• Etusivu
  • Rakentaminen

Mittamieheksi oppisopimuksella? Näin se onnistuu – tutustu Antin kokemukseen!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.12.2023
20223_77511.jpg

Rakennusmittaukset ovat rakennusprojektin onnistumisen kannalta erittäin tärkeitä, mutta osaavista mittamiehistä on pula. Oppisopimuskoulutus olisi monelle hyvä työelämälähtöinen tapa opiskella mittamiehen ammatti. Oppisopimuksella opiskeleva kouluttautuu tehden töitä, nostaen palkkaa ja kerryttäen työkokemusta. Näin teki mittamies Antti Linde, joka suoritti Talorakennusalan ammattitutkinnon vuonna 2021 oppisopimuksella reilusti alle vuodessa.

Ennen mittamiestöitä Antti Linde työskenteli sähkönjakelu- ja tietoliikenneurakoinnissa sekä viherrakentamisessa. Jo näissä töissä Antin tuli seurattua mielenkiinnolla mittamiesten työskentelyä:

– Erään koulun pihamaata rakentaessa tutustuin mittamieheen, joka oli töissä Mittaus Pesonen Oy:ssä. Aloin kysellä tarkemmin hänen työstään. Keskustelujen pohjalta innostuin hommasta kovasti ja vaihdoin sitten itsekin Mittaus Pesoselle töihin joulukuussa 2019. Työt alkoivat takymetrin käytön tehoperehdytyksellä ja mittausosaaminen parani pikkuhiljaa käytännön kautta, Linde kertoo ja jatkaa:

– Virallinen todistus osaamisesta kuitenkin puuttui ja aloin etsiä koulutusmahdollisuuksia. Silmiini osui Työtehoseuran mittamieskoulutus TE-palveluiden nettisivuilla. Koska en ollut työtön, en voinut siihen kuitenkaan hakeutua. Sen sijaan otin suoraan yhteyttä kouluttaja Toni Honkaseen ja solmin oppisopimuksen työnantajani ja TTS:n kanssa.

Antti Lindeä haastatteli TTS Työtehoseuran opinto-ohjaaja Johanna Girod:

Oppisopimus joustava tapa kehittää osaamista

Antti pitää oppisopimusta joustavana tapana kehittää osaamista:

– Oppisopimus oli minulle hyvä koulutusmuoto, koska minulla oli alan työpaikka ja pääosa opiskelusta tapahtui työpaikalla työpaikkaohjaan ohjauksessa mestari-kisälli-mallilla. Lisäksi osallistuin lähiopiskelupäiviin TTS:ssä Vantaalla. Opiskelin lähipäivissä asioita, joita tarvitsin tutkinnon suorittamiseen ja joissa tarvitsin vielä lisäosaamista. Ammatin vaatiman osaamisen osoitin sitten näytöissä käytännön työtehtävissä, Linde kertoo.

Mittamiehen työ mielenkiintoista ja vaihtelevaa

Antti kertoo, että hänen työnsä Mittaus-Pesonen Oy:ssä on mielenkiintoista ja vaihtelevaa:

– Työssä kiehtoo rakentamisen ja mittaamisen kombinaatio. Yksikään työpäivistäni ei ole samanlainen ja osaamiseni kehittyy päivittäin, koska liikun rakennusliikkeiden eri työmailla ja mittaukseen käytettävä tekniikka kehittyy jatkuvasti, Linde kertoo.

Mittauksesta riippuen käytetään erilaisia mittausvälineitä, joiden oikeaoppinen käyttäminen ja toimintaperiaatteiden tunteminen on olennaista mittausten onnistumisen ja laadun kannalta:

– Mittamiehen pitää hallita laaja-alaisesti piirustukset ja mittaustyössä tarvittava laskenta kuten taso- ja korkeusgeometria. Käytössä olevat atk-pohjaiset mittalaitteet mahdollistavat laserintarkat mittaustulokset. Mittaustuloksia käsitellään puolestaan erilaisilla CAD-suunnitteluohjelmistoilla, Linde kertoo.

Mittaustyö tarkkuutta ja hermoja vaativaa työtä

Antti työskentelee paljon elementtitalotyömailla ja valottaa oman työnsä merkitystä:

– Nykyisten rakennusmenetelmien takia mittausten pitää olla hyvin tarkkoja. Oikein tehdyllä mittauksella saadaan kaikille rakenteille osoitettua tarkka sijainti ja kohtaavat rakenteet osuvat varmasti kohdilleen. Näin vältetään kalliit virheet ja lisäksi säästetään muun muassa elementtien saumauksessa. Nykyaikaisen mittalaitteiden ja ohjelmistojen avulla turha työ saadaan karsittua pois ja työstä saadaan tehokasta, Linde kertoo.

Lisäksi työssä vaaditaan lehmän hermoja ja taitoa ennakoida tilanteita työmaalla:

– Mittamiehellä tulee olla stressinsietokykyä ja rauhallinen toimintatyyli – äkkipikainen ei pärjää. Pitää olla työmaan lukemisen taito ja toimia jouhevasti yhteistyössä työmaajohdon, suunnittelijoiden ja muiden työntekijöiden kanssa. Sitkeydestäkin on hyötyä, koska mittamies joutuu puskemaan oman työnsä muiden työn lomaan, Linde kertoo.

Hyvä fyysinen kunto ja ketteryys eduksi

Työ edellyttää myös hyvää kuntoa ja ketteryyttä:

– Mittamies liikkuu yleensä yksin ja joutuu roudaamaan kamoja repussa helposti 30 kilon edestä. Lisäksi polvet voivat rasittua, kun joutuu olemaan kyykyssä tai selkä vihoitella, koska mittaaminen on staattista homma. Työmaalla saa olla vähän pöllön silminä koko ajan, ettei epähuomiossa putoa tai kompastu, Linde kertoo.

Antti innostui opiskelusta oppisopimuksella niin, että jatkoi suoraan Talonrakennusalan erikoisammattitutkintoon samalla systeemillä. Tavoitteena on valmistua vuoden 2022 aikana. Muutaman vuoden kuluttua Antti voisi vielä harkita ammattikorkeakouluopintoihin hakeutumista. Se avaisi lisäovia työskennellä muillakin rakentamisen osa-alueilla. Mutta mittamiehenäkin Antilla on monta mielenkiintoista asiaa, joihin tulevaisuudessa voisi perehtyä, kuten laserkeilaus ja dronen hyödyntäminen mittaamisessa.

Info

Info

TTS Työtehoseuran mittamieskoulutus (Talonrakennusalan AT)

Talonrakennusalan ammattitutkinnon suorittaminen oppisopimuksena sopii sinulle, joka työskentelet rakennusalalla ja haluat syventää ammattitaitoasi.

Opinnot suunnitellaan sinulle henkilökohtaisesti. Suunnitelmassa huomioidaan sinun aikaisempi osaaminen, tutkinnot, koulutus ja työkokemus. Sovimme kanssasi lähi- ja etäopiskelusta, työssä oppimisesta sekä tutkinnon suorittamisesta näyttöinä käytännön työtehtävissä.

Koulutuksen sisältö:

  • Mittauksen perusteet
  • Mittalaitteiston perusteellinen harjoittelu, sis. taso-, viivalaserin, vaaituskojeen ja takymetrin
  • Digiopinnot sis. tietokoneen perusteet, MS Office, CADS ja 3D Win
  • Infra- ja talonrakennusmittaukset
  • Työssäoppiminen rakennustyömaalla

Koulutukseen sisältyvät:

  • Opiskeluaikainen Valttikortti
  • Työturvallisuuskortti
  • EA-koulutus
  • Tieturvakortti
Rakentaminen
työmaa
koulutus
kurssit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Vesieristys
Miksi vedeneristys on tärkeimpiä asioita terveessä talossa?
Märkätilat ovat rakennuksessa veden ja vesihöyryn rasitetuimpia tiloja. Sen takia tarvitaan tiivis vedeneristys, joka pitää kosteudet märkätilan puolella. Lattialämmitys ja toimiva ilmastointi kuivattavat märkätilat käytön jälkeen. Kiinnostaako alan koulutus? Tutustu koulutustarjontaan täällä!
20154_43262.jpg
Unelma-ammatti rakennusalalta?
Jäikö Sinulta tutkinto aikanaan suorittamatta vai jäikö se kesken? - Nyt on aika hankkia se!NAO-koulutus 20 - 29 vuotiaille ja ENO-koulutus 30 - 50 vuotiaille.Molemmat koulutusohjelmat valmistavat tutkintoon tai sen osaan. Koulutukset toteutetaan hyvin käytännönläheisesti. Opinnoissa otetaan huomioon aikaisempi ja muulta hankkimasi osaaminen.
201512_45087.jpg
Tulityökoulutus uudistuu
Tulityökoulutus sekä katto- ja vedeneris­tysalan tulityökoulutus yhdistyvät 1.1.2016. En­nen vuotta 2016 suoritettu koulutus on voimassa kortissa mainitun ajan ja oikeuttaa tekemään vain kortin mukaisia tulitöitä: tulitöiden turvallisuus­tutkinto oikeuttaa tekemään vain tulitöitä, ja kat­to- ja vedeneristysalan tulitöiden turvallisuustut­kinto vain katto- ja vedeneristysalan tulitöitä.Ilmottaudu koulutukseen tästä!
20219_72547.jpg
Osaajapula vain pahenee, mikä avuksi?
Pahin pula osaajista kohdistuu työnjohtoon. Ulkomailta kaivataan etenkin vaativan tason teknologista osaamista.
20206_65247.jpg
Asbestia puretaan työmailla vielä pitkään - asbestikartoittajan tärkeä rooli
Asbesti ja asbestin purku rakenteista kummittelee vielä pitkään rakennustyömaillamme ja asbestikartoitus vaatii ammattitaitoa ja osaamista. Asbestikartoitus on lakisääteinen; kiinteistön omistajan on selvitettävä rakennuksessa olevan asbestin laatu, määrä ja pölyävyys sekä annettava ehdotus purkutoimenpiteistä ennen purkutöihin ryhtymistä. Hyvin laadittu asbestikartoitus lisää myös rakennushankkeen kustannustehokkuutta ja on edellytys korjaushankkeen onnistumiselle.
20213_69692.jpg
Itseopiskelu yleistyy pätevyyskortti­koulutuksissa - vuorossa muun muassa henkilönostinkortti
Itseopiskelu yleistyy hiljalleen rakennusalan pätevyyskorttikoulutuksissa. Koulutusyhtiö Soprano teki muun muassa henkilönostinkorttikoulutuksesta virtuaalisen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton