Kuinka paljon autotallin rakentaminen maksaa?
Näin kustannukset jakautuvat eri vaiheissa

Tiedäthän tunteen, kun tilantarve kasvaa, tarvitset säilytystilaa harrastevälineille, erilaisille kulkupeleille ja jonkun nurkkauksen nikkarointia varten ‒ eikä harrastetilakaan olisi pahitteeksi. Valmista ratkaisua ei tunnu löytyvän, joten haluat suunnitella autotallin itse. Onpa kyseessä autotalli, autokatos, halli tai jokin muu piharakennus, pätevät alla esitetyt asiat pääsääntöisesti kaikkeen rakentamiseen. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon suunnitellessa piharakennusta?

Rakennuslupa autotallille haetaan usein valmiiksi jo talon rakennusluvan kanssa, mikä on järkevää ja kustannustehokasta, mutta yhtä lailla rakennuslupa voidaan hakea esimerkiksi pelkälle autotallille. Kuvassa autotalli Kuusamo: autotalli, autokatos, varasto, kelkka/mönkijäsuoja.Rakennuslupa autotallille haetaan usein valmiiksi jo talon rakennusluvan kanssa, mikä on järkevää ja kustannustehokasta, mutta yhtä lailla rakennuslupa voidaan hakea esimerkiksi pelkälle autotallille. Kuvassa autotalli Kuusamo: autotalli, autokatos, varasto, kelkka/mönkijäsuoja.

Smartia Oy:n asiantunteva myyntipalvelu kertoo mielellään lisää ja huolehtii kanssasi rakentamisen vaiheet lupahakemuksista viimeistelyyn asti. Jos suunnitelmat ovat epävirallisia luonnoksia, Smartia tekee niistä viralliset rakennuslupakuvat jotka liitetään rakennuslupahakemukseen. Myös valmiiden lupakuvien muokkaaminen onnistuu Smartian kautta.

Ovatko piharakennuksen suunnitelmat valmiina?

Suurella osalla ovat suunnitelmat valmiina kun piharakennuksista lähdetään pyytämään tarjouksia. Suunnitelmissa on huomioitavia asioita, kuten rakennusoikeus, jota kaikki eivät osaa ajatella suunnitelmia rajoittavana tekijänä. Alkuun kannattaa aina tarkistaa minkä verran tontilla on rakennusoikeutta jäljellä, jotta tiedetään minkä kokoinen rakennus voidaan rakentaa.

Rakennusoikeus on määrätty tontillesi valmiiksi ja se määrää myös mahdollisen piharakennuksesi maksimikoon. Saat tiedon paikallisesta rakennusvalvonnasta, mikäli sitä ei sinulta jostain syystä löydy. Rakennusoikeudesta puhuttaessa, tuleekin usein vastaan kaksi eri termiä, kerrosala ja huoneistoala, jotka sekoittavat asiaa.

Päädystä ajettava kahden auton autotalli ja varaston yhdistelmä. Mallia voidaan muokata asiakkaan toiveiden mukaan.Päädystä ajettava kahden auton autotalli ja varaston yhdistelmä. Mallia voidaan muokata asiakkaan toiveiden mukaan.

Kerrosala tarkoittaa piharakennuksesi pinta-alaa ulkoseinien ulkopinnoista mitattuna. Tähän luetaan esimerkiksi autokatoksen kiinteä kylmä sivuseinä. Usein avonaisia katoksia taas ei. Huomaa, että näissä on usein rakennusvalvonnassa paikkakunnittain hieman tulkintavaihteluita.

Huoneistoala taas tarkoittaa piharakennuksesi sisäpinta-alaa neliömetreissä, eli ulkoseinien sisäpuoli. Rakennusoikeus luetaan siis kerrosalan mukaan.

