Viisi vinkkiä takan valintaan

Syksyn ja talven kuumin puheenaihe on ollut sähköntuotannon mahdolliset katkokset ja tuotantorajoitukset sekä huoltovarmuus. Parhaiten näihin pystyt varautumaan ennakoimalla. Huoltovarmuuden parantamiseen varaavan takan hankkiminen on erityisen hyvä keino, koska varaavalla takalla lämmität kotisi ja valmistat myös ruoan ilman sähköä.

No, mistä sitten voi tietää, millainen takka omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon tulisi valita? Oma mieltymys määrittää omalta osaltaan takan ulkonäköä. Valittavana on tummaa sekä vaaleaa. Korkeaa ja kapeaa sekä seinän viereen tai keskelle tilaa sijoitettavaa tulisijaa. Miten siis löytää sen oikean, joka soveltuu parhaiten kotiin tai vapaa-ajan asuntoon – muutenkin kuin vain ulkonäöltään?

Ohessa viisi vinkkiä helpottamaan tulisijan valintaa.

Anna Tulikiven asiantuntijan auttaa takkavalinnassa.Anna Tulikiven asiantuntijan auttaa takkavalinnassa.

#1 Kodin huoltovarmuus

  • Varaavien tulisijojen etuna on, että ne ovat varmoja lämmöntuojia myrskyisilläkin säillä.
  • Sähköstä riippumattomana varaavana lämmönlähteenä saat kotisi takuuvarmasti lämpimäksi myös silloin, kun sähkönjakelussa on katkos.
  • Lisäksi varaava tulisija auttaa sinua säästämään rahaa, kun lämmität kotiasi polttopuiden avulla.
Raita S Structure Black-pinnalla on upea tilanjakajana.Raita S Structure Black-pinnalla on upea tilanjakajana.
On siis kannattavaa sijoittaa rahaa puhtaasti palavaan, nykyaikaiseen varaavaan tulisijaan, niin voit säästää vielä enemmän kuin keskimääräiset 300 €/vuosi.
Tulikiven varaavat tulisijat ovat erinomaisia lämmönvaraajia – lämmityksen aikana lämpö varautuu takan massaan, josta se säteilee vähitellen huoneeseen. Pakkaskuukausina varaava takka tasaa mukavasti sähkönkulutuksen huippuja. Sähkökatkojen aikaan se on myös tärkeä ruoanlaiton pelastaja. Varaava takka tuo turvaa lisälämmönlähteenä erilaisiin poikkeustilanteisiin vaikkapa maalämpöpumpun rikkoontumiseen.


Tutustu varaaviin Karelia-takkoihin
Tutustu varaaviin Kermansavi-takkoihin
Tutustu varaaviin Klassisiin takkoihin

#2 Käyttötarve

Millainen lämmittäjä olet? Lämmitätkö säännöllisesti kotiasi vai onko kyseessä vapaa-ajan asunto, jossa oleskellaan satunnaisesti? Minkä suuruista tilaa lämmität?

Liian pienitehoinen takka joutuu herkästi ylilämmittämisen kohteeksi, mikä rasittaa takkaa sekä lämmittäjää turhaan.

  • Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta ja kodista voi tulla herkästi tukalan kuuma.
  • Takka tulee mitoittaa sen mukaisesti, kuinka suurta tilaa sillä on tarkoitus lämmittää ja kuinka usein.

Varaavan takan avulla saat lempeää säteilylämpöä vielä yli vuorokauden tulipesän sammumisenkin jälkeen, joten mieti, haluatko lämpöä pitkään vai nopeasti.

Nopeaa lämpöä kaipaavan kannattaa tutustua Tulikiven varaaviin kiertoilmatakkoihin ja kamiinoihin, jotka lämmittävät tilan nopeasti, ja varaavat lämpöä jonkun verran itseensä mallista riippuen.

Tutustu varaaviin Pielinen-kiertoilmatakkoihin
Tutustu kamiinoihin

Lako Grafia on yksi Tulikiven Pielinen-malliston kiertoilmatakoista.Lako Grafia on yksi Tulikiven Pielinen-malliston kiertoilmatakoista.

#3 Osana kodin lämmitystä

Tulikiven takoissa paloilma on mahdollista ottaa takkoihin suoraan ulkoa, jolloin se ei sekoita talon ilmastointia.

Varaavat takat sopivat nykyaikaiseen matalaenergiataloon tukien maalämpöä ja muitakin lämmönlähteitä, matalalla ja tasaisella lämmitystehollaan. Kahden-kolmen tunnin lämmityksellä varaava takka tuottaa lämpöä noin 1-2 vuorokauden ajan.

Kun lämpö tulee hitaasti ja alhaisella teholla taloon, pääosin säteilylämpönä, on talon lämmönjakojärjestelmällä aikaa sopeutua takasta tulevaan lämpöön ja huoneilman lämpötila ei nouse liian korkeaksi.

Tulikiven Karelia-sarjan Raita-takka, johon on asennettu Senso-takkaohjain.Tulikiven Karelia-sarjan Raita-takka, johon on asennettu Senso-takkaohjain.
Tulikivi Kaila V1 Natural white -hiertopinnalla.Tulikivi Kaila V1 Natural white -hiertopinnalla.

#4 Takan vaihto uuteen

Vaikka isoisän muuraama takka voikin olla tunnearvoltaan korvaamattoman luokkaa, kannattaa kuitenkin miettiä, että haluaako hyödyntää kaiken mahdollisen lämmön kodin lämmittämiseen, vai päästää lämmön mahdollisesti taivaantuuliin.

  • Tämän päivän varaavat tulisijat ovat energiatehokkaita ja tarvitsevat lämmetäkseen vähemmän polttopuuta. Lisäksi Tulikivi-takat polttavat palavan puun puhtaasti, jolloin jäljelle jää vain pieni määrä tuhkaa.
  • Päästönormit alittavat takat auttavat myös pienhiukkasmäärien vähentämisessä.


Tulikivi auttaa sinua toteuttamaan vanhan takan vaihdon uuteen helposti sekä vaivattomasti. Kutsu siis rohkeasti Tulikiven asiantuntija kylään.
Tilaa asiantuntija kotiin

#5 Ruokaa ja säästöä

Kun sähköä ei ole syystä tai toisesta käytettävissä tai haluat säästää sähkönkulutuksessasi antamalla sähköuunin huilata, niin varaava tulisija on ruoanlaiton pelastaja.

Ruoanlaitto onnistuu kaikissa Tulikiven varaavissa takoissa, takkaleivinuuneissa ja leivinuuneissa. Jos haluaa leivinuunin, niin takkaleivinuunissa se tulee kuin kaupan päälle ja siinä ruoanlaitto onnistuu niin takkapesässä kuin leivinuunissa. Takkaleivinuuni vie monesti vähemmän lattiatilaa kuin perinteinen leivinuuni ja mallista riippuen sen voi sijoittaa helposti tilanjakajaksi keittiön ja olohuoneen väliin, kun leivinuunin luukun paikan voi sijoittaa jommalle kummalle sivuille tai taakse.

Kypsytä siis ruokasi vaivatta varaavassa takassa ja testaa rohkeasti reseptejä.

 

Tulikiven leivinuuneissa paistat vaikka rapeakuoriset leivät.Tulikiven leivinuuneissa paistat vaikka rapeakuoriset leivät.

Kiinnostuitko?


 
Päivitetty
28.11.2022