Teetätkö kodin ja pihan rakennus- tai remontointityötä? Uuden palvelun kautta hoidat helposti palkanmaksun

Vihdoin löytyi rakennustyömaalle suositeltu tekijä ja urakka pääsee etenemään. Suunnitelmien, materiaalien ja työvaiheiden aikataulutuksen lisäksi pitäisi hoitaa tekijöiden palkat. Miten se kannattaa tehdä? Pitääkö talonrakentajan huolehtia myös työnantajan velvollisuuksista? Palkkamylly on uusi maksuton palvelu, joka tarjoaa vastauksen kysymyksiin. Se tekee palkan ja kulujen maksamisesta yksinkertaista – ja säästää aikaa oman rakennusprojektin suunnitteluun.

Rakennusalalla monet ammattilaiset tekevät yksittäisiä keikkoja tai jopa kaiken työnsä omaan piikkiin ilman taustalla toimivaa yritystä. Tällöin työn teettäjän eli kenen tahansa rakennus- tai remonttitöitä teettävän pitää huolehtia palkan maksamisesta. Tähän tarpeeseen Rakennusliitto on luonut jäsentensä ja kotitalousrakennuttajien käyttöön Palkkamylly-nimisen palvelun.
 

Remontin teettäjä voi ehdottaa Palkkamyllyn käyttämistä työn tekijälle

Miksi tavallisen kuluttajan tulisi olla kiinnostunut? Siksi, että useimmat meistä jossain elämänvaiheessa teettävät kotonaan rakennus- tai remonttitöitä, jolloin työn tekijälle maksetaan palkkio.

Palkkamylly helpottaa molempien osapuolien toimintaa ja työstä sopimista, kun kyseessä on työsuhde kahden tavallisen ihmisen välillä. Näin usein on, kun pihavajaa rakentaa kirvesmies tai kesämökin takan tulee muuraamaan luotettu muurari.

Jos tekijällä ei ole yritystä taustallaan, voi työn teettäjä ahdistua työnantajavelvoitteiden huolehtimisesta. Rajallisen ajan kun kuluttaisi mieluummin kesämökin ja pihavajan materiaalien hankintaan ja arjen pyörittämiseen.
 

Janne Mäkinen on rakentanut Palkkamyllyä kuluttajille ja rakennusammattilaisille.Janne Mäkinen on rakentanut Palkkamyllyä kuluttajille ja rakennusammattilaisille.

– Juuri tähän saumaan haluamme tarjota luotettavan ja vaivattoman palvelun. Ammattilaisen ei tarvitse ruveta laskuttamaan, eikä työn teettäjän pohtimaan, miten asia kannattaisi hoitaa, kun Palkkamylly on molemmille simppeli ja vielä maksuton ratkaisu, sanoo Rakennusliiton viestintäpäällikkö Janne Mäkinen.

Palvelu huomioi lakisääteiset maksut ja ilmoitukset

Palkkamyllystä löytyvät rakennusalan työehtosopimuksen mukaiset palkat ja mahdollisuus lisätä kulu- ja matkakorvaukset. Urakkahinnoittelukin on mahdollista. Kun työtunnit ja kulukorvaukset on täytetty, lähettää työntekijän laskelman järjestelmässä työn tilaajalle. Kun tilaaja maksaa palkan, auttaa Palkkamylly hoitamaan maksut verottajalle ja muille viranomaisille.

Myös kotitalousvähennys ilmoitetaan verottajalle sujuvasti ja kaikki tiedot tallentuvat järjestelmään myöhemmin käytettäviksi muun muassa verotukseen liittyen. Palkkojen maksu Palkkamyllyn kautta on maksutonta sekä työn tilaajalle että työn tekijälle.

– On ammattilaiselle yksinkertaisempaa tehdä työtä verokortilla suoraan työn tilaajalle kuin ryhtyä kevytyrittäjäksi, Mäkinen sanoo.

Osa Rakennusliiton jäsenistä tekee töitä niin sanotuille kertarakennuttajille. Tällöin rakennetaan omakotitaloja tai kesämökkejä, tai tehdään remonttitöitä.

Yksityisen ammattilaisen palkkaaminen voi olla edullisempaa kuin työn ostaminen muualta

Palkkamyllyn kautta palkkalaskelman voi tehdä vain kotitalouksille työskentelevä Rakennusliiton jäsenen. Työn teettäjälle se on iso lisäarvo, sillä näin tämä tietää tekijän olevan aidosti luotettava ammattilainen. Rakennuttaja voi käyttää palvelua myös oma-aloitteisesti, tällöin liiton jäsenyysedellytys ei ole voimassa.

– Rakennatpa uutta tai remontoit vanhaa, on usein fiksua palkata tehtävään yksityinen rakennusalan ammattilainen. Näin rakennuttaja tai remontin teettäjä saa käyttöönsä ammattilaisen osaamisen ilman yrityksen sivukuluja. Sehän tarkoittaa enemmän työtä eurolla, Mäkinen sanoo.

Rakennusliitossa uskotaan kertarakennuttajille työskentelevien jäsenten määrän kasvavan tulevaisuudessa.
Vain yksityiset kotitaloudet voivat käyttää Palkkamyllyä palkkalaskelmien tekemiseen ja työn maksamiseen. Yritykset eivät voi maksaa tai periä palkkoja sen kautta.

Tutustu Palkkamyllyyn
 

Näin Palkkamylly toimii

  • Rakennus- tai remonttityön tekijä tai työn tilaaja voivat ehdottaa Palkkamyllyn käyttöä palkanmaksuun.
  • Molemmat luovat itselleen profiilit Palkkamyllyyn.
  • Työn tilaaja hoitaa työtapaturmavakuutuksen.
  • Kun työ on tehty tai sovittu palkanmaksu on ajankohtainen, työn tekijä tekee palkkalaskelman Palkkamyllyssä ja lisää siihen tarvittaessa matka- tai kulukorvaukset. Myös työn tilaaja voi tehdä palkkalaskelman.
  • Rakentaja lähettää palkkalaskelman järjestelmässä työn tilaajalle tai toisinpäin.
  • Tilaaja maksaa palkan ja sivukulut palvelun kautta.

 
Päivitetty
4.2.2022