Nyt on oikea aika laittaa mökin ilmanvaihto kuntoon

Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä. Suurin osa niistä on rakennettu 80-luvulla tai aikaisemmin. Useimmilla mökeillä ilmanvaihto on jäänyt kokonaan huomiotta tai se on puutteellista. Ilmanvaihto kannattaa laittaa kuntoon nyt käyttökauden kynnyksellä. 

kuva-1-korvausilmaventtiili-mokin-seinassa_inkku

Talven jälkeen mökin ovesta sisään astuessa tulijaa tervehtii kostean tuntuinen ilma ja ummehtunut haju. Kuulostaako tutulta? Tämä monelle tuttu ongelma kielii mökin ilmanvaihdon riittämättömyydestä.

Vanhemmilla mökeillä ilmanvaihto on yleensä suunniteltu toimimaan painovoimaisesti tai hieman uudemmilla mökeillä koneellisella poistoilmanvaihdolla avustettuna. Liian monelta mökiltä raitista ilmaa sisään kuljettavien korvausilmaventtiilien asennus on kuitenkin tyystin unohtunut. Usein rakennuksen uskotaan myös ”hengittävän” itsessään, eikä korvausilmaventtiilejä ole näin katsottu tarpeellisiksi. Usein korvausilmaventtiilin virkaa toimittaakin vain satunnaisesti auki oleva ovi tai tuuletusikkuna.

Velco-korvausilmaventtiilillä parannat mökin ilmanvaihtoa nopeasti.Velco-korvausilmaventtiilillä parannat mökin ilmanvaihtoa nopeasti.

Ilmanvaihdosta on kuitenkin muistettava huolehtia myös mökillä. Painovoimaisen ilmanvaihdon kenties tärkein elementti on korvausilma, sillä ilman riittävää ja hallittua korvausilmanvaihtoa ilmanvaihto ei toimi oikein. Mikäli toimivaa korvausilmanvaihtoa ei ole, alkaa ilma virrata huoneistoon epäpuhtaita reittejä pitkin. Hajuhaittojen aiheuttajaksi saattaakin paljastua myös rakenteiden kautta sisään virtaava ilma. Epämiellyttävien hajujen lisäksi sisään saattaa kulkeutua terveydelle haitallisia epäpuhtauksia maaperästä ja rakenteista.

Käyttökaudella ilmanvaihdon puutteet ilmenevät etenkin aamuisin makuuhuoneessa tunkkaisena ja hapettomalta tuntuvana ilmana. Usein mökin yhteydessä on myös sauna, joka aiheuttaa ajoittain paljon kosteusrasitusta tiloihin. Myös takka tarvitsee riittävän määrän happea toimiakseen.

Velco-korvausilmaventtiilin asentaminen puuseinään onnistuu helposti porakoneeseen kiinnitettävällä reikäsahalla.Velco-korvausilmaventtiilin asentaminen puuseinään onnistuu helposti porakoneeseen kiinnitettävällä reikäsahalla.

Riittävästi raikasta ilmaa

Jotta ilmanvaihto mökillä toimisi, tulee raitista ilmaa tuoda korvausilmaventtiilien kautta makuu- sekä oleskelutiloihin sekä saunaan. Korvausilmaventtiilit tulee sijoittaa mahdollisimman kauas mahdollisista poistoilmaventtiileistä ja takasta. Toimiva ilmanvaihto tuo asuntoon puhtaaksi suodatettua korvausilmaa ja kuljettaa sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteuden ulos.

Korvausilmaventtiilejä tulee olla huoneiston kokoon suhteutettuna riittävä määrä, sillä oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Hyvä nyrkkisääntö korvausilmaventtiilien määrälle on, että jokaista 20 m² kohden tulisi löytyä yksi korvausilmaventtiili. Korvausilmaventtiilit kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jolloin ilma ehtii lämpenemään ennen laskeutumistaan oleskelualueelle. Hyvä paikka venttiileille on patteriseinällä, katonrajassa ja ikkunan yläpuolella.

Ulkoritilän väri voidaan valita mökin julkisivuun sopivaksi.Ulkoritilän väri voidaan valita mökin julkisivuun sopivaksi.

Velco-korvausilmaventtiileillä ilmanvaihto nopeasti ja edullisesti kuntoon

Velco-korvausilmanventtiilit ovat helppo tapa korjata ilmanvaihto kuntoon edullisesti. Automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvä venttiili huolehtii ilmanvaihdosta myös käyttökauden ulkopuolella. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle ja lämpimällä ilmalla suuremmalle.

Velco-korvausilmanventtiileissä on tehokas suodatin, joka suodattaa ulkoa tulevasta ilmasta siite-ja katupölyn sataprosenttisesti sekä torjuu tehokkaasti terveydelle vaarallisia pienhiukkasia. Etenkin allergiaoireista kärsiville mökkeilijöille laadukas suodatin tuo helpotusta oireisiin.

Velco-venttiilit ovat VTT:n testaamia ja niille myönnetään 10 vuoden takuu. Venttiileihin saatavana myös tehokkaat äänenvaimennusratkaisut.

Katso, kuinka tässä vapaa-ajan asunnossa ilmanvaihtoa parannettiin asentamalla uudet Velco VLR-100 korvausilmaventtiilit.

Monta tapaa asentaa korvausilmaventtiilit

Ilmanvaihdon järjestäminen toimivaksi Velco-venttiileillä ei ole kallista tai monimutkaista. Mökin ilmanvaihdon kunnostaa jo muutamien satojen eurojen panostuksella. Velco-korvausilmaventtiileillä ilmanvaihdon kunnostaminen onnistuu sekä seinälle että puiseen tuuletusluukkuun.

Asennus puiseen tuuletusluukkuun

Mikäli mökiltä löytyvät puiset tuuletusluukut, on ilmanvaihto helppoa ja edullista toteuttaa tuuletusluukkuun asennettavalla Velco-VTR korvausilmaventtiileillä. Venttiilin asentamista varten luukkuihin porataan reiät 105 mm reikäsahalla. Venttiili ja venttiilin vastakappale kiinnitetään ruuveilla. Saatavana valkoisena ja ruskeana.
 

Puiseen tuuletusluukkuun asennettava Velco-VTR.Puiseen tuuletusluukkuun asennettava Velco-VTR.

Asennus seinälle

Niissä kohteissa, joista korvausilmaventtiili puuttuu, saadaan ilmanvaihtoa parannettua esimerkiksi seinälle asennettavalla Velco VLR-100 korvausilmaventtiilillä. Uuden seinäläpiviennin tekeminen onnistuu puurakenteeseen helposti 105 mm kuppiterällä.


Vanhojen korvausilmaventtiilien uusiminen

Vanhat venttiilit ovat helppo uusia Velco VSR-korvausilmaventtiileillä. Jos mökin seinältä löytyvät esimerkiksi vanhat käsisäätöiset venttiilit, niiden päivittämistä termostaattiventtiileihin kannattaa harkita.

Oikea venttiiliratkaisu paikkaan kuin paikkaan
Saatavana myös kattava valikoima muita venttiilikokoja ja lisäosia. Ota yhteyttä, autamme mielellämme oikein tuotteen löytämisessä!


Ota yhteyttä

 

Vinkkejä mökin ilmanvaihtoon
 

  • Huolehdi, että poistuvan ilman tilalle tulee puhdasta ilmaa korvausilmaventtiileistä. Tarkasta korvausilmaventtiilien toiminta ja asenna mahdolliset puuttuvat korvausilmaventtiilit.
  • Muista vaihtaa venttiilien suodattimet säännöllisesti. Tukkeutunut suodatin heikentää ilmanvaihtoa, joten säännöllisestä vaihtamisesta on tärkeää huolehtia. Suositeltu vaihtoväli on 1-2 krt vuodessa.
  • Voit tehostaa ilmanvaihtoa jättämällä tulisijan hormin savupellin raolleen, jolloin hormiin syntyy pieni imu, joka vetää sisäilmaa ulos.
  • Kesämökin ilmanvaihto on syytä jättää toimivaksi myös käyttökauden ulkopuolella. Mikäli korvausilmaventtiilit suljetaan talveksi, on keväällä vastassa jälleen tunkkainen ilma.

 
Julkaistu
27.4.2022