Muuttovalmis Kastelli-koti metsään rajoittuvalle tontille

Rauman Pirttialho on kotoisa alue, jossa on eri ikäisiä omakotitaloja. Janina, Juho ja syksyllä syntynyt Julius ovat saapuneet metsäiselle tontilleen, jonne nuori perhe on rakentamassa kotiaan.

Janina Hannukainen, Juho Rönkkö ja pieni Julius tulevan kotinsa pihamaalla.Janina Hannukainen, Juho Rönkkö ja pieni Julius tulevan kotinsa pihamaalla.

Luokanopettaja Janina Hannukainen ja rahoitusalalla työskentelevä Juho Rönkkö halusivat kaksikerroksisen omakotitalon metsään rajoittuvalle tontille muuttovalmiina. Ensikertalaiset rakentajat ovat innoissaan.

– Tottakai meitä tässä vähän jännittää, kun ei ole kokemusta. Tässähän sitä sitten opitaan koko ajan, he toteavat yhdestä suusta.

Uusi koti nousee Janinan synnyinkaupunkiin Raumalle, jonne he muuttivat ollakseen lähempänä rakennustyömaata. Rakentaminen on aloitettu syksyllä 2021 ja muuttoa suunnitellaan heinäkuuksi 2022.

Keski-Suomen ja Uudenmaan kautta Satakuntaan

Janina ja Juho ovat asuneet monessa paikassa. Jyväskylästä, josta Juho on kotoisin, he muuttivat Helsingin Lauttasaareen, jossa heidän poikansa syntyi syksyllä.

– Janina on niin pitkään kulkenut mun töiden mukana, että halusin ilman muuta nyt Raumalle, Juho kertoo muuttoajatuksistaan.

– Nyt on tukiverkko lähellä, kun mummu ja pappa asuvat lähellä, Janina viittaa takavasemmalle. Hänen lapsuudenkotinsa sijaitsee muutaman kilometrin päässä. Ajatus omakotitalosta on ollut mielessä pitkään.

Olemme kyttäilleet sopivaa vanhaa omakotitaloa tietyin kriteerein, mutta sellaista ei kerta kaikkiaan ole ollut myynnissä. Tai jos on, se on niin nopeasti myyty, ettemme ole ehtineet puhelinta käteen ottaa, he kertovat.

– Päätös oman kodin rakennuttamisesta alkoi vahvistua ja sitten viime toukokuussa olimme siinä pisteessä, että talopakettikaupat piti tehdä justiinsa. Seuraavalla viikolla hinnat olisivat nousseet. Kauppoja edelsi pohdinta- ja etsintävaihe.

Wilsson on 2-vuotias mäyräkoira, tuleva pirttialholainen.Wilsson on 2-vuotias mäyräkoira, tuleva pirttialholainen.

Oman kodin toivelista

– Halusimme kaksikerroksisen talon, Janina aloittaa.

– Se aiheutti jo selvää karsiutumista talopaketeista, sillä kaksikerroksisia vaihtoehtoja ei lopulta kovin monia ole, Juho täydentää. Tontti Raumalta oli lopulta löytynyt juuri niin kuin Juho oli haaveillut, metsäisen alueen reunalta.

– Halusimme talotoimittajalta myös korkeaa tilaa ja isoja ikkunoita, Janina kertoo. Ja pohjaratkaisu haluttiin pitkälti valmiina.
Ettei tarvitsisi lähteä isoihin muutoksiin, Janina jatkaa.

Tontti on Pirttialhon kaupunginosassa, alueella jossa on eri ikäistä rakennuskantaa.

– Kyllä se ihmeelliseltä nyt tuntuu nähdä, että siitä alun pusikosta lähtee nyt nousemaan oma koti.

Kastelli valikoitui lopulliseksi vaihtoehdoksi siksikin, että heillä on toimipiste Raumalla.

– Kyllä se lisää luottamusta varsinkin, kun ei ole sitä kokemusta itsellä vielä näistä asioista. Lisäksi se, että talopaketti on paikallisille rakentajille tuttu, se on hyvä asia. Pienellä paikkakunnalla sekin on tietynlainen laadun tae, pariskunta pohtii. Ollaan kuultu paljon Kastellista hyvää.

”Tää on just nyt meille hyvä”

Nuorta perhettä kuunnellessa tuntuu siltä, että heidän kodissaan vallitsee suuri konsensus eli täydellinen asetelma rakennusprojektiin.

– Se on muuten totta. Meillä on mennyt kaikki materiaali- ja muut valinnat tosi hyvin yksiin, Janina nauraa. Juho sai autotallin ja minä keittiöön aamiaiskaapin ja muuta, hän vitsailee.

Keittiösuunnitelmia he kävivät tekemässä Puustellin Vantaan toimipisteessä asuessaan Helsingissä.

– Kaikki on mennyt yllättävän simppelisti sitten lopulta. Juho on ollut aiemmin töissä sisustuslaatta- alalla, joten hän teki ehdotukset saunan ja pesuhuoneen laatoista Janinalle.

– Ja hyväksyin ne muitta mutkitta. Meillä menee sisustusmaku ihmeellisen hyvin yhteen, eikä tahtojen taistoa juuri ole nähty, Janina vahvistaa.

Tontille nousee autotalli Juhon omilla käsillä, mutta pohjatyöt tekee Perustava Oy, joka teki myös talon pohjatyöt.

– Jotain pientä keppiä rattaisiin tuli, kun keskeltä tonttia tuli vatsaan valtava kivi, joka räjäyttämällä piti poistaa. Perustava tuli mukaan Kastellin kautta, joten oli helppo sopia myös autotallin perustuksen tekemisestä heidän kanssaan. Se ei tietysti kuulu talopakettiin, vaan maksamme sen erikseen, Juho kertoo.

Tämä on just nyt meille hyvä, he toteavat.

Haastattelun lomassa naapurustossa näkyy liikettä ja uudet tulokkaat moikkailevat kuin vanhat tutut.

– Meidät on otettu hienosti vastaan, on tosi kotoisaa päästä ensi kesänä asumaan tänne, Janina ja Juho sanovat.

Rauman Pirttialhoon rakentuu muuttovalmis Kastelli City 162/194.Rauman Pirttialhoon rakentuu muuttovalmis Kastelli City 162/194.

Asiantuntijan tärpit oman kodin rakentajalle:

  1. Selvitä ensin, päätä vasta sen jälkeen. --> Tutustu rakennushankkeeseen kokonaisuutena.
  2. Tee kustannusarvio huolellisesti ja rehellisesti.
  3. Ota ammattilaiset ajoissa mukaan jo päätöksenteon tueksi.
  4. Hankkeen suunnittelu alkaa aina rakennuksen ja rakennuspaikan yhteensovittamisella.
  5. Ennen hankkeen käynnistämistä ja talotilauksen tekemistä: varmista, että rahoitus on kunnossa, hyväksytä suunnitelmat ja kustannusarvio vastaavalla työnjohtajalla, tutustu talotarjouksiin huolella sekä varmista että ymmärrät tarjouksen sisällön ja oman roolisi hankkeessa riittävän hyvin.

Lisää infoa ja vaihtoehtoja:
kastelli.fi

@omakotimatka Instagramissa

Seuraa taloprojektia täältä: instagram.com/omakotimatka

Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu?
​​​​​​​Kuuntele KIVIJALKA-podcast lapsiperheen omakotitaloprojektista

74278.pagespeed.ce.7MFumoP8Zu
 
Julkaistu
24.3.2022