• Etusivu
  • Talo

Putkikaivantojen eristäminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 23.04.2024
20223_77593.jpg

Putkikotelot valmistetaan koosta riippuen eri vahvuisista Finnfoam-levyistä.

Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.

Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.

Estä routavauriot eristyksellä

Mihin vesi- ja viemärijohtojen lämmöneristäminen ja routasuojaus perustuu? – Yksinkertaisesti eristeen tarkoitus on hidastaa maalämmön sekä putkistosta vapautuvan lämmön poistumista. Roudan syvyys pyritään pysäyttämään putken laen yläpuolelle ja näin vältetään myös putkistovauriot, joita routa voisi maata muokatessaan aiheuttaa.

Routivalla pohjamaalla routarajan yläpuolelle asennettavat putket suojataan niiden päälle kauttaaltaan asennettavalla Finnfoam-eristeillä joiden paksuus vaihtelee 70-150mm välillä riippuen missä päin Suomea ollaan. Eristeiden tulee tällöin ulottua vähintään 2 metriä putkilinjan molemmille puolille.

Routimattomalla pohjamaalla voidaan käyttää putkien kotelomallista eristämistä. Finnfoamin putkikotelot saapuvat työmaalle levyinä. Tämä helpottaa muiden seikkojen lisäksi kuljetusta. Levyistä on helppo kasata tarvittavat putkikotelot, sillä niitä ei tarvitse erikseen leikellä ja mm. uritustensa ansiosta kotelon seinämät pysyvät hyvin paikoillaan.

Putkikoteloon asennetaan sekä viemäri ja vesijohto. Näin toimittaessa syntyy lämmönvaihdin, jonka ansiosta putkien upotussyvyys voidaan jopa puolittaa. Kun kotelot on saatu paikoilleen, täytetään ne asennushiekalla – tämä tuo kotelon sisään samalla lisää varaavaa massaa.

Haluatko tietää tarkemmin putkikaivannoista sekä putkikotelon asennuksesta?
Löydät lisätietoa täältä

20224_77613.jpg
Putkikaivantojen eristäminen finnfoam-eristettä käyttäen

Minkä kokoisia putkikotelot ovat?

Putkikotelot valmistetaan koosta riippuen eri vahvuisista Finnfoam-levyistä. Kaksi pienintä putkikoteloa (160x130 mm sekä 220x210 mm) valmistetaan käyttäen 70 mm vahvaa Finnfoamia.

Suurin putkikotelo, 1000x585 mm, valmistetaan 100 mm paksua levyä käyttäen. Poikkeuksen tekee 500x285mm kotelo, jonka valmistuksessa normaalisti käytettäisiin 50 mm vahvaa levyä, mutta tilauksesta sitä on myös mahdollista saada 70 mm paksuudella.

<p data-block-key="lnaz8">FF Putkikotelo 130 x 160</p>
FF Putkikotelo 130 x 160

Yhdestä levypaketista saadaa aikaan 5 metriä valmista putkikoteloa (160x130, 220x210 sekä 500x285 mm). Mikäli putkikotelo halutaan toteuttaa 1000x585 mm koossa, tulee viittä metriä varten tilata neljä pakettia levyä.

Löydät tarkemmat koko- ja tuotetiedot täältä

20223_77596.jpg
Finnfoam Oy
Talo
viemäröinti
eristys
vesiputkistot
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
20165_46380.jpg
Muista routaeristys myös pihateille ja -muureille
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvät kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
20154_42998.jpg
Levy, joka toimii rakennuslevynä ja vedeneristeenä?
Mikä ihmeen Tulppa? Tulppa on Finnfoamin kehittämä märkätiloihin suunniteltu levy, joka toimii seinissä sekä rakennuslevynä että vedeneristeenä. Levy koostuu umpisoluisesta, vesitiiviistä ja homehtumattomasta Finnfoam-eristelevystä sekä lujasta erikoissementtilaastista tehdystä pintakerroksesta. Ei enää vedeneristeen sivelyä ja kuivumisaikojen odottelua – voit laatoittaa suoraan märkätilalevyn päälle jo samana päivänä.Nopea asennus, varma toimivuus sekä soveltuvuus monenlaisessa märkätilarakentamisessa ovat Tulppa-järjestelmän vahvuuksia, jotka ovat herättäneet kiinnostusta ja kiitosta.
202010_67177.jpg
2020-luvun lasivilla ei kutise, eikä pölise
Nykypäivän pehmeä lasivilla on vuosien tuotekehityksen tulos. Se on miellyttävää ja pehmeää käsitellä, vaikka ihan paljain käsin. Se ei kutise eikä pölyä.Tuotekehityksessä on haluttu erityisesti kiinnittää huomiota tuotteiden pölyämättömyyteen, käsiteltävyyteen ja asentamismukavuuteen. Jämäkkä levy ei hajoa ja se on helppo leikata ja asentaa.
20221_74369.jpg
Pakkaskausi laittaa putket koetukselle
Pakkaskausi alkoi tänäkin talvena melko aikaisin koko maassa. Lämpötila kuitenkin vaihtelee paljon lyhyessäkin ajassa. Kovien pakkasten lisäksi lämpötilojen nopeat vaihtelut voivat aiheuttaa ongelmia.
202112_74022.jpg
Miksi putket jäätyvät ilman lauhtuessa?
Ovatko putket jäässä eikä vettä tule? Miksi näin pääsi käymään ja mitä asialle voisi tehdä? Tähän vanhaan kysymykseen on vastauksia lähes yhtä paljon kuin kysyjiäkin. Jäätyvätkö putket vasta sään lauhtuessa vai tulevatko putkirikot vasta silloin esiin? Mikäli pakkanen vie putkista erävoiton, kannattaa sulatustyö jättää ammattilaisille. Avotulella amatööri saa helposti aikaan vain sutta ja sekundaa, tulipalosta puhumattakaan. Ensiarvoisen tärkeää onkin ehkäistä putkien jäätyminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton