Haiseeko asunnossasi? Käytä asiantuntijaa homekoiran sijaan

Terveessä talossa ei haise maakellari. Jos haju saa epäilemään sisäilmaongelmia ja hometta, mikä on paras ratkaisu? Homekoiran avulla voidaan tehdä alustava tutkimus, mutta etenkin, jos asiaan liittyy riitatilanne on rakennusterveysasiantuntija (RTA) varmin vaihtoehto.

shutterstock_1697315122_inkku

Lämpenevät kevätsäät ovat otollista aikaa mikrobien kasvulle ja homeen havaitsemiselle. Jos asunnossasi ilmenee erikoisia hajuja tai homekasvustoa, on tilanne selvitettävä pikimmiten. Myös tuhohyönteiset ja terveysoireet voivat olla merkki piilevästä homeesta.

Kiinteistöriitoihin ja -juridiikkaan erikoistuneen Kiinteistölakimies Groupin toimitusjohtaja Henri Alinen on hoitanut satoja homeeseen liittyviä toimeksiantoja.

- Lähtötilanne on usein sellainen, että asukkaat haistavat jotain pistävän tuoksuista tai epäilyttävää asunnossaan. Näissä tapauksissa tulisi ottaa yhteyttä rakennusterveysasiantuntijaan, joka pystyy tutkimaan ongelman lähteen, tekemään rakenneavauksia ja ottamaan materiaalinäytteitä, Alinen kertoo.

Kun alkuselvitys on tehty koulutetun asiantuntijan toimesta ja siihen perustuva raportti on luotettava, oikeuskulut ovat riitatilanteessa yleensä pienemmät ja sovinto saavutetaan helpommin.

Tiesitkö, että homekoiran vainu ei ole pätevä oikeudessa?

Useat hometta epäilevät asukkaat tilaavat homekoiran selvittämään mahdollista homevauriota. Kiinteistölakimies suosittelee kuitenkin kääntymään rakennusterveysasiantuntijan puoleen.

- Jos asia riitautuu, homekoiran havaintoihin perustuva raportti ei ole tarpeeksi luotettava todiste sovintoneuvottelussa tai oikeudenkäynnissä. Laboratoriossa analysoitavat näytöt rakenteista ovat aina ensisijaisia, koska laki (asumisterveysasetus ja sen soveltamisohje) edellyttää, että kaikki mikrobiologiset olot on tutkittava tietyin varmennetuin menetelmin.

- Homekoirasta ei siis ole juurikaan hyötyä asuntokauppariidassa, Alinen kiteyttää.

Ainutlaatuinen RTA-tutkimuspalvelu

Ammattitaitoisen rakennusterveysasiantuntijan (RTA) tilaaminen on siis tärkeää, kun epäilet hometta. Kiinteistölakimies Groupiin kuuluvassa RTA-tutkimuspalvelussa yhdistyvät kuntotutkimukset ja lakipalvelut.

- Jos RTA-tutkimuksesta paljastuu hometta, asiakas saa meiltä kätevästi saman katon alta myös juridisen arvion siitä, miten asiassa kannattaa lain näkökulmasta edetä. Lisäksi tiedämme, että ammattitaitoinen tutkija on tehnyt raportin teknisesti ja juridisesti oikein, mikä helpottaa asian selvittämistä, Alinen summaa.

5 faktaa hometalosta:

  1. Terve talo ei haise. Maakellarin haju tai muu pistävä haju ovat usein merkkejä homeongelmasta.
  2. Home voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä, kurkkukipua tai jopa nenäverenvuotoa. Toisaalta jotkut eivät oireile ollenkaan.
  3. Asuntokaupan jälkeinen reklamointi tulee tehdä asunnon osalta kahden vuoden kuluessa kaupasta. Kiinteistökaupan osalta reklamointi tulee tehdä viiden vuoden sisällä.
  4. Automaattisesti ei voida olettaa, että asunnon myyjä vastaa kaikesta. Tilanne tulee tutkia tapauskohtaisesti.
  5. Sisäilmahaittoihin erikoistuneen rakennusterveysasiantuntijan käyttäminen on aina homekoiratutkimusta parempi vaihtoehto.

 
Julkaistu
28.4.2022