Suunnittele uudisrakennuksen sähköistys tulevaisuutta ajatellen

Uudisrakennuksen sähköistysprojektin suunnittelu pitäisi alkaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa ennen rakentamisen aloittamista. Hätiköidyllä sähkösuunnittelulla viivästytetään rakennusprojektia ja kerrytetään lisäkuluja. Sähköistyksiä ei kannata suunnitella vain tämän päivän tarpeita ajatellen, vaan katse kannattaa kiinnittää pitkälle tulevaisuuteen.

omakotitalon sähkösuunnitelman teko-750x422

Kaikki alkaa tarvekartoituksesta

Tarvekartoituksessa otetaan huomioon uudisrakennuksen toiminnan edellyttämät tarpeet. Siinä selvitetään sekä sähköistysprojektin vaatimukset että laajennusvarat karkealla tarkkuudella. Kartoitus sisältää sähköistysprojektin kokonaisuuden, kuvauksen rakennuttajan haluamista ominaisuuksista ja hankkeen aikataulun.

Tarvekartoituksessa rakennuttajan on hyvä kertoa toiveistaan valaistuksen, sähköistysten ja automaation osalta. Halutaanko tavallisten kattovalaisinten tilalle erityisvalaisimia, käytetäänkö kodinohjausta esimerkiksi markiisien tai verhojen ohjaamiseen, tuleeko ovipuhelin tai varataanko paikka sähköautonlataukselle?

ABB Ratkaisuja kodin sähköistykseen

Kun mietitään tulevan kodin tarpeita, myös tilojen muunneltavuus tulee ottaa huomioon. Esimerkiksi kun lapset muuttavat pois kotoa, tehdäänkö yhdestä makuuhuoneesta esimerkiksi kuntosali vai tv-huone? Nyt kannattaa ottaa huomioon myös pihan sähköntarpeet ja valaistus.

Hyvä kokonaisuus ja pohja sähköprojektille saadaan tarpeiden huolellisella läpikäynnillä. Näin pystytään muodostamaan selkeä käsitys projektin haasteista ja laatimaan tarvittava aikataulutus.

Ammattilainen avuksi

abb frre at home kodinohjaus-422x500

ABB Smarter Home -ratkaisut voivat tuoda piristysruiskeen arkeesi ja tehdä elämästä turvallisempaa ja helpompaa. Siksi ABB tarjoaakin ratkaisuja, jotka on räätälöity varta vasten sinun kotiisi ja vaatimuksiisi. Ota ajoissa yhteyttä asiantuntijaan.

Sähköistysprojektiin vaikuttavia tekijöitä:

  • Mitä odotamme talomme sähköjärjestelmiltä: tarvekartoitus?
  • Mistä vedämme sähköt tontille?
  • Mistä rakennamme talomme?
  • Miten rakennamme talomme?
  • Minkälaisia tilaratkaisuja haluamme?
  • Mikä on projektin aikataulu?
  • Mistä löydämme sähkösuunnittelijan ja -urakoijan?

Talomalli vaikuttaa sähköratkaisuihin

Talon malli ja rakennustyyppi on varmaankin valittu jo hyvissä ajoin ennen kuin projektille on palkattu sähkösuunnittelijaa. Kun valitset talotyyppiä, on hyvä muistaa, että sähköistys vie oman tilansa rakenteiden sisällä. Puurakenteisissa taloissa putkitusten vetäminen on helppoa, eikä vaadi valtavasti ennakkosuunnittelua.

Tutustu Impressivo-asennuskalusteisiin

Toisin on kuitenkin elementtirakenteissa. Tällöin sinun on tiedettävä kytkinten ja pistorasioiden paikat jo varhaisessa vaiheessa ennen elementtien valmistamista. Joissain tapauksissa putkitusten lisääminen ei edes onnistu tai se tietää huomattaviakin viivästyksiä ja lisäkuluja.

On hyvä muistaa, että sähköistykset usein vain myötäilevät tilaratkaisuja ja harvemmin vaikuttavat niihin. Suosituksena onkin miettiä hieman runsaampaa varustelua jo heti alussa, varsinkin kivitaloissa. Ota siis suunnittelussa huomioon, mihin mitäkin tilaa tullaan käyttämään nyt ja mahdollisesti tulevaisuudessa.

Tutustu free@home -kodin ohjaukseeen

Lataa ABB-esitteitä

Näin ABB free@home kodinojaus palvelee sinua

 
Päivitetty
17.3.2023