Tunne kattosi: tarkista nämä ongelmakohdat vuosittain

Kevät on paras aika tarkistaa katon kunto. Kun tiili- tai peltikaton huoltaa säännöllisesti, välttyy monilta ikäviltä yllätyksiltä. Lue ammattilaisten vinkit, jotta talosi säilyisi terveenä tulevatkin vuosikymmenet ja osaat ajoittaa omakotitalon tai mökin kattoremontin oikein.
 

Tunne oma kattosi2

Katto kannattaa tarkistaa keväällä

Talven jälkeen paljastuu, miten kattorakenteet ovat kestäneet ankaran ilmastomme paineet. Siksi katto kannattaa tarkistaa juuri keväällä – lämpimänä vuodenaikana on myös hyvää aikaa tehdä mahdollisesti tarvittavat korjaustoimet. Tarkistamalla ja huoltamalla katon säännöllisesti, kestää katto kauemmin ja kattoremontti on helppo suunnitella hyvissä ajoin etukäteen.

 

Pientaloasujan tai mökkiläisen on syytä tarkistaa ainakin nämä asiat:

  • Vuotaako katto? Kun lumet sulavat, vuodot on helpointa havaita. Vuodot saattavat lisääntyä salakavalasti, mutta ne alkavat yleensä liitoskohdista, läpivienneistä ja naulanrei’istä. Esimerkiksi piipun vierestä voi löytyä kosteutta. Kannattaa tutkia mahdolliset vuotopaikat huolella, niin pitkälle kuin itse pystyy. Jos katolle tai yläpohjaan ei itse pääse, kannattaa pyytää apuun ammattilaisia.
  • Onko aluskate hapertunut tai puuttuuko se kokonaan? Aluskatetta käytetään, jotta katon alapinnalle tiivistyvä vesi saadaan ohjattua turvallisesti räystäälle. 1990-luvulla aluskatteina käytettiin usein muovia, joka ajan mittaan hapertuu.
  • Näkyykö eristeissä tai puurakenteissa tummia kohtia? Se on yleensä merkki kosteuden kertymisestä tai jopa homeesta.
  • Onko tuuletus riittävää? Jos yläpohjaan jää kosteutta, se alkaa pikku hiljaa hautoa eristeitä ja rakenteita. Esimerkiksi rintamamiestaloissa tyypillisesti eristeenä käytetty sahanpuru kerää helposti kosteutta.
  • Ovatko läpiviennit tiiviitä? Erilaisten putkien ja hormien läpiviennit ovat aina riskinpaikkoja kattorakenteille. Onko ne tiivistetty kunnolla, vai pääseekö raoista kosteutta?
  • Onko vesikatto tullut tiensä päähän? Tiili- tai peltikatto on kyllä kestävä rakenne, mutta noin 25 vuotta on yleensä sen tekninen käyttöikä. Jos tiilet ovat halkeilleet tai pelti ruostunut puhki, tarvitaan vähintäänkin korjaustoimia. Joskus riittää katon uusi pinnoitus, mutta joskus tarvitaan kokonaisvaltainen katon remontti.
  • Jos kato kunto mietityttää, kannattaa tilata ilmainen kuntotarkastus ammattilaisilta. Sitten voit taas nukkua yösi rauhassa!

Omakotitaloasujan tai mökkiläisen katontarkistuksen tsekkilista kertoo, mitkä asiat kannattaa vuosittain tarkistaa.Omakotitaloasujan tai mökkiläisen katontarkistuksen tsekkilista kertoo, mitkä asiat kannattaa vuosittain tarkistaa.

Ammattilaisen tekemä huolellinen kuntokartoitus on talosi paras ”henkivakuutus”.
Varaa Kattokeskuksen ilmainen katon kuntokartoitus 1940–1990-luvun taloosi täältä.
 

 
Päivitetty
20.4.2022