Smartia-piharakennukset soveltuvat kaikille tonteille. Helposti muunneltava valmismallisto antaa mahdollisuuksia rakentaa piharakennuksesta tontin asettamien vaatimusten mukainen autotalli. Samalla huomioidaan asiakkaan toiveet ja tarpeet rakennuksen käyttötarkoituksesta. Muun muassa ajosuunnat voidaan toteuttaa rakennukseen joko kyljestä tai päädystä tontti liittymien mukaan.

Itse rakennuksen tilat optimoidaan järkeviksi ja huomioidaan tilojen mitoitusvaatimukset esimerkiksi autokatoksen tai tallin osalta. Myös varastojen sijoituksiin rakennukseen ja ovien paikkoihin kannattaa käyttää hetki aikaa ja miettiä miten kulku rakennukseen tontilla tapahtuu.

Tutustu mallistoon

Rakennusprojektin budjetointi on taitolaji ‒ vai onko?

Piharakennuksen teko kannattaa aloittaa realistisen kustannusarvion laatimisesta. Lopulliseen budjettiin vaikuttaa moni tekijä kuten oman työn osuus, rakennuksen malli ja koko, maaperän kantavuus (perustamistapa), sähköurakka jne. Suurin yksittäinen tekijä kokonaisbudjetin suuruudessa on materiaalien lisäksi työn osuus. Omalla työllä voi tehdä budjetista hyvinkin maltillisen. Usein Smartia-piharakennukset rakennetaankin hartiapankilla kokonaan tai osittain omalla työllä.

Pre-cut pakettitoimitus on suunniteltu ja tuotteistettu niin, että rakentaminen olisi mahdollisimman nopeaa ja helppoa. Tämä osaltaan laskee työkustannuksia myös vieraan työvoiman käytössä. Myöskään materiaalien hankintaan ei mene arvokasta työaikaa, sillä kaikki materiaalit ovat sovitussa aikataulussa työmaalla.

Neuvot bodjetointiin

Esimerkki Smartia-asiakkaan autotallin hankebudjetista:

Huom! Hinnat ovat suuntaa antavia (perustuvat keväällä 2022 tehtyyn laskelmaan).

Smartian tallipaketti (20 470 €)
sisältää perusrakennustarvikkeet sokkelin päältä. Esimerkkilaskelma autotallin rakentamisesta on laadittu 8 m x 8 m kokoisesta kahden auton autotallista, jossa asiakas tekee asennuksen itse. Maksimibudjetiksi on määritelty yhteensä: 33 720 €

Asiakkaan täytyy hankkia itse:
 • Tontti
 • Tontin kuorinta ja maiden poisajo 500 €
 • Tontti liittymät, rakennusluvat, mittaukset 2 500 €
 • Perustukset (betonisokkeli, pilarin anturat) 3 500 €
 • Tontin täyttöhiekat, murskeet autotallin osalta 1 500 €
 • Betonilattiat, verkot, styroksit 2 000 €
 • Lvi-suunnittelu ja urakka 1 000 €
 • Sähkösuunnittelu ja urakka 2 000 €
 • Sisustustarvikkeet (lattiapinnoitteet, maalit) 500 €
 • Peltityöt (rännit, vesipellit, tikkaat, lumiesteet) mukavana tallipaketissa
 • Lukot ja helat 300 €
 • Ulkomaalit 450 €
 • Valvojan palkkio 1 000 €
 • Työkalut ym. työmaakulut 1 000 €

Tästä budjetista puuttuvat muun muassa pihatyöt. Asiakkaan omilla ratkaisuilla ja oman työn käytöllä on suuri merkitys talonrakennushankkeen kokonaiskustannuksissa. Työmaan siisteys, tavaroiden suojaaminen, rakennustarvikkeiden sijoittelu ja niiden kuljettaminen asennuspaikalle vaikuttaa myöskin hankkeen kustannuksiin.

Piharakennuksen rakentaminen voi olla luvanvaraista ja se kannattaa tarkistaa paikallisesta rakennusvirastosta. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennuksen suunnittelu ja toteutus tapahtuvat rakentamista koskevien säännösten, määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Smartia asiantuntija auttaa asiassa mielellään.

Rahoitus ja riittävät vakuutukset kuntoon

Jo rakentamisen aikana on syytä huolehtia riittävistä vakuutuksista. Muun muassa talkooväen tapaturmavakuutukset kannattaa hankkia, mikäli työmaalla järjestetään talkoita. Myös jos palkkaat henkilökuntaa, on heille otettava työnantajan lakisääteiset vakuutukset. Oman vakuutusyhtiön kanssa kannattaa keskustella tarvittavista vakuutuksista. Vakuutukset ovat kokonaisbudjetissa melko pieni erä, mutta antaa rakentajalle turvan, mikäli esimerkiksi työmaalla tapahtuu tapaturma.

Budjettia rakentamiselle ei kannata myöskään tehdä liian tiukaksi ja on hyvä varautua muihin yllättäviin elämisen kuluihin kuten esimerkiksi auton hajoamiseen. Budjettiin kannattaa varata ainakin sen verran pelivaraa, että rakennettava rakennus saadaan kerralla säältä suojaan, jotta rakenteet eivät pääse kastumaan, vaikka rakentamista jatkettaisiin myöhemmin.

Smartialta on saatavissa joustava vakuudeton Smartia-rahoitus. Smartia tarjoaa piharakennusten ja remonttien rahoittamiseen joustavaa vakuudetonta osamaksurahoitusta, jossa maksimiluottoraja on 30 000 €. Osamaksuvaihtoehto on luotu niihin tilanteisiin, kun haluat itse päättää, millaisissa kuukausierissä lyhennät kauppasummaa. Luoton voi milloin tahansa maksaa kerralla pois, jolloin ylimääräisiä kuluja ei tule. 

Kaikkia valmismalleja voi vapaasti muutella mittojen, ikkunoiden sekä ovien kokojen ja sijainnin suhteen, huonekorkeuden suhteen, kattomallin ja materiaalin suhteen jne. Usein piharakennukseen haetaan samaa tyyliä kuin esimerkiksi päärakennuksessa on. Kaikkia valmismalleja voi vapaasti muutella mittojen, ikkunoiden sekä ovien kokojen ja sijainnin suhteen, huonekorkeuden suhteen, kattomallin ja materiaalin suhteen jne. Usein piharakennukseen haetaan samaa tyyliä kuin esimerkiksi päärakennuksessa on. 

Toimitus ja asennus

Voit vapaasti muutella toimituksen sisältöä. Jokainen Smartia piharakennustoimitus on yksilöllinen, asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukainen kokonaisuus. Peruspaketti-toimituksen sisältöä voi vapaasti muokata ja ottaa mukaan ne rakennusmateriaalit jotka tarvitset.

Toimitus voi olla esim. ulkoapäin valmis, mutta sisältä lämmitysvaraussisällöllä jolloin rakennuksen voi jälkeenpäin eristää tarpeen mukaan. Toimitusvariaatioita on monia, kauppias opastaa mielellään lisää.


Smartia hoitaa myös asennuksen tarpeen mukaan haluamallesi valmiusasteelle. Asennus voi olla esim. säältä suojaan asennus, jonka jälkeen teet rakennuksen valmiiksi oman aikataulusi mukaan. Toimitus voi olla myös ns. avaimet käteen toimitus, jolloin kaikki työ tulee Smartialta.

Asennussisältö voi olla myös vapaasti tältä väliltä tarpeesi mukaan. On hyvä myös miettiä mitä osaat ja haluat tehdä itse, sekä omia tuttavia ja kontakteja rakennustyön ammattilaisiin kannattaa hyödyntää.

Kiinnostuitko? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?

Kysy myös asennusta! Erinomaiset materiaalit ja asiantunteva ja mukava palvelu ovat Smartian tavaramerkkejä. Ota rohkeasti yhteyttä: Myyntipalvelu puh. 010 574 5511 / myynti@smartia.fi

 
Päivitetty
9.2.2023