Varaava takka on varma lämmöntuoja

Varaavan takan hankinnalla säästät mukavasti talven lämmityskuluissa. Sähköstä riippumaton varaava takka nostaa lisäksi tehokkaasti kodin energiaomavaraisuutta. Lämmin varaava takka on myös tehokas ilmanvaihtokone, sillä se vie huonetilasta kosteutta ja tuottaa miellyttävää lämpöä. Varaava takka tuo monia hyviä etuja arkeen ja säästät selvää rahaa.

Suomi on pitkien kylmien talvien maa. Miten sinä pidät kotisi lämpimänä sähkökatkon sattuessa?
Kuvassa Kaila V4 marmorinmustalla vaakalaattapinnalla.Suomi on pitkien kylmien talvien maa. Miten sinä pidät kotisi lämpimänä sähkökatkon sattuessa? Kuvassa Kaila V4 marmorinmustalla vaakalaattapinnalla.

Suomi on pitkä maa, joka tarkoittaa sitä että myös tavallisiin sääolosuhteisiin mahtuu monenlaista jo mahdollisesti keväisestä auringosta kipakkaan pakkaseen. Erityisesti pitkä sekä kylmä talvi on jotain mihin jokaisen suomalaisen tulee varautua tavalla tai toisella, asuu sitten eteläisessä tai pohjoisessa osaa Suomea. Sähkökatkot kun voivat yllättää lumimassan tai myrskytuulen katkoessa sähkölinjoja. Myös muiden sään ääri-ilmiöiden yleistyessä omavaraisuus lämmityksen sekä ruoanlaiton suhteen ei ole ollenkaan huono idea.

Kysy tarjous unelmatakastasi

Varaava takka tuo lämpöä pitkään

Rintamamiestaloista tuttu keskusmuuri puuliesineen oli jotain, millä aikaisemmat sukupolvet tottuivat lämmittämään kotiaan. Liedellä valmistui samalla perheelle näppärästi päivän ruoka. Lämpö pysyi pitkään ja muuri luovutti sitä hiljalleen koko taloon. Pieni määrä puita, ja taas oli koti lämmin ja ruokaa valmistumassa – ei hullumpaa vai mitä?

Vaikka et asuisikaan rintamamiestalossa, on sinun silti mahdollista saavuttaa tuo lämmin tunnelma valmistuvan ruoan tuoksuineen.

PSSSST...
Takallakin voi kokata, kurkista vaikka

Puulämmitteisellä tulisijalla kokkaus on helppoa ja lisäksi ekologista.Puulämmitteisellä tulisijalla kokkaus on helppoa ja lisäksi ekologista.

Tulikivi ja Martat yhteistyössä

Takkakokkailu on erinomainen taito osata. Se on paitsi ekologista ruoanvalmistusta, myös järkevää, sillä pääset hyödyntämään tuplasti tulisijasi lämmön ja säästät energiaa.
Tulikivi toteutti yhdessä Marttojen kanssa "Viikon takkaruokareseptit" -videosarjan sekä opasvihon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa takkaa käyttäen helppoja ateriakokonaisuuksia pitkin viikkoa nautittavaksi.

Kiinnostuitko ohjeista, haluaisitko ne kirjallisena?
Sarjan opasvihkoa voi tiedustella Tulikiven toimipisteistä sekä Pohjois-Karjalan Martat ry:ltä.

Lisää takkakokkailusta!


Tulikivi Jaani V2 luonnonvalkoisella hiertopinnalla ja sinkinharmailla laatoilla varustettuna.Tulikivi Jaani V2 luonnonvalkoisella hiertopinnalla ja sinkinharmailla laatoilla varustettuna.
Tulikiven Rosamo tulisijassa on myös leivinuuni.Tulikiven Rosamo tulisijassa on myös leivinuuni.

Tulikiven tulisijojen avulla voit osaltasi varmistaa sinun arkesi huoltovarmuuden varaavan takan toimiessa sähköttömänä lämmityslaitteena ja uunina. Miksi sitten ennemmin varaava takka kuin vaikka kamiina tai kiertoilmatakka, joilla myös on mahdollista saada lämpöä kotiin?

Kuten nimitys jo sen kertoo, varaava takka varaa rakenteisiinsa ja massaansa lämpöä, jonka se luovuttaa huoneilmaan hiljalleen vielä tulen sammuttuakin. Tehokkaimmissa takoissa vielä jopa vuorokautta myöhemmin. Kamiinat sekä kiertoilmatakat ovat paikassaan erinomainen ratkaisu. Niiden kanssa saa nopeasti aikaan lämpöä, mutta ohuen rakenteensa sekä varaavan massan puuttuessa tai massan ollessa vähäinen, ne myös jäähtyvät nopeasti.

On kuitenkin tärkeää, että takka on mitoitettu oikein – liian pienitehoinen takka joutuu helposti ylilämmittämisen kohteeksi. Ylilämmittämisen myötä laskee myös takan hyötysuhde, eikä sillä saavuteta haluttua lämpöhyötyä. Jos siis olet harkitsemassa takkaa, mieti kuinka suurta tilaa sillä on tarkoitus lämmittää ja kuinka usein.

Uusi takka on myös ekoteko, lue miten.
Tutustu Tulikiven takkamallistoihin

Kysy tarjous unelmatakastasi

Investoi itseesi sekä kotiisi

Varaava takka on investointi, joka maksaa itsensä takaisin jo sillä, että takkaa lämmitetään. Niin kutsuttu vanhan kansan tietotaito puun polttamisesta yhdistettynä moderniin insinööritaitoon takaavat pienet päästöt sekä korkean hyötysuhteen. Miten korkea hyötysuhde sitten konkretisoituu? Harvempina reissuina puuvajaan, sillä puita kuluu kerralla aiempaa vähemmän saman lämpömäärän saavuttamiseen. Takan avulla voit tuottaa liki puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta. – Säästö lämmitysenergialaskussa voi siis olla pakkastalvina merkittävä. Lämpöä on saatavilla kotiin juuri silloin kun sitä tarvitset ja vielä mukavasti lämmityskustannuksissa säästäen.

Omakotiremonttien yhteydessä monet uusivat myös tulisijan. Takan valinnassa vaakakupissa painavat niin asukkaan omat mielipiteet takan ulkonäköön, malliin kuin myös hintaluokkaan jossa liikutaan. Unohtaa ei voi myöskään kokonaiskuvaa – miten takka sopii kodin sisustukseen. On siis tärkeää selvittää ensin itselleen, mitä siltä odottaa. Nykyisistä moderneista takoista löytyy taatusti malli jokaiseen makuun sekä tarpeeseen.

Tulikivi auttaa sinua toteuttamaan takkaremontin helposti sekä vaivattomasti.
Kutsu siis rohkeasti Tulikiven asiantuntija kylään.

Tulikivi Petro mustalla Structure-pinnalla.Tulikivi Petro mustalla Structure-pinnalla.
Tulikivi Raita valkoisella Satin-pinnalla.Tulikivi Raita valkoisella Satin-pinnalla.

Vinkit lämmitykseen –polta oikeanlaista puuta

  • Polta ylivuotista puuta, joka on jo taatusti kuivaa ja palaa näin tehokkaasti
  • Tulikiven tulisijoissa voit polttaa mitä puulajia tahansa sekä lisäksi puupohjaista brikettiä
  • Tuo puut lämpenemään huoneeseen jo edellisenä päivänä, jolloin niiden pinta ehtii kuivahtaa.
  • Halkaise aina pyöreät puut
  • Polta yhdellä lämmityskerralla noin 0,8 – 1 kg puuta / tulisijan 100 kg. Esimerkiksi 1 300 kiloa painavassa tulisijassa voidaan polttaa korkeintaan 13 kg puuta yhdellä lämmityskerralla.
Kysy tarjous unelmatakastasi
Tulikivi Koli sileällä Classic-pinnalla.Tulikivi Koli sileällä Classic-pinnalla.

Kiinnostuitko?


 
Päivitetty
16.2.2023