• Etusivu
  • Talo

Maalari maalasi taloa, mutta millä maalilla?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Uula Color Oy
Julkaistu 14.04.2022
20224_77791.jpg

Pellavaöljymaali sävy 8509 Jäkälä.

Monen mielessä se jo siintää, kesän maalausprojekti. Miten ulkomaali oikeastaan valitaan ja mitkä seikat tulee valinnassa ottaa huomioon?

Totuus on, että ulkomaalausta ei voi aloittaa ennen kuin säät sen sallivat ja maalattava puupinta on päässyt kunnolla kuivahtamaan. Lämpötilan tulisi pysytellä ympäri vuorokauden plussan puolella sekä ilmankosteuden alle 95 %. Silloinkin maalausvuorossa ovat vasta Keittomaalit. Muille maaleille, kuten pellavaöljypohjaisille maaleille, soveltuu paremmin toukokuiset lämpimämmät ja kuivemmat ilmat.

Keräsimme yhteen eri maalien ominaisuudet helpottaaksemme ulkomaalin valintaa.

Ekologistakin ekologisempi Keittomaali

Keittomaali, tuttavallisemmin punamulta sekä keltamulta ilmestyivät suomalaisiin kaupunkikoteihin 1600- ja 1700-luvuilla. Aluksi maalauskohteiksi tulivat vain arvokkaimmiksi koetut kaupungeissa olevat puurakennukset. Tapa kotien punamullalla maalaamiseen levisi vasta myöhemmin, 1800-luvulla, myös maaseudun pirtteihin. Tuolloin kaupungeissa oli jo siirrytty öljymaalien käyttöön.

Keittomaali on maaleista se turvallinen ratkaisu: se hengittää ja on ekologinen. Keittomaalin valmistuksessa käytetään pellavaöljyä, maapigmenttejä sekä vehnäjauhoja, joita yhdessä keittämällä saadaan aikaan kaunis mattapintainen ja lempeästi kulumalla vanheneva maali.

Mihin Keittomaali sitten soveltuu? Paras maalausalusta on uusi ja ennestään maalaamaton sekä aiemmin keittomaalilla käsitelty sahalautapinta. Keittomaali soveltuu myös höylähirsi- sekä höylälautapintoihin, joskin hieman erilaisin käsittelyohjein. Tarkistathan ohjeet höyläpintojen käsittelyyn Keittomaalin valmistajalta ennen työhön ryhtymistä. Aikaisemmin kyllästysaineilla tai öljy-, alkydi tai muilla maaleilla käsitellyllä pinnalla Keittomaali ei pysy eikä sovellu.

Tutustu Uulan Keittomaaliin

Keittomaali sävyt 40 Italianpunainen sekä 20 Keltamulta.
Keittomaali sävyt 40 Italianpunainen sekä 20 Keltamulta.

Pitkät perinteet omaava Öljymaali

Öljymaalilla on pitkä historia. Jo antiikin aikoina puuesineitä käsiteltiin öljymaalilla. Julkisivumaalaukseen sitä alettiin hyödyntää vasta myöhemmin. 1700-luvun Pohjoismaissa maalipinnan sai ylleen kirkot sekä kartanot. Yhä tänäkin päivänä öljymaalia käytetään vanhojen arvokohteiden ulkomaalauksessa.

Tiesitkö, että Uulan Pellavaöljymaalia on käytetty muun muassa Versaillesin palatsin ja Louvren taidemuseon ovien sekä ikkunapuitteiden restauroinnissa?

Uulan Pellavaöljymaalit sävytetään edelleen käsin sävytyspastoja käyttäen. Sävytyspastat eivät ole keinotekoisesti ja kemiallisesti valmistettuja, vaan aitoja maaväripigmenttejä.

Pellavaöljymaali sävyt 8506 Helmi ja 8412 Rypäle.
Pellavaöljymaali sävyt 8506 Helmi ja 8412 Rypäle.

Missä Pellavaöljymaalia voi käyttää? Pellavaöljyä voi sivellä sekä käsittelemättömille että ennestään maalatuille pinnoille, joissa se muodostaa vesihöyryä läpäisevän ja hengittävän pinnan. Maali tulee levittää kahtena ohuena kerroksena. Maalin annetaan kuivua rauhassa ennen toista käsittelykertaa, jolloin maali imeytyy perusteellisesti alustaansa sekä saavuttaa poikkeuksellisen hyvät kestävyysominaisuutensa.

Tutustu Uulan Pellava Öljymaaliin

Petrooliöljymaali peittää kerralla

Perinteinen ja hengittävä petrooliöljymaali valmistetaan käyttäen vernissaa sekä pigmenttejä. Pellavaöljymaalista poiketen, Petrooliöljymaali on tarkoitettu siveltäväksi yhdellä kerroksella, toisin sanoen Petrooliöljymaalilla maalataan kerralla ja runsaalla maalilla.

Petrooliöljymaali soveltuu käsittelemättömille, teollisesti pohjamaalatuille sekä aiemmin öljy-, alkydi tai muovisideaineisilla maaleilla käsitellyille pinnoille.

Vinkki: Kun valitset julkisivuun Petrooliöljymaalin, valitse oviin, ikkunapuitteisiin kaiteisiin sekä vuori- ja räystäslautoihin Pellavaöljymaali.

Tutustu Uulan Petrooliöljymaaliin

Petrooliöljymaali sävy 2018 Tähkä.
Petrooliöljymaali sävy 2018 Tähkä.

Hirsipinnalle kaunis Roslagin Mahonki

Myös Roslagin Mahongilla on pitkät perinteet. Perinteisesti tämä kuultava puupintojen käsittelyaine on valmistettu tervasta sekä keitetystä pellavaöljystä sekoittamalla. Käsittelyaine ei muodosta puun pintaan kalvoa, mutta se suojaa puupintaa säärasituksilta sekä auringonvalolta. Roslagin Mahonkia on mahdollista sävyttää useampaankin sävyyn Uulan omien sävytyspastojen avulla. – Myös nämä sävytyspastat on valmistettu aidoista maaväripigmenteistä.

Roslagin Mahonki soveltuu erinomaisesti hirsipinnoille. Se kunnioittaa hirren luonnetta jättäen puun syyt ja kuviot kauniisti näkyville.

Tutustu Uulan Roslagin Mahonkiin

Roslagin Mahonki sävy 0800 Haapa.
Roslagin Mahonki sävy 0800 Haapa.

Hirsipinnat kaipaavat huomiota hieman eri tavalla

Yhä useampi suomalainen rakentaa kotinsa tänä päivänä hirrestä. Eikä syyttä. Se on meille tuttu materiaali jo vuosisatojen takaa. Hirsitalo on asukkailleen terveellinen ratkaisu, mutta samalla se on ekologinen valinta, sillä hirsi sitoo itseensä hiiltä pitkäkestoisesti. Jotta hirsi ja sen ominaisuudet toimivat kaikille osapuolille parhaalla mahdollisella tavalla, tulee kiinnittää huomiota tapaan, jolla sitä käsitellään. Hengittäviä luonnonöljyjä sekä maan omia pigmenttejä hyödyntäen saadaan puu suojattua ja kestämään vahvana kymmeniä, jopa satoja vuosia.

Uusi hirsipinta, erityisesti höylätty hirsi on erittäin tiivis sekä sileä, ja se vapauttaa puun syistä hartseja vielä pitkään. Tästä syystä uusille höyläpinnoille Uula tarjoaa omat käsittelyohjeensa.

Uudet höyläpinnat suositellaan käsiteltäväksi ensimmäisenä vuonna ainoastaan kertaalleen ja silloinkin reilusti ohennetulla maalilla tai käsittelyaineella. Viimeistely tapahtuu kahden vuoden kuluttua puun pinnan tultua huokoisemmaksi ja vastaanottavaisemmaksi maalille.

Tutustu tarkempiin käsittelyohjeisiin Uulan sivuilta. Käsittelyohjeet ovat tarjolla tuotekohtaisesti.

Lukuvinkki:

Valmistaudu kesän pihatalkoisiin ja ulkomaalaukseen

Info

Info

Uula Color OY

  • Kotimainen yritys; alkuperäinen Uulatuote Oy perustettu vuonna 1978
  • Ekologiset sekä muovittomat maalit niin nyky- kuin perinnerakentajalle
  • Laaja valikoima sekä ulko- että sisäkäyttöön soveltuvia maaleja
  • Tuotteita saatavilla Uulan verkkokaupasta sekä useiden jälleenmyyjien kautta.

Löydä lähin jälleenmyyjäsi täältä!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lisäinformaatiota maalien historiasta haettu: Panu Kaila, Talotohtori

Uula Color Oy
Talo
maalaus
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_77206.jpg
Valmistaudu kesän maalausprojekteihin: vinkit ulkomaalaukseen sekä terassin käsittelyyn
Pitkän talven jälkeen ajatukset siirtyvät vähitellen kohti kevättä ja ennen kaikkea kesää. Viherpeukaloiden kämmenet ovat syyhynneet jo pitkään kukkaluetteloja silmäiltäessä. Kesään kuuluu auttamattomasti viihtyisä oleskelu pihalla auringosta ja lempeästä kesäsäästä nauttien. Muistathan, että kevät ja kesä ovat myös huoltotöiden aikaa.
20225_78045.jpg
Viisi kysymystä ja vastausta ulkomaaleista sekä ulkomaalauksesta
Ulkomaalauksen sesonkiaika on käsillä. Kohta julkisivu hohtaa uuden maalipinnan ansiosta kilpaa auringonvalon kanssa. Mieleen voi kuitenkin nousta muutamia kysymyksiä siitä, mitä maalia voi käyttää ja tarvitseeko mahdollisesti tehdä jotain huoltotöitä jo ennakkoon. Keräsimme yhteen viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida ennen maalaustyön aloittamista.
20222_76824.jpg
Pue koti uusiin sävyihin - tunnetko muovittomat maalit?
Vuoden alku on aina uudistumisen aikaa, karistetaan edellisen vuoden pölyt nurkista ja katsellaan kotia uusin silmin – miten kodin yleisilmettä voisi raikastaa? Yksi nopeasti tuloksia antava tapa on maalata kodin seiniä tai halutessaan vaikka huonekaluja uusin sävyin.
202112_74281.jpg
Miten valita sopiva maalausväline?
Kun edessä on maalausurakka, pohjatöihin ja maalin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Myös maalausvälineillä on väliä. Tarvitsetko telan vai siveltimen? Miten maalin laatu ja maalattava pinta vaikuttavat valintaan? Myös sillä on merkitystä, maalaatko sisällä vai ulkona.
20207_65828.jpg
Maalauskoulussa puujulkisivu
Uusi puujulkisivu maalataan yleensä heti kun talo on pystyssä. Tämä onkin erinomainen tapa pitää julkisivu heti hyvässä kunnossa. Maalaamista tai kuultokäsittelyä ei pidä jättää seuraavaan vuoteen, sillä Suomen kosteat syksyt, joskus myös talvetkin, ehtivät aiheuttaa käsittelemättömälle puupinnalle vaurioita. Huoltomaalaustakaan ei pidä lykätä kymmenien vuosien päähän. Silloin on jo myöhäistä ja urakka huomattavasti suurempi.
20213_69070.jpg
Rapatun julkisivun tarkastus ja korjaus
Vanha rappaus julkisivussa saattaa vaatia korjausta. Mitä silloin pitää tehdä? Pitääkö koko rappaus uusia vai voiko rappausta paikata? Entä miten onnistuu huoltomaalaus tai -pinnoitus?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton