Tietäisitkö, jos talosi katossa on jokin vialla? Kuntokartoitus voi paljastaa yllättävän vaurion

Lumen ja jään katoille aiheuttamat vauriot saattavat paljastua sattumalta. Asiantuntija kehottaakin tarkistamaan katon kunnon säännöllisesti. Ammattilaisen tekemä kuntokartoitus sisältää korjauskehotukset, mutta ei vielä sido mihinkään.
 

Kuntokartoitus2

Katon kuntokartoitus on yksi tapa varmistua omakotitalon katon kunnosta. Hyvä hetki tarkastukselle on kevät, kun lumet ovat sulaneet.

Katon kunnon tarkistuksessa käydään läpi muun muassa lumiesteiden ja kattoturvatuotteiden kunto. Talven jälkeen riskinä on, että lumi on aiheuttanut vaurioita. Rakennusmääräys edellyttää, että sisäänkäynnit ja kulkuväylät on suojattu lumen putoamiselta.

– Samalla tarkistetaan katon kunto muutenkin talven jäljiltä, Keski-Suomen Kattokeskuksen myyntipäällikkö Juho Kellosaari kertoo.

Talvi on haastavaa aikaa katon kiinnityksille etenkin, jos lämpötila vaihtelee pakkasesta lämpöasteille ja takaisin. Tällöin jäätä kertyy katolla olevan lumen alle. Seurauksena lumiesteet voivat irrota jään puristuksen vaikutuksesta. Kattotikkaiden irtoaminen voi tehdä kattoon reiän.

Katso täältä tsekkilista omakotiasujan katon vuositarkastukseen.
 

Roskat voivat paljastaa vuotokohdan

Katon tarkastuksen asialistalla ovat yläpohjan läpiviennit ja niiden tiivistykset. Samalla tarkistetaan, onko talossa aluskatetta ja onko se ehjä ja tiivistetty läpivientien kohdalta. Aluskatteen kohdalla on oleellista selvittää, onko sen yläpuolella tuuletuslauta. Laudan puuttuminen heikentää katon tuulettumista.

– Jos aluskate puuttuu, siinä tapauksessa kannattaa tehdä kokonaisvaltainen kattoremontti. Näissä tapauksissa uusitaan myös sadevesijärjestelmät sekä turvalaitteet, Kellosaari kertoo.

Tarkastaja ottaa myös selvää, pääseekö sadevettä tai sulamisvesiä jotain kautta yläpohjaan ja onko yläpohjassa roskia.

– Puun lehdet ja neulaset voivat päästä yläpohjaan läpivientien raoista. Jos roskat pääsevät sinne, pääsee vesikin. Jos piipun juurella on paljon neulasia ja lehtiä, tiedämme, että ne ovat päässeet piipun pellityksen välistä yläpohjaan, Kellosaari selvittää.
 

Tuuletuksen toimivuus selviää sisäpuolelta

Kuntotarkastuksessa katon kuntoa selvitetään myös sisäpuolelta. Tärkeitä osa-alueita ovat muun muassa tuuletuksen toimivuus ja mahdollisten vuotojen paikantaminen.

– Jos katto ei tuuletu ja kondenssivettä pääsee yläpohjaan, vesi tippuu yläpohjaan villan päälle, menee rakenteisiin ja alkaa pahimmassa tapauksessa lahottamaan rakenteita, Kellosaari kertoo.

Osa tuuletuksen ongelmista saattaa selittyä rakentamisajan ratkaisuilla tai remontin yhteydessä tehdyillä rakenteellisilla muutoksilla. Moneen rintamamiestaloon on rakennettu asuintilaa alun perin viileisiin vinttitiloihin, jolloin tuulettuvuus on saattanut heikentyä ja seurauksena rakenteisiin on päässyt muhimaan kosteutta.

Kuntokartoituksessa tärkeää on tarkistaa tuuletuksen toimivuus ja paikantaa mahdolliset vuodot.Kuntokartoituksessa tärkeää on tarkistaa tuuletuksen toimivuus ja paikantaa mahdolliset vuodot.

”Nuoremmat eivät välttämättä tietoisia”

Kellosaari on uransa aikana huomannut, että pitkään omakotitalossa asuneet ja kenties talon itse rakentaneet ovat yleensä hyvin tietoisia katon huollon ja säännöllisten tarkistusten merkityksestä.

– He tietävät paljon asiasta ja saattavat tarkistaa katon kuntoa itsekin. Nuorempi sukupolvi ei ole välttämättä yhtä tietoinen siitä, millaisia riskejä katolla voi olla. Ja vaikka tietäisivät, eivät välttämättä osaa tarkastaa kattoa itse. Pitää myös muistaa, että kaikki eivät uskalla mennä katolle.

Erityisen riskialttiita kohtia vaurioille ovat erillaiset saumat, jiirit ja läpiviennit. Mahdolliset vauriot havaitaan useimmiten erilaisten vinkkelien tai kuistien kohdilla.

– Harvoin katto alkaa vuotaa suoralta osalta. Pellit ovat myös hyviä, harvoin ne ruostuvat puhki.
 

Maksuton katon kuntokartoitus

Katon kuntokartoitus on maksuton toimenpide, joka ei velvoita asiakasta mihinkään. Kattoasiantuntija tekee silmämääräisen kuntoarvion ja sen pohjalta raportin, joka käydään läpi asiakkaan kanssa. Jos korjattavaa löytyy, asiakas päättää, mitä jatkotoimenpiteitä tehdään.

– Kuvaamme kaikki ongelmakohdat ja teemme korjausehdotuksen. Sen toteuttaminen jää aina talon omistajan vastuulle, Kellosaari sanoo. Hän painottaa, että katto on oleellisessa roolissa talon käyttöiän pidentämisen kannalta.

– Jos katto vuotaa, koko talo voi olla nopeasti pilalla. Katon kunnossapidolla voi säästyä isoilta ja kalliilta vahingoilta.
Kattoremontin hinta vaihtelee paljon peltiprofiilien ja eri tiilimallien välillä. Hintaan vaikuttaa oleellisesti myös kattoturvatuotteiden määrä. Viime aikoina puun ja teräksen hinnannousu on vaikuttanut remonttien hintaan.

Tyypillisesti omakotitalon kattoremontin hinta on 20 000 euron molemmin puolin.
Läheskään aina kattoa ei tarvitse uusia. Jos esimerkiksi lumieste on irronnut ja vaurioittanut kattoa, pelkkä lumiesteiden ja peltiosien vaihtaminen saattaa riittää. Silloin kustannus voi olla joitakin tuhansia euroja.

Varaa Kattokeskuksen ilmainen katon kuntokartoitus 1940–1990-luvun taloosi täältä.

 

 
Päivitetty
9.5.2022