• Etusivu
  • Talo

1950-luvulla rapatun omakotitalon julkisivuremontti

Näin pääset liikkeelle ja saat halutun lopputuloksen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.05.2023
20224_77610.jpg

Tarve julkisivuremonttiin havaittiin, kun seinien lämmöneristystä haluttiin parantaa.

Vanhan talon julkisivuremontin tarpeeseen voi olla useita syitä. Pitäisikö lämmöneristystä tehostaa? Onko mahdollista tehdä kodin seinärakenteesta energiatehokkaampi, jolloin lämpö ei karkaa ja energiaa säästyy? Ovatko julkisivurappaukset päässeet ajan myötä vaurioitumaan? Näihin havaintoihin ja kysymyksiin saattaa moni omakotitaloasuja havahtua.

1950-luvun taloon Pirkanmaalla toteutettiin julkisivuremontti, kun lisälämmöneristys tuli ajankohtaiseksi.

Julkisivuremontin yhteydessä uusittiin salaojat

Lempäälässä Pirkanmaalla sijaitseva omakotitalon seiniin haluttiin lisälämmöneristystä. Samalla kun lisälämmöneristys laitettaisiin, tulisi tehtäväksi myös uudistaa julkisivurappaus.

– Valitsimme tekijän yhteisten tuttujen suosituksesta ja homma hoitui hyvin. Samalla tehtiin salaojat julkisivun toteuttaneen paikallisen yrityksen, RAKunionin, kanssa, kertoo talon omistaja Sebastian Wuorenpää.

Julkisivuremontti aloitettiin vuoden 2021 kesäkuussa. Remonttikohde valmistui jo syyskuuksi.

– Työ aloitettiin vanhan rappauspinnan purkamisella alla olevaan tiilirunkoon asti. Tämän jälkeen lisättiin seiniin 50 millin tuulensuojalevy, ristikoolaus ja päälle levyt sekä rappaus, RAKunionin

Pentti Pesonen

kertoo remonttiprojektista.

Kyseessä ollut perustyö eteni ennalta tehtyjen suunnitelmien mukaisesti.

Rappauksen väri valittiin sisustussuunnittelijan kanssa.
Rappauksen väri valittiin sisustussuunnittelijan kanssa.

Asuntojen parissa itsekin työskentelevä Wuorenpää pyysi suunnitteluapuun sisustussuunnittelija Linda Heikkilän, jonka kanssa he yhdessä löysivät hyvän ja mieluisan värimaailman uudelle rappaukselle.

Milloin rappaus on aiheellista uusia?

Toisinaan käy niin, että vanha julkisivurappaus alkaa halkeilla sekä irrota pohjastaan syystä tai toisesta. Vanhan julkisivurappauksen uusiminen tulee kuitenkin pääosin eteen tilanteissa, joissa vanhaan taloon halutaan lisälämmöneristystä ja sitä kautta energiatehokkuutta.

– Vanhoissa taloissa pintarappaus voi irtoilla vuosikymmenten saatossa. Useimmiten silti julkisivun uusiminen tulee eteen nimenomaan lämmöneristyksen yhteydessä, Pesonen kertoo.

– Joskin lisälämmöneritys voidaan tehdä myös sisäseinien kautta. Tässä kyseisessä Lempäälän kohteessa sisäremonttia oli jo tehty, joten se ei tullut kyseeseen.

Kaikkineen esimerkkikohteen julkisivuremonttiin kului noin 2,5 kuukautta.

Talo
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Julkisivun rappaus
Julkisivun uusiminen rappauksella
Hyvään talonpitoon kuuluu säännöllinen, vähintään kerran vuodessa tehtävä ainakin silmämääräinen tarkistus kaikissa niissä rakenteissa – sisällä ja ulkona – joissa vesi tai kosteus voi mahdollisesti päästä rakenteisiin. Julkisivu, täysin pintamateriaalista riippumatta, on yksi keskeisistä tarkastuskohteista. Rapatuista pinnoista voi hakea mahdollisia halkeamia ja pinnoitteen irtoamisia silmämääräisesti ja koputtelemalla vaikkapa puupalikalla pintaa. Vaurioitunut rakenne antaa kyllä kuulua itsestään.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.
201410_41435.jpg
Puukoulu: Sisustaminen puulla
Puu on elävä ja lämmin materiaali, jota voidaan käyttää melkein kaikissa kodin pinnoissa. Puu on tekstuuriltaan kaunis materiaali. Se ei ole pelkästään ulkonäön kannalta hyvä materiaali, vaan sillä on myös muita hyviä ominaisuuksia. Puu on lämmin materiaali, jota on miellyttävä koskettaa. Puu toimii myös kosteuden tasapainottajana sitomalla itseensä tai luovuttamalla kosteutta ympäröivien olosuhteiden mukaan.Tyypillisin tapa käyttää puuta sisustamisessa on panelointi. Toinen lähes yhtä yleinen käyttökohde on puulattia. Puulattia voi olla ns. parketti tai massiivipuulattia. Puun lisäksi sisustamiseen soveltuvat puulevyt, kuten vaneri.Miltei kliseen mukaisesti voidaankin todeta, että suomalainen pitää puulla sisustamisesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton