Ekologista ja hiilineutraalia valoa
– Päivänvalon määrällä on merkittävä vaikutus hyvinvointiimme

Paraisille rakentuvaa hiilineutraalia ekokylää lähdettiin suunnittelemaan ja pohtimaan myös päivänvalon ja valaistuksen osalta energiaa säästäväksi. Kohteessa oli tavoitteena pienentää lämpöhäviötä ja energiankulutusta. Samalla huomioitiin se seikka, että päivänvalon määrällä on merkittävä vaikutus hyvinvointiimme. 

paraisten ekolylän katoilla on paljon kattoikkunoita-750x422.jp

Rakennusliike Godai Oy:n toimitusjohtaja ja perustaja Nina Ingelius kertoo, miten hänellä miehensä Tero Ingeliuksen kanssa oli halu luoda jotain aivan täysin uutta ja innovatiivista, jotain muuta kuin tilaustyönä tehtävät yksittäiset pientalot

Rakennusprojekti levisi ekokyläksi asti Godai Oy:n perustajajäsenten ideasta. Myös persoonallinen ja luonnon läheinen lokaatio innosti luomaan jotain vaikuttavampaa ja suurempaa. – Haluamme todella olla suunnannäyttäjinä alalla ja toisaalta tarjota kuluttajille korkeinta mahdollista laatua, vastuullisesti, kertoo Ingelius.

nina ja tero ingelius-422x422

Monistettava ekokyläidea

Ekokylä -kokonaisuus on täysin monistettavissa myös muille paikkakunnille. Paraisten Aurinkokaareen rakennetaan yhteensä kahdeksan puupientaloa, mutta toisaalle voidaan rakentaa suurempiakin pientalokokonaisuuksia. Tässä luodussa talomallissa varustelu ja ratkaisut ovat aina samat. Jokaisesta ekotalosta löytyy esimerkiksi 12 kpl kattoikkunoita.

– Olemmekin jo saaneet useampia yhteydenottoja eri kaupungeilta, mikä osoittaa, että halua vihreämpään rakentamiseen löytyy! Teemme mielellämme jatkossakin yhteistyötä eri kaupunkien kanssa, vaikka juuri kumppanuuskaavoituksen muodossa, täsmentää Ingelius.

Omat kokemukset ajoivat suunnittelemaan parempaa rakentamista

Godai Oy perustajajäsenten omat kokemukset home- ja ilmanvaihto-ongelmaisista vuokra-asunnoista johtivat etsimään parempia vaihtoehtoja. Markkinoilla olevista valmistalovaihtoehdoista ei löytynyt perustajajäsenten kriteereitä täyttäviä ratkaisuja, joten sellainen oli luotava itse.

Yhdessä insinöörien ja erikoisasiantuntijoiden, kuten sisäilma-asiantuntijoiden ja kosteudenhallintakoordinaattorien, kanssa suunniteltiin uusi laadukkaampi, vastuullisempi ja terveellisempi puupientalomalli.

ekokylä velux kattoikkunoilla-750x422

Talomallille haetaan kuutta eri ympäristösertifikaattia

– Hallitus on asettanut hiilineutraalin rakentamisen tavoitteen vuodelle 2035. On hienoa, että rakennusalalla otetaan pieniä askeleita eteenpäin kohti vastuullisempaa rakentamista. Me halusimme kuitenkin jo nyt ylittää nämä tavoitteet ja todella omalta osaltamme ohjata alaa eteenpäin, kohti ympäristöystävällisempää rakentamista, kertoo Ingelius.

– Päätimme tavoitella hiilinegatiivisuutta, mikä on vastuullisia materiaaleja käyttämällä jo hyvinkin mahdollista. Hiilinegatiivisia pientaloja ei ole Suomessa vielä lainkaan. Lisäksi halusimme sertifioida talon, sillä uskomme kuluttajienkin olevan nykyään yhä ympäristötietoisempia ja arvostavan erilaisia ympäristö- ja laatusertifikaatteja.

Talomallille haetaan ensimmäisenä pientalona Suomessa RTS-Ympäristöluokitusta, Active House -sertifikaattia, pientalojen Kuivaketju10-statusta, PEFC-projektisertifikaattia ja FSC-osittaissertifikaattia. Lisäksi talomallille haetaan Joutsenmerkkiä, joita Suomessa on ennestään vain yhdellä pientalolla.
 

  • RTS-Ympäristöluokitus ohjaa laadukkaampaan ja terveellisempään rakentamiseen
  • Joutsenmerkki -sertifiointi painottaa ympäristöasioita
  • PEFC ja FSC ovat puusertifiointeja, jotka takaavat mm. käytetyn puun laillisen alkuperän ja vastuullisen metsänhoidon.


Ulkomainen Active House -sertifiointi taas keskittyy vahvasti yksilön hyvinvointiin ja korostaakin mm. luonnonvalon määrää ja ymmärtää ihmislähtöisen valaistuksen (HCL = Human Centric Lighting) merkityksen osana ihmisen hyvinvointia.

– Active House -sertifiointia suositteli itse asiassa Veluxin Tanskan yksikkö, kun kävimme yhdessä läpi heidän meille tekemiä päivänvalolaskelmia.

Miten eko-ajatus sopii kattoikkunoihin?

– Eko-ajatus sopii kattoikkunoihin loistavasti. Painotamme S1-sisäilmaluokan ja energiatehokkuuden ohella myös päivänvalon ja valaistuksen merkitystä. VELUX-kattoikkunat auttavat säästämään energiaa – ne pienentävät lämpöhäviötä ja energiankulutusta.

– Halusimme maksimoida päivänvalon määrän, minkä vuoksi lisäsimmekin talon yläkertaan 12 kattoikkunaa. Keittiö ja olohuone, eli päiväoleskelutilat, sijaitsevat talon yläkerrassa, jossa on jyrkkä kattokaltevuus. Yläkerran valaiseminen ja tilantunteen lisääminen oli mahdollista kattoikkunoiden avulla. Kunkin kattoikkunan saa myös halutessaan auki, valaisee Ingelius.

VELUXin SPECIAL GGU SK10 & SPECIAL GGU SK06 kattoikkunat.VELUXin SPECIAL GGU SK10 & SPECIAL GGU SK06 kattoikkunat.

Ullakkokohteissa monesti käytetään kattoikkunoita, sen sijaan uudisrakentamisessa vielä suhteellisen vähän. Tämä voi myös olla kustannuskysymys. Paraisten ekokylässä kuitenkin viihtyisyys ja valoisuus terveyshyötyjen ohella olivat ensiarvoisen tärkeitä. – Teimme perusteelliset päivänvalolaskelmat yhdessä VELUXin kanssa varmistaaksemme riittävän päivänvalon määrän, kertoo Ingelius.

VELUXilta haettiin laadukkuutta

Selvitystemme perusteella Veluxin kattoikkunat ovat laadukkaimmat ja kestävimmät. Saatavilla oli myös talvipaketti, joka sisältää lisätiivisteet, mikä on mielestämme ehdoton Suomen oloihin. TripleProtect suojaa pakkasta, lunta ja jäätä vastaan. Talvipaketti antaa parempaa suojaa tuulenpainetta vastaan, estää vuodot myös rankkasateella ja tarjoaa paremman lämmöneristävyyden kylmiin talvisiin olosuhteisiin, muistuttaa Ingelius.

– Veluxin kanssa on ollut ilo toimia. He ovat tarjonneet asiantuntijuuttaan ja apuaan muun muassa päivänvalolaskelmissa. Yksityiskohtaiset laskelmat ja 3D -animaatiot ohjaavat valitsemaan riittävän määrän sopivan kokoisia kattoikkunoita.

paraisten ekokylän kattoikkunat veluxilta-750x422

– Animaatioiden perusteella huomasimmekin, että tarvitaan oletettua useampi kattoikkuna. 3D -animaatiolla simuloidaan, miltä tila oikeasti näyttää eri vuorokauden aikoina. Päivänvalolaskelmissa otetaan huomioon rakennuksen lokaatio ja talon asemointi, kertoo Ingelius.

Kohteeseen valittiin VELUXin SPECIAL GGU SK10 & SPECIAL GGU SK06 kattoikkunoita, ja lisäksi erikoislasia, jonka G-arvo 0,33. Tällä haettiin parempaa energiatehokkuutta.

– Toivomme, että jatkossa yhä useampi kaupunki innostuu tukemaan ja toteuttamaan vastaavanlaisia innovatiivisia ja vihreitä hankkeita, päättää Ingelius.

 
Julkaistu
4.4.2022