• Etusivu
  • LVI

Takan energiatehokkuus, palotekniikka sekä rakennusmääräykset

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 30.09.2022
20222_76890.jpg

Jaani V2 valkoisella hiertopinnalla ja sinkinharmaalla laatalla.

Tulisija on tarpeellinen varuste suomalaisissa kodeissa, se edistää kodin huoltovarmuutta ja huoltovarmuus on erityisen tärkeä nykypäivänä. Mahdolliset sähkökatkot eivät millään lailla estä tulisijan käyttöä, puulämmitys toimii aina ilman sähköä, se onkin itseasiassa ainoa lämmitysmuoto, joka toimii puhtaasti ilman sähköä. Lämmityksen lisäksi tulisijalla valmistat ruokaa melkein kuin lämmityksen sivutuotteena.

Energiatehokkaiden ratkaisuiden kehittäminen markkinoille sekä niiden hankkiminen omaan kotiin ovat osittain seurausta tiukentuvista rakennusmääräyksistä sekä tällä hetkellä korkeasta energian hinnasta. Miten hyvää energialukua sitten tavoitellaan? Esimerkiksi tiiviimmällä rakennustavalla sekä tiukasti kontrolloiduilla ilmanvaihtojärjestelmillä. Tiesitkö, että voit ottaa energiatehokkuuden huomioon myös takan kohdalla?

Modernin takan koko toimintaan vaikuttaa itse takan tulipesä, se optimoi takan käytön tiputtaen samalla takan päästöt pienemmiksi verrattuna perinteiseen tulipesään. Kehitystyön yhteydessä tulipesän kokoa ei ole lähdetty pienentämään lisäosia käyttämällä, vaan palotekniikka on suunniteltu kiinteäksi osaksi tulipesää. Koska rakenne on onnistuttu pitämään yksinkertaisena, myös mahdollisesti tarpeen olevat huoltotoimet on helppoja suorittaa.

Mikä on varaava takka?
Tutustu keraamisten tulisijojen mallistoon

Paloilma huonetilan kautta tulisijaan

Riittävän paloilman saanti

Mutta entä sitten se kuuluisa paloilma? Jotta puiden poltto onnistuu tulisijassa, tulee tulipesään saada riittävästi raikasta ilmaa. Toisinaan tämä riittävän paloilman saanti voi olla haasteellista. On olemassa pari erilaista tapaa tuoda paloilma tulisijaan: suoraan ulkoa tulisijaan, ulkoa huoneilman kautta kierrätettynä tai suoraan tulisijaan paloilmahormin kautta. Se, mihin ratkaisuun päädytään riippuu valitusta tulisijatyypistä.

Kun ollaan toteuttamassa uudisrakennusta, kannattaa paloilman tuonti huoneistoon tehdä hallitusti joko korvausilmaventtiiliä käyttäen tai kanavoimalla paloilma tulisijaan suoraan. Kun paloilma tuodaan suoraan ulkoa, on sillä nähtävillä useampia etuja sekä asumisviihtyvyyteen että tulisijan toimintaan.

Tulikivi Raita, Satin White.
Tulikivi Raita, Satin White.

Se, miten paloilma tuodaan ja paljonko sitä tarvitaan vaihtelee tuotekohtaisesti. Paloilmareitti tulee muistaa ottaa huomioon jo silloin, kun rakennuksen ilmanvaihtosuunnitelmia ollaan tekemässä.

Rakennusmääräyskokoelma RakMk2017 sanoo asiasta seuraavaa:
"RakMk2017: Erityissuunnittelijan on suunniteltava tulisijan ja erillispoistojen käytön vaatima lisäulkoilmavirran saanti siten, että rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä toimii hallitusti ja rakennuksen tai huonetilojen paineet eivät muutu haitallisesti."

Paloilma ulkoa tulisijaan

Mitä etuja saavutat, kun paloilma tuodaan suoraan tulisijaan?

  • Kun paloilma tuodaan tulisijalle suoraan ulkoa, pystytään toteuttamaan riittävä paloilma ilman, että talon oma ilmanvaihtojärjestelmä häiriintyy. Samalla huoneiston ilmanlaatu pysyy hyvänä. Lisäksi tulisija ja hormi pysyvät omana riippumattomana yksikkönään erillään talon ilmanvaihtojärjestelmästä.
  • Kun paloilma on kanavoitu, estetään samalla hallitsemattomat ilmavuodot
  • Hallitun paloilman kanavoinnin etuna ovat: ylimääräinen ulkoilma ei pääse huoneistoon, ikkunoiden avaaminen ei ole tarpeellista, vedontunne poistuu.
  • Paloilman lämmitys tapahtuu puun omaa energiaa käyttäen, joten paloilmaa ei tarvitse erikseen lämmittää. Tulikiven takat on suunniteltu siten, että paloilma saadaan lämmitettyä jo matkalla tulipesään. Näin säästyy energiaa.
Tutustu keraamisten tulisijojen mallistoon

Paloilma hormin kautta tulisijaan

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
LVI
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
201411_41685.jpg
Käytätkö tulisijaasi tehokkaasti?
Oletko uusimassa tai hankkimassa kotiisi tulisijaa? Nyt voit liittää tulisijasi W10-vesilämmitysjärjestelmään ja lämmittää takalla osan käyttövedestä tai hyödyntää lämpöenergian lattialämmityksessä. Näin sekä säästät lämmityskustannuksissa että jaat lämmön tasaisesti eri puolille taloa.
202111_73509.jpg
Uuden tulisijan hankkiminen - näin ostomatka etenee
Uuden takan hankkiminen vanhan takan tilalle tai ylipäätään takan hankkiminen, jos sitä ei ennestään ole tai sille ei ole edes hormia valmiina.Mistä lähtisi liikkeelle? Miten onnistuisi helpoiten hankinnassa? Ja millainen takka olisi sopivin?Mielessäsi pyörii varmasti monenlaisia kysymyksiä ja todennäköisesti olet jo pidemmän aikaa katsellut sopivaa takkamallia sekä vertaillut erilaisia malleja keskenään. Suunnitteluvaihe onkin yksi tärkeimmistä vaiheista takkaprojektissa. Takan valinnassa ratkaisevat makuasiat, käyttötarkoitus, käytettävissä oleva tila ja budjetti. Takkaunelmasi voidaan toteuttaa, vaikka kodissa ei olisikaan entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta. Takan voi silti tehdä, kunhan sille löytyy oikea paikka.
20232_80792.jpg
Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?
Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?
202111_73514.jpg
Onko pienhiukkaspäästöjä mahdollista vähentää?
Miten sinä lämmität kotiasi? Sähköllä, puulla, pelletillä vai kenties jollain muulla? Tiesitkö, että kotitaloudessa käytettävästä energiasta jopa puolet kuluu lämmitykseen?Suomen oloissa talven kylmimpään aikaan takoilla on merkittävä rooli kalliiden sähkön kulutus- ja hintapiikkien tasaajana, jolloin esimerkiksi ilmalämpöpumpun hyötysuhde heikkenee. Puilla tapahtuvan nykyaikaisen ja puhtaasti polttavan varaavan takan lämmitys on ekologinen ja luonnollinen lämmitysratkaisu.Puun palaessa luovuttaa se saman hiilidioksidimäärän, jonka se on kasvunsa aikana sitonut itseensä. Sama määrä hiilidioksidia vapautuisi puun lahotessa luontoon, tästä syystä on kestävän kehityksen mukaista ottaa lämpöenergia talteen. Luonnollisuutensa lisäksi se on myös varma tapa lämmittää, sillä puulämmitykseen ei vaikuta myrskytuuli eikä sähköjen katkeaminen – kotisi pysyy lämpimänä.Vinkit tulisijan oikeaoppiseen käyttöön meille antaa Tulikivi ja Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.
20223_65173.jpg
Muutamia syitä miksi takkaremontti kannattaa tehdä
Haaveiletko uudesta takasta ja katseletko takkakuvastoja? Oletko jo löytänyt unelmiesi takan? Syystä tai toisesta takkaremonttisi ei ole kuitenkaan edennyt. Takan vaihto mietityttää ja monenlaiset kysymykset pyörivät mielessä kuten, onko se iso ja työläs prosessi, mitä kaikkea joutuu tekemään itse ja maksaako remontti takan hinnan lisäksi jotain ylimääräistä? Takkaremontissa asiantuntijan kotikäynti säästää aikaasi ja lompakkoasi sekä pääset nauttimaan takkatulen loimusta nopeammin kuin uskotkaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton