• Etusivu
  • Talo

Näin kiinnität: ammattilaisen ohje kiinnitysmassan käyttöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö EJOT Sormat Oy
Päivitetty 20.02.2024
20164_46306.jpg

Kemiallista kiinnitystä tarvitaan monenlaisissa tilanteissa. Massalla ja metalliankkurilla tehtykemiallinen kiinnitys on oikein tehtynä luja, luotettava ja kestävä. Se sopii hyvin myös ei-ammattimaiseen rakentamiseen ja remontointiin. Kokosimme ohjeet pysyvään kiinnitykseen. Massa-asennuksessa ohjeita kannattaa noudattaa tarkasti, sillä usein epäonnistuneet kiinnitykset johtuvat asennusvirheistä.

Mitä kiinnitetään? Kemialliset ankkuroinimassat soveltuvat kaikkiin kiviainespohjaisiin rakennusmateriaaleihin.

Millä kiinnnitetään? Massapatruunat sisältävät sekä kovetetta, että hartsia. Komponentit sekoittuvat sekoitussuuttimessa, mikä on kiinnitetty patruunan päähän. Kemiallisessa ankkuroinnissa tarvitaan massan lisäksi metallinen kierretanko, vaarna tai pultti, joka kierretään porareikään työskentelyajan puitteissa.

Mitä muuta tarvitaan? Tangossa tulee olla kierre, nystyrät tai muu karheus, josta massa saa tarttumapintaa. Metalliankkurina toimivat myös esimerkiksi sisäkierrehylsy, harjateräs tartunnoissa, tolppakenkiä aidanpilarin pystyttämisessä ja silmukkapulttia laiturin kalliokiinnityksessä.

Mitä massaa käytetään? Massat myydään patruunoissa, joiden tilavuus vaihtelee. Kaikki patruunat sopivat kuitenkin aivan tavallisiin silikonipuristimiin. Yleisin patruunakoko on 300 ml. Laske massan menekki Sormatin massalaskurilla.

Näin kiinnität massalla

  1. Muista puhdistaa porareikä. Puutteellinen puhdistus saattaa puolittaa injektointimassan suorituskyvyn. Käytä puhdistukseen harjaa, ilmapumppua, pulloharjaa tai porareikään sopivaa letkunpätkää tai pilliä. Muista harjata porareikä, jolloin pöly irtoaa myös seinämistä. Ilmapumppaa tai imuroi, harjaa ja imuroi uudelleen.
  2. Ankkurointimassojen komponentit sekoittuvat vasta sekoitussuuttimessa. Kun aloitat tuotteen käytön, varmista, että komponentit sekoittuvat täysin. Pursota pahvinpalalle kunnes aine on täysin yksiväristä. Massa ei kovetu, mikäli komponentit eivät ole sekoittuneet kunnolla.
  3. Täytä reikä umpinaisissa rakennusmateriaaleissa 2/3 täyteen. Asenna metalliankkuri aina kiertämällä reikään. Anna märän massan kuivua rauhassa täysin kovaksi. Puhdista ylimääräinen massa vasta, kun se on kuiva. Naputtele ylimääräinen massa pois vasaralla ja talttameisselillä.
  4. Koko patruunaa ei tarvitse käyttää kerralla. Jätä sekoitussuutin paikoilleen, se toimii korkkina. Kun otat patruunan uudelleen käyttöön, vaihda vain suutin, testipursota ja käytä. Ankkurointimassoille annetaan tietty käyttöikä, jonka näet purkin kyljestä kohdasta EXP.DATE (kuukausi, vuosi), jonka jälkeen tuotetta ei suositella käytettävän. Varastoi patruuna aina kuivassa ja viileässä paikassa.
<p data-block-key="i6ygc">Paras tapa puhdistaa porareikä on käyttää työhön tarkoitettua harjaa sekä ilmapumppua.</p>
Paras tapa puhdistaa porareikä on käyttää työhön tarkoitettua harjaa sekä ilmapumppua.
<p data-block-key="1vsl6">Leikkaa pussi saksilla auki ennen käyttöä. Sormatin 165, 300 ja 280 ml patruunoita voi käyttää tavallisella silikonipuristimella.</p>
Leikkaa pussi saksilla auki ennen käyttöä. Sormatin 165, 300 ja 280 ml patruunoita voi käyttää tavallisella silikonipuristimella.
<p data-block-key="i6ygc">Koepursuta massaa kunnes sekoitussuuttimesta tulee täysin yksiväristä ainetta. Umpinaisissa rakennusmateriaaleissa täytä reikä 2/3 täyteen.</p>
Koepursuta massaa kunnes sekoitussuuttimesta tulee täysin yksiväristä ainetta. Umpinaisissa rakennusmateriaaleissa täytä reikä 2/3 täyteen.
<p data-block-key="1vsl6">Asenna vaarna, kierretanko yms. kiertämällä reikään. Säilytä avattu patruunasuutin paikallaan.</p>
Asenna vaarna, kierretanko yms. kiertämällä reikään. Säilytä avattu patruunasuutin paikallaan.
EJOT Sormat Oy
Talo
kiinnitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20164_46055.jpg
Näin kiinnität eri rakennuslevyihin
Moni ei useinkaan tule ajatelleeksi miten paljon kiinnikkeen valinta vaikuttaa rakentamisen laatuun. Halvin ruuvi ei ole se turvallisin ja pitkäikäisin. Valinnassa tulisikin aina huomioida materiaali johon kiinnitys tehdään, kuormitukset ja olosuhteet. Sormatin ohutlevy- ja ontelokiinnikkeillä teet sujuvat ja luotettavat kiinnitykset kaikkiin rakentamisessa käytettäviin rakennuslevyihin.Katso kiinnikevaihtoehdot
20153_42744.jpg
Luotettavilla kiinnitystarvikkeilla rakennat turvallisesti
Luotettava kiinnitys saavutetaan valitsemalla rakennusmateriaaliin ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva kiinnike. Oikean kiinnitystarvikkeen lisäksi rakenteen kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös oikea asennustapa.
rakennuslevyt
Kevyet kiinnitykset rakennuslevyihin
Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa, yleensä rakenteiden pintamateriaaleina. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Levyjen lujuus ja ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levypinnan takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet, kuten koolaukset.
20177_49805.jpg
Valitse katollesi ruostumaton kateruuvi
Yleisen käsityksen mukaan peltikattojen kateruuvit ruostuvat ja vanhetessaan voivat vuotaa ja siksi niitä vaihdetaan useaankin kertaan. Rakennusmääräysten mukaan kateruuvien vaihto ei kuitenkaan kuulu katon huoltotoimiin, vaan kateruuvin tulee kestää ruostumatta yhtä pitkään kuin kattopelti. Suomessa kehitetty ja valmistettu KINGI® kateruuvi täyttää määräysten ehdot ensimmäisenä ja ainoana kateruuvina. Vain siinä on vastaava kolmikerrospinnoite kuin parhaissa kattopelleissä.Talonomistajilta tulee nyt yhä tiuhemmin viestejä ruostuvista ja vuotavista ruuveista. Kymmenen vuotta vanhalla katolla todettu vuotoriski ruostuneiden ruuvien vuoksi on hälyttävää, mutta tavallista. Viestit nopeasti ruostuvista ruuveista vastaavat täysin myös Hamkin Ohutlevykeskuksen tekemää kateruuvien korroosiotestitulosta, jossa samat ja vieläkin myynnissä olevat kateruuvit ruostuivat pilalle liian nopeasti. Näillä nopeasti ruostuvilla yksikerrosmaalatuilla kateruuveilla on asennettu suomalaisten talonomistajien kattoja vuosikymmeniä ja asennetaan edelleen.Kun haluat taloosi määräysten mukaisen peltikaton ilman ruuvinvaihtohuolia, vaadi katollesi ruostumaton KINGI® kateruuvi. Vain se läpäisi Hamkin testin vakuutena yhtä pitkästä kestävyydestä laadukkaan kattopellin kanssa. Ruostumattomuudelle saat myös kattavat takuut. KINGI® kateruuveja asentavat vain valtuutetut kattoasennusliikkeet, jotka suhtautuvat vastuullisesti asentamiensa kattojen elinkaareen.
20178_49900.jpg
Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle
Kesällä 2016 porilainen rakennusalan yrittäjä, insinööri Seppo Kaarnamo huomasi, että hänen valvomallaan kattotyömaalla käytettiin aikaisemmasta poikkeavaa kateruuvia. Kattourakoitsijan työnjohtaja esitteli Kaarnamolle uuden, rakennusmääräykset täyttävän ja ulkokäyttöön ainoana Suomessa hyväksytyn* kateruuvin. Se oli Kingi® . Kateruuvin ominaisuudet vakuuttivat Kaarnamon siinä määrin, että hän halusi sen ehdottomasti omaan tulevaan projektiinsa; ystävänsä, rakennusalalta jo eläkkeelle jääneen Seppo Saarivirran kodin uudelle katolle.
202111_73647.jpg
Pitävä kiinnitys syntyy oikein valitulla liimamassalla
Kiilto on valmistanut liimamassoja jo yli 100 vuoden ajan. Tänä päivänä valikoimasta löytyy kattavasti ratkaisuja liimaamiseen ja tiivistämiseen rakentamisen ammattilaisille. Kehitystyötä jatketaan koko ajan, ja Kiilto onkin uudistanut patruunaliimojen valikoiman. Mukana on myös syksyn puhutuin uutuus, Kiilto Pro Speed.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton