• Etusivu
  • Rakentaminen

Ympäristöselosteet (EPD) jo vuodesta 2013

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Julkaistu 18.02.2022Päivitetty 24.01.2023
20223_77594.jpg

Ympäristöseloste eli lyhyemmin EPD on luotettava tapa esittää olennaiset, varmennetut sekä vertailukelposet tiedot rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksesta. Ympäristöselosteen laatiminen on vapaaehtoista, mutta yhä enenevässä määrin suunnittelijat, rakennuttajat sekä rakennusurakoitsijat seuraavat materiaalivalmistajien ympäristöselosteita tarkastellessaan rakennushankkeiden ympäristövaikutuksia elinkaarilaskennassa. Finnfoam on ollut edelläkävijä näissäkin ja sen tuotteilta ensimmäiset ympäristöselosteet löytyvät jo vuodelta 2013 jonka jälkeen ne ovat päivittyneet jo useasti.

Vaikuta hiilijalanjälkeen

Kun kohteen materiaalivalintoja suunnitellaan, nousevat usein tärkeiksi kriteereiksi tuotteiden valmistuksen, rakennuksen käytön sekä käytön jälkeiset ympäristövaikutukset. Materiaalivalintojen tekemiseen auttaakin juuri LCA eli elinkaarilaskenta, jossa rakennusmateriaaleista laaditut EPD-ympäristöselosteet ovat laskennan pohja.

Rakennustuotteita ei saa koskaan vertailla ympäristöselosteita vertailemalla vaan vertailu tulee tehdä aina rakennushanketasolla sen koko elinkaaren ajalle.

Syitä tähän on useita, mutta merkittävimpiä se, että suurimmat päästöt syntyvät rakennusten käytön aikaisesta energiankulutuksesta. Näitä päästöjä pystytään kuitenkin vähentämään helposti. Esimerkiksi kun kiinnitetään rakennusvaiheessa huomiota rakenteelliseen energiatehokkuuteen, toisin sanoen hyvään lämmöneristykseen ja sen laatuun, voidaan laskea omakotitalon hiilijalanjälkeä jopa 25% ja säästää merkittävästi lämmityskustannuksissa. Eri laskentamallien avulla on saatu käytönaikaisten päästöjen vaihteluväliksi jopa 50 – 75 % rakennusten hiilijalanjäljestä.

Myös korjausrakentaminen ja siihen liitettävä lisäeristäminen nostaa hetkellisesti hiilijalanjälkeä, joka kuitenkin korjautuu jo 2 – 3 vuoden kuluessa. Lisäeristystä tulisikin korjausrakentamisessa toteuttaa niin paljon kuin kohteessa on vain mahdollista.

Finnfoamin tuotteista on laadittu RTS EPD -ympäristöselosteet. Lisäksi ympäristövastuullisuuden tasoa osoittaa sertifioitu sekä auditoitu ISO 14001 ympäristönhallintajärjestelmä.

Finnfoam pyrkiikin kehittämään omaa tuotantoaan sekä tehokkaammaksi että ympäristöystävällisemmäksi.

Info

Info

EPD, Environmental Product Declaration

  • Vapaaehtoinen

  • Standardoitu ja luotettava tapa esittää rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksia

  • Elinkaarilaskennan pohjana pakolliset, että hiilijalanjälki kohteelle voidaan laskea

20223_77596.jpg
Finnfoam Oy
Rakentaminen
suunnittelu
lämpöeristys
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.
20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
20165_46380.jpg
Muista routaeristys myös pihateille ja -muureille
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvät kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
20215_70785.jpg
Julkisivun uudistus talon arkkitehtuuria kunnioittaen
Monissa 1970-luvun kerrostaloissa on tarve korjaavalle tai uudistavalle julkisivusaneeraukselle. Pelkän pintakorjauksen lisäksi saneerauksissa tavoitellaan usein myös parempaa energiatehokkuutta ja siten vähähiilisempää asumista ja säästöjä lämmityskustannuksissa. Julkisivusaneerauksissa haasteena onkin usein, miten toteuttaa julkisivuremontti ja lisälämmöneristys ilman että rakenteen kokonaisvahvuus kasvaa.
taloyhtiönetti
Edullinen ja huippunopea S1 Valokuitu
Nettiliittymän nopeus ja vakaus on yhä tärkeämpi asia. Kotona vietetään yhä enemmän aikaa, etätyöstä on tullut uusi normaali, elokuvien katselu ja pelaaminen tapahtuu netin välityksellä. Käyttäjiä saattaa olla samaan aikaan useita. Nettiliittymän pitäisi olla riittävä, jotta kaikki sujuu kitkattomasti.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton