Ilmanvaihto on ilmastoteko

Miten varmistaa, että kodin sisäilma pysyy terveellisenä mutta samalla energialasku ja ympäristökuormitus kurissa? Toisin kuin moni luulee, ilmanvaihto voi auttaa pienentämään asumisen hiilijalanjälkeä ja energiankulutusta. Swegon on nyt ensimmäisenä valmistajana selvittänyt ilmanvaihtokoneiden todelliset ympäristövaikutukset. 

paakuva

Remontoijan tai rakentajan tavoitteena on luoda miellyttävä koti, jossa viihtyy ja jossa elämä toimii. Ilmanvaihto kuuluu tärkeisiin päätöksiin, jonka avulla varmistetaan, että sisäilma pysyy raikkaana ja perhe terveenä.

Koneellinen ilmanvaihto tai älyteknologiaan perustuva tarpeenmukainen ilmanvaihto houkuttavat monia. Osa kuitenkin puntaroi, lisäävätkö ilmanvaihtojärjestelmät energiankulutusta ja päästöjä aikana, jolloin kulutusta pitäisi laskea kohonneiden energiakustannusten ja ilmastonmuutoksen torjumisen takia.

Älykäs koneellinen ilmanvaihto on kuitenkin todellisuudessa ympäristöteko.

Älä tuuleta vaan korjaa ilmanvaihto

Jos sisäilma on tunkkainen, tyypillinen ratkaisu on aukoa ikkunoita. Samalla lämmitysenergia ja siihen käytetyt rahat kuitenkin leijailevat taivaan tuuliin.

Poistoilman lämmöntalteenotto on keskeinen osa koneellista tulo- ja poistoilmanvaihtoa. Sen avulla voi säästää jopa 90 prosenttia siitä energiasta, joka kuluu hukkaan jos energiaa ei oteta talteen.

Ilmanvaihtokone siis säästää energiaa moninkertaisesti aiheuttamaansa kulutukseen nähden. Ympäristötietoiselle rakentajalle ilmanvaihtokone varmistaa taloprojektille asetetut vihreät tavoitteet.

Ilmanvaihdon ympäristövaikutus

Swegon CASA on ensimmäisenä ilmanvaihtokoneena Suomessa saanut virallisen EPD-ympäristöselosteen ja LCA-elinkaarilaskelmat.*

Tämä tarkoittaa, että ilmanvaihtokoneen koko elinkaaren hiilijalanjälki on laskettu virallisten tahojen toimesta. Mukaan on laskettu mm. tuotannossa käytetyt raaka-aineet, valmistus, kuljetukset, 25 vuoden käytönaikainen energiankulutus ja kierrätysvaiheen ympäristökuormitus.

Swegon CASA-koneet valmistetaan Kaarinan tehtaassa, jossa käytetään vain uusiutuvaa energiaa. Käytännössä ilmanvaihtokoneen hiilijalanjälki on suurin piirtein samaa luokkaa kuin esimerkiksi mikroaaltouunilla, jääkaapilla tai muilla yleisillä kodinkoneilla.

Päinvastoin kuin muut kodinkoneet, ilmanvaihtokone ei kuitenkaan pelkästään aiheuta ympäristökuormaa. Energiansäästön ansiosta ilmanvaihtokoneen ympäristöhyödyt ovat monikymmenkertaisesti haittoja suuremmat.

Energiansäästön tuoma hiilipäästöjen vähennys ylittää valmistuksen aiheuttamat hiilipäästöt jo reilusti alle vuodessa, minkä jälkeen ilmanvaihtokone pienentää rakennuksen hiilipäästöjä seuraavan 25 vuoden ajan.

*EPD on ISO 14025 - ja EN 15804 -standardien mukaisesti laadittua ympäristöselostetta, jossa esitetään tuotteen koko elinkaaren ympäristövaikutukset. Se on kolmannen osapuolen varmentama dokumentti, jonka tiedot on tarkastettu ja todettu luotettavaksi. Sertifioinnilla varmistetaan, että selosteiden tiedot ovat vertailukelpoisia rakennustason laskennassa. Myös rakennusten hiilijalanjäljen laskennan apuna käytetään materiaalien varmennettuja ympäristöselostetietoja. Swegon CASA -tuotteiden EPD-ympäristöselosteet ovat Ramboll Finlandin laskemia ja Bureau Veritaksen sertifioimia.

Milloin ilmanvaihtokone kannattaisi uusia?

Vanhan ilmanvaihdon päivittäminen modernimpaan voi olla järkevä ratkaisu, niin euroissa laskettuna, energiataloudellisesti kuin ympäristönkin kannalta.

Viimeisen 20 vuoden aikana talotekniset ratkaisut ovat harpanneet huimasti eteenpäin, joten investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin. Tämän olivat huomanneet myös Kirkkonummella asuvat Nina ja Jari, jotka päivittivät 1990-luvulla rakennetun omakotitalonsa ilmanvaihdon modernille tasolle muutama vuosi sitten. Lue heidän tarinansa täältä.
 

Valtuutettu Ilmateknikko auttaa

Mikäli olet kiinnostunut uudesta älykkäästä ilmanvaihtojärjestelmästä ota yhteyttä Swegon Ilmateknikkoon ja keskustele asiasta kokeneen asentajan kanssa. Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon Ilmateknikko kartoittaa kanssasi sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun.
 


Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Julkaistu
9.5.2022