Tuhansien eurojen säästö ratkaisi Villen kattovalinnan – tiilen suosio kovassa nosteessa

Maltillisena pysynyt hintakehitys on lisännyt tiilikattojen kysyntää. Tiilen suosion taustalla on myös halu lisätä asumismukavuutta.

Tiilikatto ja kattosilta

Rakennusmateriaalien kallistuminen on ajanut rakentajat miettimään potentiaalisia säästökohteita. Sahatavaran ohella muun muassa teräksen hinta on noussut ja samalla saatavuus heikentynyt. Ukrainan sota on vaikuttanut teräksen hintaan, koska Venäjä, Valko-Venäjä ja Ukraina ovat suuria terästuottajia.

Viime aikoina tiilikattojen kysyntä on kasvanut selvästi, sillä tiilen hintakehitys on ollut selvästi peltikattoja maltillisempi. Tiilikatoilla on nyt kysyntää sekä uudisrakentamisessa että saneerauskohteissa.

– Tiili on pärjännyt tässä suhdannetilanteessa hyvin verrattuna teräkseen. Se näkyy nyt kysynnässä. Osa urakoitsijoista on alkuvuoden aikana raportoinut jopa 30-50 prosentin kasvusta tilausmäärissä verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, BMI Ormaxin myyntipäällikkö Teemu Talvia kertoo.

Hintaero on paikoin merkittävä. Talvia kertoo esimerkkinä rivitalourakoitsijan, joka teki kustannusvertailua vastaavan kokoisten tiili- ja peltikattourakoiden välillä. Tulos yllätti Talviankin.

– Vertailun perusteella uudessa rivitalohankkeessa hintaero voi olla jopa 20 000 euroa. Pienemmissäkin kohteissa voidaan puhua aina tuhansien eurojen erosta.

Asumismukavuus ja hinta ratkaisi valinnan

Vantaalainen Ville Pennala muutti perheensä kanssa nykyiseen omakotitaloon kahdeksan vuotta sitten. Melko pian muuton jälkeen pariskunta alkoi pohtia vanhan varttikatteen uusimista, mutta päätyi kuitenkin vanhan katon maalaamiseen.

Kului jonkin aikaa, kunnes kattoremontti alkoi olla toden teolla ajankohtainen.

– Mietimme, että peltikatto olisi hyvä ja huoltovapaa vaihtoehto. Pyysimme tarjouksia useilta firmoilta. Sitten kaverit alkoivat suositella tiilikattoa, Pennala muistelee.

Alkoi perusteellinen tiili- ja peltikattojen vertailu. Lopulta Pennaloiden vaakakupissa painoi eniten asumismukavuus. Myös hintaero painoi vaakakuppia tiilikaton puolelle.

– Asumme Vantaalla lentokonemelualueella. Halusimme, että meillä on jatkossa mahdollisimman hiljainen katto. Perehdyin myös lumikuormiin ja katon jyrkkyyteen. Totesin, että tiilikatto ei ollut niiden suhteen mikään ongelma. Hintaero oli positiivinen yllätys, sillä tiilikatto tuli noin 2000 euroa halvemmaksi.

Pinta-alaltaan noin 300 neliömetrin kokoinen katto tuli lopulta maksamaan 26 000 euroa. Sittemmin Pennala on pannut merkille, että tiilikatteen hintaero peltiin on kasvanut entisestään.

Kun katon materiaali oli valittu, asennus kesti noin kuukauden. Katon valmistuminen venyi hieman vaikeiden talvikuukausien takia. Urakan aikana kattourakoitsija purki vanhat aluskatteet, varmisti kunnollisen tuuletuksen ja suoristi katon pinnan.

Pennala on ollut erittäin tyytyväinen katon toimivuuteen ja ulkonäköön. Hän on perehtynyt tarkoin myös katon tuleviin huoltotoimenpiteisiin.

– Peltikaton huolto on haastavampaa, koska ruostekohdat joudutaan rälläköidä ja kyseinen kohta huoltomaalataan. Lisäksi peltikaton saumakohdat tulee tarkistaa vuotojen varalta. Tiilikatossa voi ottaa rikkoutuneen tiilen pois ja laittaa uuden tilalle. Pinnoittamista molemmat kattomateriaalit vaativat yhtä paljon ja kaikki katot haalistuvat auringonpaisteessa.

Tiilikatto ja kattoturvatuotteet

Tiilen laatu parantunut selvästi

Tiilikattojen tämän hetken suosikki saneerauskohteissa on perinteinen aaltotiili. Uudiskohteissa valinta kohdistuu yhä useammin sileään laattamaiseen tiileen, joka BMI Ormaxin mallistossa löytyy nimellä EVO. Molemmat vaihtoehdot valmistetaan Suomessa, Orimattilan tehtaalla.

Tiilikattojen merkittävin kehitysaskel on otettu laadun varmistuksessa. Talvian mukaan tällä osa-alueella on menty isoin harppauksin eteenpäin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Nykyisin jokainen tiili läpivalaistaan linjastolla, jolloin näemme tiilen sisään. Jos tiilessä on pienikin poikkeama, huomaamme sen, tiili poistetaan linjastolta ja siirretään kierrätykseen.

Ennen ”tiiliröntgeniä” tiiliä tarkasteltiin linjastolla vain silmämääräisesti, jolloin asiakkaille saattoi eksyä hiekkapaakkuisia kappaleita.

– Tänä päivänä jokainen tiilikatto on priimaa, Talvia lisää.

Kehitystyö näkyy myös pinnoitteissa. Tiilen värin voi valita viidestä eri vaihtoehdosta. Säänkestävyyttä on saatu parannettua erityislaatuisella lakkapinnalla.

Tiilikehityksen seuraava askel on Aerlox-kevyttiili, joka on tullut viime aikoina saataville pitkän kehitystyön seurauksena.

– Olemme pystyneet keventämään tiiltä kajoamatta sen ominaisuuksiin. Tiilen muotoilua on parannettu niin, että pystymme ehkäisemään aikaisempaa paremmin sammaleen kasvua katolla, Talvia kertoo.

Ville Pennalan koti

Jos epäilet kattosi kuntoa, tilaa kuntotarkastus ammattilaiselta

Jätä yhteydenottopyyntö ja BMI:n kattoammattilaiset ovat sinuun yhteydessä. Kattoammattilainen auttaa sinua toteuttamaan kohteeseesi sopivan uuden katon. Päätät vain katemateriaalin ja samalla saat uusittua myös kattoturvatuotteet.

KEVÄTTARJOUS!
-15 % kattoremontista*

Uusi katto kotiin tai mökille nyt kampanjahintaan! Pyydä ilmainen kartoitus kattosi kunnosta alla olevalla lomakkeella. Jätä yhteystietosi, niin BMI Ormaxin valtuuttama urakoitsija alueeltasi ottaa sinuun yhteyttä. Samalla saat tarjouksen uudesta katosta. Valitse Ormaxin avaimet käteen -kattoremontti ammattilaisen asentamana. Parhaat asennusajat menevät nopeasti, toimi siis ajoissa!

* 15 % alennus lasketaan urakoitsijan ohjehinnasta.


Tarjous on voimassa vain 15.5.2022 mennessä varattuihin uusiin kartoituksiin.


 
Julkaistu
18.4.2022