaukseen. Sähkögrillit ovat kehittyneet vuosien varrella maksimitehojen kasvettua ja paistopintojen parannuttua.

– Sähkögrillien suosio kasvaa vuosi vuodelta. Niiden hinnat alkavat noin 120 eurosta, Sauli Kajosaari kertoo.

Sähkögrillejä voit vertailla täällä.

 

 
Päivitetty
18.5.2022