• Etusivu
  • Talo

Säästä talosi energiakuluissa – huolehdi eristämisestä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 22.03.2024
20224_77599.jpg

Hyvään lämmöneristykseen kuuluvat lämmöneristeiden lisäksi myös energiatehokkaat ikkunat ja ovet.

Energian hinta on noussut yllättävästi ja nousuaa on odotettavissa tulevaisuudessakin. Esimerkiksi sähkön osalta Euroopassa ennakoidaan ennätyskallista vuotta. Hintojen nousuun kannattaakin varautua energiatehokkuudella. Eristäminen säästää selvää rahaa, auttaa varautumaan muutoksiin ja vähentämään ilmastohaittoja.

U-arvoilta vaaditaan uudisrakentamisessa Suomessa edelleen hyvin vähän, vaikka asia on merkittävä. Vaatimustaso määrittelee tavan toimia ja jos vaatimustaso on matala ei energiaa säästävämpiä rakennusmalleja juurikaan käytetä.

Suurin hiilijalanjäljen aiheuttaja on rakennusten käyttöaikainen energiankulutus – jopa 75 prosenttia rakennuksen elinkaaren ajalta.

Vanhoissa rakennuksissa energian kulutuksen ja päästöjen määrä on vielä huomattavasti suurempi.

Hyvä lämmöneristys on helppo ratkaisu

Tiesitkö, että hyvällä lämmöneristyksellä voidaan pientalon energiankulutusta laskea jopa 10 000–20 000 kWh vuodessa? Kun kuluttaa vähemmän, eivät energian hinnannousut vaikuta loppulaskuun enää niin merkittävästi. Hyvään lämmöneristykseen kuuluvat eristeiden lisäksi myös energiatehokkaat ikkunat ja ovet.

Ongelmana onkin, kun kuluttajat eivät voi osata vaatia parempaa ja minimivaatimukset taas ohjaavat rakentamista. Näin ollen rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on jäänyt tekniikan kehityksen varaan.

− Kehittyvää teknologiaa toki tarvitaan, mutta ekologisuuden ja alhaisen energiankulutuksen perusta on aina erittäin hyvin eristetty rakennus kokonaisuudessaan. Tämä takaa sen, että kovimmillakaan talvipakkasilla lämmityksen tarve ei juurikaan nouse. Kesähelteillä sama rakenne eristää kuumaa vastaan, sanoo varatoimitusjohtaja Asso Erävuoma Finnfoam Oy:stä.

Säästetty energia on vihreintä

Erävuoma Finnfoamilta pohtii, miksi energiatehokkuusasetuksen §33 rakenteellinen energiatehokkuus
käyttäminen on jäänyt vain rakennusalan ammattilaisten hyödyntämiseksi. Vastauksena kysymykseen Erävuoma toteaa, ettei esimerkiksi pientalopuolella ole rakenteellisesti energiatehokasta vakiomallia tarjolla.

− Ympäristön vinkkelistä vihrein kilowattitunti on käyttämättä jätetty watti. Meidän tulisikin katsoa tulevaisuuden rakentamista Kioton pyramidin opeilla, jossa ensimmäinen askel on lämmönhukan vähentäminen. Kaikki muut asiat, kuten teknologia ja energiamuodot, tulevat vasta seuraavilla askelmilla, toteaa Erävuoma.

− Korjaamisessa karkeaksi säännöksi on muodostumassa "lisäeristä aina niin paljon kuin vain mahdollista", koska hyödyt ympäristölle ja kukkarolle ovat pitkässä juoksussa erittäin myönteisiä. Vanha sanonta kuuluu, että hyvin eristetty talo on paras eläkesäästö, tiivistää Erävuoma.

Ympäristöystävällisyys ja taloudellisuus kulkevat käsi kädessä.

Tutustu Finnfoamin tuotteisiin

20223_77600.jpg
20223_77596.jpg
Finnfoam Oy
Talo
seinät
eristys
alapohja
yläpohja
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20183_52126.jpg
Tehokkaat eristeet sekä remppaajalle että rakentajalle
Tehokkaimpia markkinoilla yleisesti käytettävistä lämmöneristemateriaaleista seinä- ja kattorakenteissa on Finnfoamin FF-PIR.
20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
20165_46380.jpg
Muista routaeristys myös pihateille ja -muureille
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvät kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
202010_67177.jpg
2020-luvun lasivilla ei kutise, eikä pölise
Nykypäivän pehmeä lasivilla on vuosien tuotekehityksen tulos. Se on miellyttävää ja pehmeää käsitellä, vaikka ihan paljain käsin. Se ei kutise eikä pölyä.Tuotekehityksessä on haluttu erityisesti kiinnittää huomiota tuotteiden pölyämättömyyteen, käsiteltävyyteen ja asentamismukavuuteen. Jämäkkä levy ei hajoa ja se on helppo leikata ja asentaa.
202010_67177.jpg
Mihin lasivillaeristeen vähähiilisyys perustuu?
ISOVER-eristeet valmistetaan kierrätyslasistaVähähiilisempi tulevaisuus, siihen kaikkien tulisi pyrkiä. ISOVER lasivillaa valmistava Saint-Gobain Finland haluaakin omalta osaltaan haastaa suomalaiset yritykset toimimaan yhdessä päämäärän saavuttamiseksi.ISOVERin turvalliset, tehokkaat sekä asumismukavuutta lisäävät eristeet on Suomessa valmistettuja ja Suomen oloihin suunniteltuja eristeitä, joissa on otettu huomioon myös tuotteen kierrätysmahdollisuus sekä tuotteen hiilijalanjälki. Eristeet valmistetaan jopa 70 prosenttisesti kierrätyslasista. ISOVER onkin näin Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä.
20234_81370.jpg
Mikä osa talosta kannattaa lisäeristää - seinät, yläpohja vai alapohja?
Mikä osa talosta kannattaa lisäeristää - seinät, yläpohja vai alapohja? Pitääkö koko talo lisäeristää vai riittääkö vain yhden rakennuksen osan lisäeristys?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton