• Etusivu
  • LVI

Maalämpö, ilma-vesilämpö, hybridilämmitys vai jokin muu? Selvitä, mikä lämmitys sopisi parhaiten sinun kotiisi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Julkaistu 20.04.2022Päivitetty 16.11.2023
20229_79493.jpg

Matti Nurmen kotiin Espoossa valittiin öljylämmityksen rinnalle Jäspi Basic Split -ilma-vesilämpöpumppuratkaisu. Pumpun asentaminen öljylämmityksen yhteyteen vähentää energialaskusta vuosittain keskimäärin 40–60 %.

Kodin lämmitysmuoto vaikuttaa merkittävästi niin asumismukavuuteen, -kustannuksiin kuin asunnon arvoonkin. Siksi lämmitysratkaisun valinta kannattaa tehdä huolellisesti ja laskea tarkkaan uuden järjestelmän kokonaishinta suhteessa arvioituihin vuosisäästöihin. Jos kyseessä on vanha talo, on hyvä tarkistaa nykyisen lämmitysjärjestelmän kunto ja selvittää, voiko olemassa olevan lämmityksen jättää uuden järjestelmän rinnalle vai onko lämmitysjärjestelmä järkevintä uusia kokonaan.

Lämmityksen valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistä omakotitalon rakentamisen tai remontoinnin aikana. Raisiossa toimiva Kaukora Oy on tarjonnut erilaisia lämmitysvaihtoehtoja suomalaiskoteihin jo useiden vuosikymmenien ajan. Vuosittain Kaukora toimittaa yli 50 000 lämmityslaitetta, joista tunnetuimpia ovat muun muassa Jäspi-merkkiset ilma-vesilämpöpumput sekä Jämä-tuotemerkillä kulkevat maalämpöpumput.

Erilaisia lämpöpumppumalleja, lämmitysjärjestelmiä ja niiden yhdistelmiä on tarjolla lukuisia. Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa myös vanhan toimivan öljykattilan yhteyteen, mikä pienentää energialaskua keskimäärin 40–60 % vuodessa. Hyväkuntoinen lämmitysjärjestelmä jää siis yhä käyttöön, mutta ilma-vesilämpöpumpun ansiosta lämmityskustannukset tippuvat roimasti.

Lue myös:Toimiva öljylämmitys – mutta liian suuri lasku?

Talon tekninen tila ja sen koko vaikuttavat osaltaan lämmitysjärjestelmän valinnassa. Kuvassa on vanhan öljykattilan tilalle asennettu Jäspi Tehowatti Air Split -ilma-vesilämpöpumppu.
Talon tekninen tila ja sen koko vaikuttavat osaltaan lämmitysjärjestelmän valinnassa. Kuvassa on vanhan öljykattilan tilalle asennettu Jäspi Tehowatti Air Split -ilma-vesilämpöpumppu.

Ilma-vesilämpöpumppu on varteenotettava vaihtoehto myös maalämmölle, erityisesti jos tontille ei ole mahdollista porata lämpökaivoa tai upottaa keruuputkistoa. Maalämmössä alkuinvestointi on suurempi kuin ilma-vesilämmössä, mutta käyttökustannukset ovat pienemmät.

Lue myös:70-luvun omakotitalon öljylämmitys vaihdettiin ilma-vesilämpöön
Lue myös:Energiatehokas ja ekologinen maalämpö voitti lämmitysjärjestelmien puntarissa

Löytääksesi parhaiten sopivan vaihtoehdon juuri sinun kotisi ja perheesi tarpeisiin, huolellisesta suunnittelusta ei kannata tinkiä. Kaukoran valintaopas auttaa sinut alkuun järjestelmän valinnassa.

Mieti sopivaa lämmitysjärjestelmää etsiessäsi, kuinka huolettoman lämmityksen haluat. Esimerkiksi arkea helpottava myUpway-sovellus mahdollistaa Jämä-maalämpöpumpun sekä Jäspi-ilma-vesilämpöpumpun ohjaamisen ja seuraamisen kätevästi paikasta riippumatta.
Mieti sopivaa lämmitysjärjestelmää etsiessäsi, kuinka huolettoman lämmityksen haluat. Esimerkiksi arkea helpottava myUpway-sovellus mahdollistaa Jämä-maalämpöpumpun sekä Jäspi-ilma-vesilämpöpumpun ohjaamisen ja seuraamisen kätevästi paikasta riippumatta.

Muistilista – tarvitset oikean lämmitystavan valintaan seuraavat lähtötiedot:

Uudisrakentaja

  • Kuinka paljon talossa on lämmitettäviä kuutioita ja miten energiatehokas se on (normaali/matala/passiivienergiatalo)?
  • Kuinka paljon olet valmis investoimaan lämmitysjärjestelmään? Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä isompi alkupanostus on, sitä pienemmät ovat käytönaikaiset kustannukset.
  • Minkä verran lämmitysjärjestelmälle on varattu tilaa? Onko talossa tekninen tila vai onko sijoituspaikkana esimerkiksi kodinhoitohuone?
  • Kuinka huolettoman lämmityksen haluat, eli minkä verran olet valmis käyttämään aikaa lämmityksen ylläpitoon?
  • Mitä lämmitysmuotoja on tarjolla (esimerkiksi kaukolämpö)?

Remontoija

  • Tiedot talon lämmitettävien kuutioiden määrästä, energiatehokkuudesta, rakennusvuodesta, eristeratkaisuista ja vanhan lämmitysmuodon energiankulutuksesta.
  • Kuinka paljon olet valmis investoimaan lämmitysjärjestelmään?
  • Mikä on talon nykyinen lämmitysjärjestelmä ja missä kunnossa se on, eli voidaanko tulevassa järjestelmässä hyödyntää olemassa olevia lämmityslaitteita?
  • Minkä verran lämmitysjärjestelmälle on tilaa, eli onko kaikille vaihtoehdoille sopiva tila olemassa tai onko sellainen mahdollista tehdä?
  • Kuinka huolettoman lämmityksen haluat, eli minkä verran olet valmis käyttämään aikaa lämmityksen ylläpitoon?
  • Tarjolla olevat lämmitysmuodot (esimerkiksi kaukolämpö)?

Haluatko lisätietoa? Jätä yhteydenottopyyntö!

Lämmitysjärjestelmä pitää aina mitoittaa talon ja käyttäjien mukaan. Kaukoran asiantuntijat auttavat sinua optimaalisen ratkaisun löytymisessä – jätä yhteydenottopyyntö!

Haluatko lisätietoa? Jätä Kaukoralle yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kaukora Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton