Ammattilaisen palkkaaminen remonttiin on yksityishenkilöllekin helppoa Palkkamyllyn avulla

Kesä lähestyy ja mielessä siintää kodin tai kesämökin rakennus tai korjaus? Kun tiedät, mitä töitä haluat teettää ammattilaisella, täytyy seuraavaksi löytää sopiva tekijä ja hoitaa työ ja sen korvaus kuntoon hänen kanssaan. Vastuullinen rakennuttaja huolehtii kaikista lakisääteisistä maksuista eikä teetä pimeää työtä.

Kun yksityishenkilö rakentaa tai remontoi, ammattirakentajan saamiseksi töihin on kaksi vaihtoehtoa: on mahdollista palkata sopiva rakentaja itse tai ostaa koko palvelu yritykseltä. Työntekijän palkkaaminen on yllättävän helppoa Rakennusliiton Palkkamyllyn avulla, ja se tulee usein myös halvemmaksi kuin yritykseltä ostaminen. Yrityksen laskuttaman summan tulee kattaa rakentajan palkkakulujen lisäksi erilaisia yrityksen kiinteitä ja muuttuvia kuluja, jotta yritystoiminta on kannattavaa.

Palkkamylly laskee sivukulut kuntoon

Kun maksat palkkaa yksityishenkilölle, sinun tulee työntekijälle maksettavan nettopalkan lisäksi huolehtia monista pakollisista maksuista eri tahoille: vakuutuksista, eläkemaksuista ja ennakonpidätyksestä. Kaikkien työntekijän palkkaamiseen liittyvien maksujen selvittäminen ja hoitaminen erikseen on työlästä, minkä vuoksi Rakennusliitto on luonut Palkkamylly-palkanmaksupalvelun yhdessä Palkkaus.fi:n kanssa.

Palkkamyllyn avulla Rakennusliiton itsensätyöllistävä jäsen voi lähettää työn tilaajalle palkkalaskelmansa. Palvelu laskee kaikki sivukulut, ja tilaajana saat helposti maksettua palkan ja hoidettua lakisääteiset maksut verottajalle ja muille viranomaisille.

Maksujen suorittamisen lisäksi palkkatiedot tulee ilmoittaa tulorekisteriin ja työntekijälle tulee antaa tosite palkasta.

– Palkkamyllyllä kaikki nämä ja myös kotitalousvähennyksen hakeminen hoituvat helposti. Palvelun käyttäminen on maksutonta Rakennusliiton jäsenille ja heidän työnantajilleen, Rakennusliiton ura- ja koulutussuunnittelija Marjukka Hilbert kertoo.

Pimeästä työstä on harmia kaikille osapuolille

Miksi kaikista lakisääteisistä maksuista sitten pitää huolehtia? Pimeästä työstä on haittaa sekä työn tekijälle ja teettäjälle että yhteiskunnalle. Työntekijälle ei kerry eläkettä eikä myöskään työssäoloehtoa työttömyyspäivärahaa varten. Rakennusliiton sosiaalipoliittinen asiantuntija Jere Ketola nostaa esiin etenkin mahdolliset työtapaturmat.

– Pimeää työtä tekevä ei ole minkään työnantajan järjestämän tapaturmavakuutuksen piirissä. Jos sattuu jotain, hoito menee kokonaan omaan piikkiin, Ketola selittää.

Työtapaturman sattuessa korvataan koko ansionmenetys, kun muuten sairauspäiväraha korvaa maksimissaankin vain noin 60 prosenttia. Ketola toteaa, että vakuutettuna saa myös tutkimukset ja hoidon nopeammin yksityiseltä, kun julkisen puolen hoitojonot ovat pitkiä.

Myös työn teettäjän oikeudet ovat tapaturman tai rakennusvirheen sattuessa kunnossa, kun työllistäminen on hoidettu lakien ja määräysten mukaan. Pimeä työ vääristää myös kilpailua alalla ja aiheuttaa vahinkoa rehellisesti toimiville yrityksille ja työntekijöille.

Jere Ketola tietää, että pimeä työ voi aiheuttaa ongelmia sekä ostajalle että myyjälle.

Jere Ketola tietää, että pimeä työ voi aiheuttaa ongelmia sekä ostajalle että myyjälle.

Näin Palkkamylly toimii

  • Rakennus- tai remonttityön tekijä tai työn tilaaja voivat ehdottaa Palkkamyllyn käyttöä palkanmaksuun.
  • Molemmat luovat itselleen profiilit Palkkamyllyyn.
  • Työn tilaaja hoitaa työtapaturmavakuutuksen.
  • Kun työ on tehty tai sovittu palkanmaksu on ajankohtainen, työn tekijä tekee palkkalaskelman Palkkamyllyssä ja lisää siihen tarvittaessa matka- tai kulukorvaukset. Myös työn tilaaja voi tehdä palkkalaskelman.
  • Rakentaja lähettää palkkalaskelman järjestelmässä työn tilaajalle tai toisinpäin.
  • Tilaaja maksaa palkan ja sivukulut palvelun kautta.

Tutustu Palkkamyllyyn


 
Julkaistu
9.5.2022