Älä heitä kipsilevyjä sekajätteeseen
Säästä aikaa, rahaa ja ympäristöä

Vastuullisesti valmistetut rakennustarvikkeet kasvattavat suosiotaan eteenkin yksityisten rakentajien, mutta myös rakennusyritysten joukossa. Teräs on yksi tunnetuimmista ja suurella prosenttiosuudella kierrätettävä rakennusmateriaali, mutta tiesitkö, että samoin on kipsilevykin.

Kierrätyskipsin käyttäminen valmistuksen yhteydessä säästää luonnonvaroja sekä edistää samalla kokonaishallintaa tuotteen elinkaariajattelussa.Kierrätyskipsin käyttäminen valmistuksen yhteydessä säästää luonnonvaroja sekä edistää samalla kokonaishallintaa tuotteen elinkaariajattelussa.

Gyprocille vastuullisuus on erittäin tärkeä elementti ja vastuullisuuteen kuuluu ympäristöstä huolta pitäminen ja kierrätys. Tuotannon koordinaattori Sami Lönnberg Gyprocilta kertoo, että Gyproc käyttää luonnon kipsiä eli kierrätettävää raaka-ainetta.

– Kierrätyskipsin hankkimiseen meillä on sopimusasiakkaat, joilta otamme kipsimateriaalia vastaan. Tällä hetkellä kierrätysaste on noin 93–95 %, ja tavoitteemme on päästä 100 prosenttiin, kertoo Lönnberg.

– Vastuullisuus on meille hyvin tärkeä elementti. Olemme määritelleet kolme vastuullisuuden osa-aluetta, jotka ovat taloudellinen vastuu, sosiaalinen vastuu ja ympäristövastuu, Lönnberg jatkaa.

Kierrätysmateriaalin käyttäminen kipsilevyissä on melko helppoa. Raaka-aine punnitaan tehtaalla ja siitä otetaan näytteet puhtauden toteamiseksi. Tämän jälkeen kierrätyskipsi sekoitetaan uusien levyjen tuotannossa syntyneeseen kipsijakeeseen. Seoksesta poistetaan murskausvaiheessa vielä paperi ja raaka-aine on tämän jälkeen valmista.

– Jos ajatellaan Gyprocia tuotteena, sillä on hyvin pitkä elinkaari: kun rakennetaan talo, jonka elinikä on 30-40 vuotta, kipsilevy pysyy seinässä koko tämän ajan. Jos se sattuu menemään rikki, korjaaminen ei vaadi järisyttäviä purkutöitä. Kipsilevyä on helppo työstää. Näen Gyprocin hyvänä ja pitkäikäisenä tuotteena, Lönnberg sanoo.

Tuotannon koordinaattori Sami Lönnberg vastaa Gyprocin kierrätyskipsilaitoksesta, kierrätyskipsiasiakkuuksista ja osasta raaka-aineiden hankintaa.Tuotannon koordinaattori Sami Lönnberg vastaa Gyprocin kierrätyskipsilaitoksesta, kierrätyskipsiasiakkuuksista ja osasta raaka-aineiden hankintaa.

Kipsilevy koostuu:

Kipsilevy itsessään on yhdistelmä kipsiä, kartonkia, vettä sekä pieni määrä lisäaineita. Kipsi louhitaan kipsikivenä, mutta sitä saadaan myös hiilivoimalaitoksista savukaasujen puhdistuksen yhteydestä.
Gyproc-kipsilevyjen kartonki on valmistettu kierrätyspaperista.

Tiesitkö, että kipsilevyt sisältävät kierrätettyä materiaalia? Kipsi on luonnonmateriaali, jota voidaan periaatteessa kierrättää loputtomiin. Huolellinen käsittely sekä laadunvalvonta mahdollistavat sen, että kierrätyskipsistä voidaan valmistaa yhtä laadukkaita kipsilevyjä kuin luonnonkipsistäkin.

Asiaa kipsilevyjen kierrättämisestä


Kierrätä tarpeeton kipsilevy

Jäikö nurkkiisi remontin tai rakennusprojektin jäljiltä ärsyttäviä kipsilevynpaloja ja tarpeettomia kipsilevyjä? Haluaisitko olla mukana vihreämmässä rakentamisessa ja kierrättää ylimääräiset kipsilevyt ja palat?

Rakentajat ja remppaajat:
Kipsilevyjen kierrätykseen voit osallistua myös viemällä niitä jäteasemille. Kierrätettävän kipsilevyn tulee olla puhdasta ja kuivaa. Kipsilevyissä ei saa olla esimerkiksi lautarakenteita, laattoja, metallinkappaleita tai uretaanivaahtoa. Kipsilevynpaloja ei myöskään saa pakata säkkeihin.

Rakennusalan yritykset:
Gyproc etsii jatkuvasti uusia kumppaneita kipsin kierrättämiseen. Jos yrityksesi on kiinnostunut kierrättämään ylijäämäkipsilevyt, kannattaa olla yhteydessä Sami Lönnbergiin.
sami.lonnberg@saint-gobain.com
+358 40 561 2252

Lue lisää kierrätyskipsin vastaanotosta.

Kierrättämisen hyödyt:

  • Säästä jätekustannuksissa
  • Kipsin kierrätys helposti järjestettävissä
  • Säästä luonnonvaroja
  • Edistä kiertotaloutta
Haluaisitko olla mukana vihreämmässä rakentamisessa ja kierrättää ylimääräiset kipsilevyt ja palat?Haluaisitko olla mukana vihreämmässä rakentamisessa ja kierrättää ylimääräiset kipsilevyt ja palat?
750 Gyproc_50th_Juhlalogo
 
Päivitetty
27.4.2022